Khuduga Botswana Self-drives

De Nederlandse Jan van Hee en Marianne Sprey wonen sinds ruim anderhalf jaar in Botswana en hebben een reisbureau voor self-drives, voor reizigers die graag een avontuurlijke safari maken. Aan Reishonger de eer hen te interviewen over hun sprong in het diepe. Want we zijn erg benieuwd hoe deze Nederlanders zo enthousiast zijn geworden over Botswana.

Kamperen zonder omheining

Hoe zijn jullie in Botswana terecht gekomen?
In het verleden hebben we met onze kinderen een flink aantal jaren in Botswana en Swaziland gewoond. Daarna zijn we terug gegaan naar Nederland, waar Jan de afgelopen jaren werkte als leraren opleider en Marianne als beleidsmedewerker in de thuiszorg. Afrika bleef echter kriebelen en daarom zijn we drie jaar geleden op vakantie naar Botswana gegaan om te kijken of het na al die jaren nog steeds een plek is waar we ons thuis voelen.

In Maun bleek een huis te koop aan de Thamalakane rivier. Het was zo helemaal precies wat we zochten, dat we ter plekke de knoop hebben doorgehakt. Daarna braken er wel de nodige slapeloze nachten aan. Zouden we onze kinderen en kleinkinderen niet vreselijk gaan missen, zou het lukken om ons huis in Nederland te verkopen gezien de slechte huizenmarkt en wat moesten we met onze twee bejaarde honden?

Hoe is de emigratie verlopen? Wat hebben jullie gedaan met het huis en de honden?
We hebben ons huis opgeknapt en in de verkoop gedaan. Ons huisraad is al behoorlijk oud, maar we wilden toch wel het een en ander meenemen. Alleen was het lastig om te bepalen wat wel en wat niet. We hadden een lijst “Botswana” en een lijst “Over” en verschoven voortdurend spullen van de ene lijst naar de andere. Gelukkig moest op een gegeven moment de knoop doorgehakt, omdat we ons huis hadden verkocht. We zijn op een toeristenvisum het land ingekomen en een lokale consultant heeft onze verblijfs- en werkvergunning geregeld. Het was wel spannend, want pas een dag voor ons visum verliep, kregen we de vergunningen. Eigenlijk bleek het meest ingewikkeld nog het transport van de honden. Het kostte veel moeite om er achter te komen wat er allemaal nodig was aan bloedonderzoek, vaccinaties en keuringen. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en zijn ze gezond en wel in Maun aangekomen.

Verhuizing van Nederland naar Botswana

Waarom hebben jullie voor Botswana en niet voor een ander (Afrikaans) land gekozen om te gaan wonen?
Het is een land met een fantastisch wild- en vogelleven, bevat nog veel echte wildernis en de campings zijn niet omheind. Het is heel bijzonder om vanaf je kampeerplaats olifanten in de rivier bezig te zien zonder dat er een hek tussen zit. Er is geen massatoerisme, dus je staat nooit met tien auto’s om een groep leeuwen heen. In de Kalahari kun je zelfs dagen rijden zonder ook maar één auto tegen te komen. Daarnaast heeft Botswana een functionerende democratie en daarmee een politiek klimaat waar we ons prettig bij voelen.

Hoe is Khuduga ontstaan?
Het is natuurlijk leuk om op een mooie plek te wonen en regelmatig erop uit te trekken, maar het is nog veel leuker om onze ervaringen en kennis te gebruiken om ook anderen een mooie reis te bezorgen. We hebben niet voor niets een onderwijs- en zorgachtergrond! Vandaar dat we het reisbureau Khuduga Botswana Self-drives zijn begonnen (Khuduga betekent van plaats veranderen). Het concept van self-drives past goed bij ons. Als gezin gingen we altijd zelfstandig op vakantie en samen doen we dat nog steeds. Het is heerlijk om zelf te kunnen beslissen hoe lang we naar een nijlpaard willen kijken en of we wel of niet een zijweggetje inslaan.

Moremi nijlpaard

Om betrouwbare informatie te kunnen geven en de mooiste plekjes te kunnen aanraden, hebben we de eerste periode van ons verblijf in Botswana veel rondgereisd. Op basis van die ervaringen hebben we een aantal voorbeeldreizen samengesteld. Bij sommige reizen combineren we de self-drive met een all-inclusive verblijf in de Okavango Delta. Na een vermoeiende vlucht of aan het eind van een avontuurlijke self-drive is het heerlijk dat het eten wordt klaar gemaakt, terwijl jij je voort laat bomen in een mokoro of zelf peddelt in een kano.

