#1: 4.700 kilometer afleggen zonder een lekke band te rijden
Voordat ik naar Namibië vertrok, had ik al gehoord dat er een behoorlijke kans is op een lekke band tijdens het rijden. Toch schoten mijn wenkbrauwen omhoog toen onze autoverhuurder zei dat we tot twee keer gratis een band konden laten wisselen. Na het zien van de vele offroad wegen in Namibië, bestaande uit gravel, zand en soms zelfs hele rotsblokken, kan ik goed begrijpen waarom. Bijna alle reizigers die wij onderweg spraken, hadden al minimaal één lekke band gereden. Ondanks een kilometerstand van 4.700 zijn wij de dans echter ontsprongen!
Waar: heel Namibië, maar vooral in de buurt van Sesriem en op de weg van Windhoek naar Sesriem. In Botswana heb je hier veel minder last van, omdat daar vrijwel alle hoofdwegen geasfalteerd zijn.
#2: Een olifant de rivier zien oversteken
Als we met een kleine boot de Chobe rivier over varen, zie ik in de verte iets naar de waterkant lopen. Zou het een olifant zijn? En zou hij zin hebben in een duik in het water? Tweemaal ja, wat een geluk! Minutenlang kijk ik toe hoe de olifant de rivier oversteekt, op zoek naar een groen stukje gras aan de overkant. Op het diepste punt van de rivier is alleen het puntje van zijn slurf zichtbaar, wat er grappig uitziet. Dan bereikt de olifant ondiep water. Na wat sjokken door het water, hijst hij zich met veel kracht op de oever. Gelukt!
Waar: Chobe Nationaal Park, Botswana. Dit park staat bekend om de grote populatie olifanten.
#3: Kajakken tussen honderden speelse zeehonden
Langs de kust bij Walvisbaai kun je kajakken tussen een kolonie van honderden zeehonden. De dieren zijn niet bang van mensen en storen zich niet aan de kajaks die rustig door de baai peddelen. Sterker nog, de zeehonden zijn hartstikke nieuwsgierig en komen graag bij je kijken. Vooral de jonge zeehonden zijn lekker speels en schieten om je kajak heen. Je moet er vroeg voor uit de veren (op de vroege ochtend is het water namelijk nog relatief rustig), maar het is absoluut de moeite waard!
Waar: Walvisbaai, een kustplaats in Namibië.
#4: Ontsnappen aan een zandstorm in de Sossusvlei
Wij hadden een prachtig bezoek aan de zandduinen van de Sossusvlei, met optimale weercondities. Van reizigers die we in Swakopmund tegenkwamen, hoorden we echter dat er de dag ná ons vertrek een grote zandstorm was geweest. Deze storm was zó erg dat je slechts een paar meter voor je uit kon kijken. Deze mensen hadden daardoor weinig van de Sossusvlei gezien. Ook de rit van Sesriem naar Swakopmund, over slechte gravelwegen, werd door de zandstorm extra lastig om te rijden. Bij het horen van dit verhaal, voelden we onszelf echte geluksvogels!
Waar: Sossusvlei, Namibië.
#5: De Victoria watervallen zien zonder nat te worden
Toegegeven, dit puntje hoort niet helemaal bij Namibië of Botswana. Maar toch ook weer wel, want vanuit Botswana kun je eenvoudig een dagtrip maken naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. Wij bezochten de watervallen in oktober, als de waterpartij op haar droogste punt in het jaar is. En zelfs dan is de waterval erg mooi om te zien! Dit betekent bovendien dat je de watervallen kunt zien zonder de bijbehorende nevel die er normaliter op de wandelpaden hangt. Wanneer de waterval op haar volste punt is, kun je hier niet rondlopen zonder poncho (en zelfs dan word je drijfnat). Ook foto’s maken is dan een stuk lastiger.
Waar: Victoria Falls, Zimbabwe (prima te doen als dagtrip vanuit Kasane in Botswana).
#6: Dieren spotten bij een waterhole in Etosha Nationaal Park
Nationaal Park Etosha is qua grootte gelijk aan de helft van Nederland. Je kunt hier urenlang rondrijden met je eigen auto, op zoek naar dieren. Een groot deel van Etosha bestaat uit zoutpannen en het landschap is er extreem droog. Zodoende maak je de grootste kans op het spotten van dieren bij de waterholes. Bij één waterhole zagen we wel twaalf verschillende diersoorten tegelijkertijd. Prachtig!
Waar: Nationaal Park Etosha, in het noorden van Namibië.
#7 Een sundowner in de Namibwoestijn
Eén van de mooiste overnachtingen tijdens onze Botswana en Namibië rondreis was een houten huisje middenin de woestijn. Het huisje was gebouwd tegen een klif en dus hadden we een prachtig uitzicht op de onderliggende canyon. Hier genoten we van een ‘sundownér, een Afrikaanse term voor een drankje bij zonsondergang. Het drankje was zo snel op dat het de foto niet gehaald heeft, maar naar de mooie zonsondergang hebben we nog lang zitten kijken!
Waar: Namib’s Valley of a Thousand Hills, Namibwoestijn, Namibië.
#8: Olifanten bij zonsondergang
Olifanten zijn eigenlijk altijd mooi om te zien, maar in de Caprivistrook kwamen we ze op een bijzonder moment tegen. Na urenlang rondrijden in het Bwabwata Nationaal Park zagen we bij het laatste strookje licht ineens een kudde olifanten. Ondanks dat we eigenlijk al op de terugweg waren en een beetje moesten doorrijden om voor het donker het park uit te zijn, nam de gids de tijd voor een fotostop. Een prachtig gezicht!
