Okavango Delta: once in a lifetime

De Okavango Delta. Iedereen kent wel van die lijstjes waar je ooit nog naar toe wil op reis. Ook ik heb zo'n lijstje! Nu moet ik je wel zeggen dat de Okavango Delta in Botswana echt niet op jouw 'travel list' mag ontbreken. Ik neem je in dit verslag mee naar mijn 'roots'. Ik ben geboren in Francistown (Botswana) en ik heb heel veel liefde voor dit land! In dit artikel beschrijf ik mijn hoogtepunt van al de plekken op deze wereld die ik tot nu toe heb mogen gezien: de Okavango Delta!

Botswana. Een land vol vriendelijke mensen, geweldige natuur en unieke plekken. De Okavango Delta is een must see en is sinds 2014 aangeduid als UNESCO Werelderfgoed. Het is dan ook de grootste binnenlandse delta ter wereld. De Okavango rivier is zo’n 1.400 kilometer lang en stroomt vanuit Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn. In Botswana valt de rivier uiteen in talloze moerassen en kanalen. Deze delta is één van de mooiste wildernissen van Afrika! Onbetwist de meest bezochte streek in Botswana. Wegen zijn er niet. Hoe je deze enorme delta kunt bezoeken en mijn tofste herinneringen aan deze unieke plek lees je hieronder.

Okavango Delta per mokoro

Terug in de tijd. Toen ik 16 jaar was ging ik samen met mijn ouders en mijn zus terug naar mijn geboorteland. Weer even ervaren hoe wij daar hebben gewoond, het ziekenhuis zien waar ik ben geboren (tussen de kakkerlakken) en de geweldige natuur van dit land opnieuw mogen bewonderen. Vanaf Sepupa (camping genaamd Swamp Stop) vertrokken wij samen met onze gids naar de Okavango Delta. De meeste toeristen nemen de plaats Maun als startpunt. Wij deden het even anders en vertrokken vanaf camping Swamp Stop.

Voordat je je in de Okavango Delta bevindt moet je vanaf deze camping nog zo’n 1,5 uur met een motorboot richting de delta. Een te gekke en ook snelle(!!) ervaring. Van te voren wisten wij niet dat deze motorboot zo hard zou gaan en wij waren hier dan ook niet op gekleed. In onze korte broeken en op onze flipflops stapten wij als vrolijke avonturiers de boot in, maar kregen het onderweg toch best koud. Wees voorbereid.

Al snel vergeet je deze ochtendkou zodra je de eerste nijlpaarden over de bodem ziet rennen. Je vraagt jezelf af of WIJ of deze enorme vrienden de oorzaak zijn van de golven in het water. De kans om de nijlpaarden vanaf de kant het water in te zien springen is groot. Overweldigende beelden! Nog géén uur onderweg en nu al een te gekke tocht. Wat staat ons nog meer te wachten?

Nijlpaard Okavango Delta

Wat een enorme beesten. Zo dichtbij, zo groot, zo mooi!

Eenmaal aangekomen op een plek aan de rand van de Okavango Delta worden wij ontvangen door onze Afrikaanse vrienden. Deze vrolijke mannen zijn onze gidsen voor de aankomende twee dagen en besturen onze mokoro (een soort traditionele kano die volledig uit hout bestaat). De mokoro is het gaafste vervoer wat je kunt gebruiken in deze omgeving. De voordelen van een mokoro zijn dan ook dat je je één voelt met de natuur, je over kraakhelder water vaart, je op unieke plekken komt, je geluiden hoort die je nooit eerder hebt gehoord en ultieme rust ervaart!

Wat een persoonlijk nadeel kan zijn van dit kwetsbare vervoersmiddel is dat je jezelf juist te één gaat voelen met de natuur. Krokodillen en nijlpaarden die dichtbij komen en het idee van niet snel weg kunnen komen, moet je voor lief nemen. Durf je dit avontuur aan te gaan.. dan is er niks aan de hand!

Tijdens het varen door de delta ontvang je veel informatie over al het wild en kun je echt iedere vraag stellen. Vol bewondering heb ik geluisterd naar deze ervaren gidsen die hier zijn opgegroeid en je iedere dag weer met een grote glimlach staan op te wachten.