Okavango Delta

Je kunt kiezen voor één van onze voorbeeldreizen of deze gebruiken ter inspiratie om een reis op maat samen te stellen. We geven altijd een reisgids mee, zodat je goed voorbereid en zonder zorgen op reis kunt gaan. Botswana is geen standaard vakantieland. In de parken is een 4×4 noodzakelijk, eten en drinken moet je meenemen, slapen doe je in een (dak)tent of bushcamper en over een afstand van zestig km doe je al snel twee of drie uur. Onze doelgroep bestaat dan ook uit mensen die van natuur houden en een tikje avontuurlijk zijn ingesteld. Als je wel van een avontuurlijke self-drive houdt, maar niet wilt kamperen, is het ook mogelijk om een reis zo samen te stellen dat je ’s nachts in lodges slaapt. Een voorbeeld lodge reis verschijnt binnenkort op onze website onder de naam ‘Comfortabel Botswana’.

Lodge Savute

Jullie hebben Khuduga vanuit het niets opgebouwd. Hoe heb je dat gedaan?
We hebben een aantal mensen uit de reiswereld advies gevraagd hoe we onze reizen het beste kunnen verkopen. Adverteren via een website bleek de beste optie. Het bekijken van verschillende sites hielp om een duidelijk beeld te krijgen over wat we wel en niet wilden. Toen we een aantal voorbeeldreizen klaar hadden en voldoende mooie foto’s, hebben we professionele hulp gezocht voor het ontwerpen van een website. Vervolgens hebben we ons aangemeld bij Google Adwords. Na ongeveer een maand meldden de eerste belangstellenden zich al.

Zijn jullie ook tegen problemen aangelopen?
Als Botswaans bedrijf kunnen we ons niet aansluiten bij een garantiefonds zoals SGR. Daar tegenover staat dat het een enorm voordeel is om in het land zelf te wonen. Zo zijn er branden geweest in de Kalahari. De komende tijd gaan er meerdere klanten van ons naar toe. Afgelopen week zijn we daar een kijkje gaan nemen. Gelukkig blijken de afgebrande gebieden beperkt, omdat de weg nogal eens als brandgang fungeerde. Bovendien schiet het jonge groen alweer op. Geen reden dus om de reizen aan te passen.

Sunday Pan met weg als brandgang

Wat mis je van Nederland, behalve familie en vrienden?
Botswana grenst niet aan zee. We missen het lopen langs het strand, het ruisen van de branding en de frisse zeebries. Ook missen we de uitbundige groei en bloei van de Nederlandse lente. Hoewel de winkels goed voorzien zijn, is er geen lekkere kaas en natuurlijk geen drop te koop. Maar dankzij familie, vrienden en attente klanten zitten we nooit lang zonder.

Hebben jullie nog tips voor lezers die net als jullie naar Afrika willen emigreren?
Probeer er achter te komen wat de immigratieregels zijn van het land waar je naar toe wilt. Het is sneu als je met al je spullen aankomt en dan na een aantal maanden het land weer uit moet, omdat je geen verblijfsvergunning krijgt. Zorg ervoor dat je de meest gangbare taal spreekt en houd er rekening mee dat het verkrijgen van de juiste vergunningen een dure en trage aangelegenheid kan zijn. Maar met wat financiële armslag en een optimistisch karakter kom je een heel eind.

Hebben jullie tips voor mensen die afreizen naar Botswana?
Probeer zo tijdig mogelijk te boeken, om verzekerd te zijn van de 4×4 van jouw voorkeur en de gewenste kampeerplaatsen. Zelfs de grootste campings in de parken hebben namelijk maar rond de tien plekken. Als het enigszins kan, plan dan de vakantie in een periode die buiten de Zuid-Afrikaanse schoolvakanties valt. Wees erop voorbereid dat je misschien een band moet verwisselen of een poosje moet wachten op een kudde buffels die de weg oversteekt. En het allerbelangrijkste… neem een goede camera en verrekijker mee.

Chobe riverfront buffels

Wat is jullie persoonlijke top 3 van bezienswaardigheden in Botswana?

  • Central Kalahari Game Reserve is altijd fascinerend om te bezoeken vanwege de ongereptheid en afwezigheid van mensen. De mooiste periode is wanneer alles in bloei staat. Grote kuddes gemsbokken en springbokken grazen dan in de weidse valleien met de Kalahari leeuwen in hun gevolg.
  • Chobe riverfront vanwege het fantastische uitzicht op de Chobe rivier waar onder andere kuddes olifanten en buffels komen drinken en regelmatig de roep van de visarend klinkt.
  • De Okavango Delta waar je in een mokoro, kano of motorboot kunt genieten van het kristalheldere water, eilandjes met wild en een enorme rijkdom aan vogels.

Geïnteresseerd in een self-drive in Botswana?
Bezoek dan de website Khuduga Botswana Selfdrives of e-mail naar: khudugabotswana@gmail.com. Daarnaast staan Jan van Hee en Marianne Sprey op de ‘Vakantiebeurs voor bijzondere reizen’ in Amsterdam op 10 en 11 januari 2015.

Wil je meer weten over het vertrek van Jan en Marianne naar Botswana en hun verblijf daar? Bezoek dan de blog: Khuduga Botswana Blog.

Wil jij ook op reis naar Botswana?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Botswana in de reisshop.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>