Varen in de mokoro's door de Okavango Delta

Varen in de mokoro’s, ultiem genieten!

Bushcamp Okavango Delta

Eenmaal aangekomen op een eiland worden de tenten uit de mokoro’s gehaald en is het de taak om je tent op te gaan zetten. ‘Back to basic’. Géén vaste campingplek, géén sanitair, géén stoelen om in te chillen. Is dit echt wat ik wil? JA!! Op deze plek en op deze manier kun je dit maar één keer doen, dus go for it! Als je dus net tijdens het varen dacht dat je je ‘connected’ voelde met de natuur, dan heb je het mis. Het overnachten op een bushcamp valt pas echt onder de categorie ‘Avontuurlijk reizen en alle controle ‘moeten’ loslaten!’.

Al snel wordt er een kampvuur gemaakt om het wild (lees: leeuwen, olifanten, hyena’s en nijlpaarden) op afstand te houden. 24/7 blijft er een gids op de uitkijk om je te beschermen tegen deze gevaarlijke dieren. Zo voel je je toch nog een beetje veilig.

Na een onrustige nacht (uren wakker liggen door al het wild om je heen) lijkt het alsof je in een sprookje bent beland. De prachtige zonsopgang, de rust, het indrukwekkende uitzicht en de geliefde mensen om je heen… maakt deze reis compleet. Deze ervaring kan met géén enkele pen worden beschreven!

Het voelt dan ook niet goed als de mokoro’s weer worden ingeladen en dat er een einde gaat komen aan deze trip. Wanneer mag ik weer terugkeren naar de plek die geen naam heeft?

Glamping @ Maun

Er zijn ook andere manieren om de Okavango Delta te bewonderen. Zo ben ik vier jaar terug met mijn vriend zeven weken door zuidelijk Afrika wezen reizen. Mijn droom was om hem mijn geboorteplaats te laten zien en als hoogtepunt de Okavango Delta. Dit is gelukt! Hieronder lees je hoe wij tijdens deze trip de Okavango Delta zijn ingegaan.

The Old Bridge Backpackers. Wij zijn op een te gekke ‘glamping‘ in het plaatsje Maun terecht gekomen. Het is even zoeken, maar als je er eenmaal bent heb je al spijt dat je géén week hier hebt vastgelegd. Deze camping bestaat uit vaste tenten met eigen sanitair die langs het water liggen. Zo kun je vanuit je hangmat krokodillen spotten en is het een walhalla voor vogelliefhebbers. Dit is dus een aanrader en zorg dat je van tevoren een reservering maakt.

Je eigen tent hier opzetten valt ook onder de mogelijkheden en op deze manier pak je evengoed de sfeer mee van deze plek. Er heerst een surfsfeer. Iedereen is relaxed, alles is mogelijk en aan het barretje kun je heerlijk genieten van je koude biertje of de lekkere maaltijden. Je komt op deze camping snel in contact met anderen en binnen een paar uur heb je nieuwe vrienden gemaakt. De eigenaar is erg vriendelijk en het personeel is bereid je overal mee te helpen. Ter plekke kun je regelen dat je met een gids de Okavango Delta in gaat.

Old Bridge Backpackers Maun

Old Bridge Backpackers. Uitzicht vanaf de camping. Een magische plek

Old Bridge Backpackers Okavango Delta

Je eigen safaritent met buiten douche. Hoe gaaf!!

Met een motorboot de delta in

Met een biertje aan de bar hebben wij kunnen regelen dat de volgende dag van ons wordt. Met een motorboot de delta in. Al snel kwamen er andere toeristen naar ons toe om te polsen of ze met ons mee konden gaan. Slim en gezellig!! Je betaalt namelijk per boot. Hoe meer personen aan boord, hoe goedkoper!

Onze gids Alec staat de volgende ochtend vroeg op ons te wachten. Hij is in dit gebied opgegroeid en weet echt alles. Zulke mensen inspireren mij. Ik heb dan ook met verbazing staan kijken hoe de motorboot werd bestuurd door Alec. Sommige stukken zijn echt héél ondiep en hij flikt het gewoon om er doorheen te sturen. Respect!!

Wat geweldig is aan een motorboot is dat je ver de delta in kunt gaan. Zo zie je veel wild en zijn er géén andere toeristen in de buurt. Deze zijn wij dan ook niet tegengekomen. Zo wil iedereen toch reizen?! Een lading geluk overspoelt je als er olifanten en giraffen op je af komen en zich voortbewegen in het water. Je mag deze prachtige beesten van zo dichtbij bewonderen dat je af en toe echt in jezelf moet knijpen of het waar is wat je ziet. Gewoon uniek!

Olifant Okanvango Delta

Adembenemend. Zo dichtbij. Kippenvel!

Olifanten in de Okavango Delta

Olifanten in de Okavango Delta… hier heb ik géén woorden voor

Tijdens deze trip zorgt Alec ervoor dat wij ergens aanmeren en er een tafel met lunch wordt neergezet. Je vergeet even dat je op een eiland zit waar gewoon wild rond loopt en nijlpaarden achter je in het water keihard geluid aan het maken zijn. Ik verbaas mij erover hoe rustig iedereen aan zijn salade zit. Ik krijg zowat geen hap door mijn keel en ik kijk voortdurend om mij heen. Wij zitten nog géén 5 minuten, maar ik heb alle scenario’s al afgespeeld. Wat als er nu ineens een leeuw ons aanvalt? Wat als een nijlpaard het land op springt? Je kent het wel…

Gelukkig is alles goed gegaan en na de lunch varen wij nog een flink stuk verder. Uiteindelijk word je weer veilig ‘thuis’ gebracht en geniet je volop na met een koud biertje en je nieuwe vrienden. Mijn vriend en ik zijn het erover eens. Deze dag is goud waard en is één van onze mooiste dagen uit ons leven!

Vliegtuigtocht: Okavango op z’n mooist!

Als je dan toch bezig bent? En nog iets van een budget over hebt? Boek dan aub een vliegtuigtocht over de Okavango Delta. Dit is het laatste wat ik jullie mee wil geven en ik krijg zowat tranen in mijn ogen van geluk. Dat ik dit heb mogen zien! Wat een intense herinneringen heb ik hier gemaakt.

Wij hadden het vliegtuigje vanaf de camping geboekt (heel eerlijk weet ik niet meer wat de prijs hiervan was) en nooit bedacht dat wij echt maar de twee passagiers waren die mee gingen. Twee piloten, mijn vriend en ik! De veiligheidsinstructies werden even besproken en het belangrijkste wat ik heb onthouden is dat er twee nooduitgangen waren. ‘This door and that door‘. Wat een giller! Zo ga je toch met een prettig gevoel de lucht in. Onze piloten waren jong, maar hadden binnen drie seconden al zoveel wild gespot. Olifanten, nijlpaarden, giraffen, buffels en alles wat ik nog vergeet van bovenaf zien. ‘Planet earth, eat your heart out!!’. Het zelf mogen ervaren is zo waardevol.

Grijp deze kans en laat je verrassen door de beelden. Vergeet niet gewoon uit je vliegtuigraam te kijken i.p.v. door je camera. Zo word je niet misselijk en maak je de mooiste herinneringen van je leven!

Enjoy!

Vliegtuigtocht boven de Okavango Delta. Eén van mijn mooiste herinneringen

Wil jij naar Botswana? Wil je nog meer verhalen, tips en/of heb je nog vragen? Benader mij graag door hieronder je reactie te geven! Ik vind het fantastisch om je te mogen helpen.

Wil jij ook op reis naar Botswana?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Botswana in de reisshop.

Mirte
 1. Jolanda zegt:

  Hallo,

  Wij willen in januari naar Botswana en ook graag kamperen in de okavango delta. Waar heb je dit kunnen boeken? Ik kan er weinig over vinden en vind alleen de hele luxe lodges.

  Groetjes Jolanda

  • Goedemorgen Jolanda,

   Wat ontzettend gaaf dat jullie naar Botswana gaan! Een fantastisch, mooi land!
   Wij hebben in Maun gestaan op The Old Bridge Backpackers – Campsite! Hier kun je je eigen tent meenemen of een luxe tent (die er al staat) boeken:-)!
   Vanaf hier zijn er tochten te boeken die je in hartje Okavango brengt, met zéér ervaren gidsen! Een ervaring om niet te vergeten.

   Heb je nog meer informatie van mij nodig?

   Veel groeten,

   Mirte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>