Waar: Bwabwata Nationaal Park, Namibië.
#9: Eten van de kaart kunnen kiezen
Tijdens een rondreis in Namibië en Botswana, als je kiest voor een verblijf in lodges, is het regelmatig ‘eten wat de pot schaft’. Je zit vaak ver van de bewoonde wereld, waardoor het voor de eigenaren van je accommodatie geen doen is om een uitgebreide dinerkaart aan te bieden. In de meeste gevallen kun je een driegangendiner bijboeken, waarbij het een verrassing is wat er op tafel komt. Des te fijner is het dus, als je tijdens je reis in een plaatsje komt waarbij je wél zelf op zoek kunt gaan naar een restaurant.
Waar: eigenlijk heel Namibië en Botswana. Onze leukste diners waren een barbecue met game meat in de Sossusvlei Lodge, het tot de nok toe met curiosa ingerichte Joe’s Beerhouse (Windhoek) en The Tug (Swakopmund), een boot die is omgebouwd tot restaurant.
#10: Actieve nijlpaarden zien
Nijlpaarden zijn bijzonder om te zien, maar meestal liggen ze redelijk stil in het water. Des te leuker is het als je een actieve groep nijlpaarden tegenkomt. Tijdens een riviercruise over de Chobe rivier zagen we ze volop ‘geeuwen’ en kopje onder gaan, om vervolgens een paar meter verderop weer op te duiken. De ondergaande zon maakte het extra mooi.
Waar: Chobe Nationaal Park, Botswana.
#11: Na kilometers gravel ineens asfalt tegenkomen
Namibië bestaat grotendeels uit gravelwegen. Sommige daarvan zijn prima te berijden, op andere stukken hoop je dat je geen lekke band zult krijgen. Na ons Namibië rondreis gingen we verder naar Botswana, waar de wegen bijna overal geasfalteerd zijn. Het leek zelfs alsof op veel stukken het asfalt vrij nieuw was. Het is misschien wel niet zo avontuurlijk, maar het rijdt wel een stuk comfortabeler!
Waar: bij de overgang van Namibië naar Botswana.
#12 Slapen in bijzondere accommodaties
Tijdens onze rondreis van 3 weken door Namibië en Botswana sliepen we op afwisselende plekken. In Namibië overnachtten we bijvoorbeeld in een houten huisje in de woestijn, een safaritent langs de rivier in de Caprivistrook en een privé wildreservaat nabij Windhoek. In Botswana sliepen we in een fijn guesthouse met uitzicht op de Chobe rivier, een eenvoudige hut in de Kalahariwoestijn en zelfs bij een bed en breakfast van een Nederlands stel in Maun. De afwisseling tussen luxe en eenvoudig maakte het erg leuk, ondanks dat we bij veel accommodaties maar één of twee nachten bleven.
#13 Een fijne huurauto
Normaal hecht ik niet zoveel waarde aan het type huurauto. Het hoeft niet luxe te zijn, als er maar voldoende ruimte is voor de koffers en alle verzekeringen goed geregeld zijn. Bij onze rondreis door Namibië en Botswana verdiepte ik me echter meer dan anders in het type huurauto. Vanwege de staat van de wegen heb je namelijk baat bij een auto met vierwielaandrijving en een hogere wegligging. Wij zagen onderweg veel lage 2WD’s op slakkentempo over gravelwegen hobbelen en waren dan extra blij met onze 4×4 Renault Duster.
Waar: eigenlijk heel Namibië en Botswana. Wil je zelf rijden in de wildparken Chobe en Moremi in Botswana? Dan kunnen er nog aanvullende eisen gelden voor je huurauto.
#14: ’s Nachts dieren spotten bij een verlichte waterhole
Etosha Nationaal Park staat bekend om de prachtige verlichte waterholes bij de kampen, waar je ’s nachts dieren kunt spotten. Helaas grepen wij naast een overnachting binnen de parkgrenzen en sliepen we net buiten het park. Gelukkig kregen we echter toch de kans om ’s nachts dieren te spotten. Onze accommodatie in de Kalahariwoestijn in Botswana had namelijk ook een verlichte waterhole. Hier zagen we struisvogels, impala’s en wildebeesten.
Waar: vooral Etosha Nationaal Park in Namibië, maar ook diverse accommodaties in Namibië en Botswana.
Ik boekte mijn 3-weekse rondreis bij Riksja Namibië, onderdeel van Riksja Travel. Deze reisorganisatie biedt zowel complete rondreizen als losse bouwstenen. Ik koos voor de route ‘duinen, delta en donderende watervallen’. Deze combineert Namibië met Botswana én een dagtrip naar de Victoria Falls in Zimbabwe. Een prachtige route! Dit artikel is in samenwerking met Riksja Namibië tot stand gekomen, maar ik geef altijd mijn eigen mening.
- Be Irish for a day – vier St. Patrick’s Day in Dublin - 11 maart 2024
- Stedentrip Eindhoven: 15x Doen in de Lichtstad - 7 april 2022
- 6x ‘Van het strand af’ op Curaçao - 14 september 2021
Sherana zegt:
Mooie rondreis heb je gemaakt. Ik heb nog niet zoveel plekken in Afrika bezocht maar nu ik jouw verhaal lees wil ik me er wel meer in gaan verdiepen.
Sascha zegt:
Leuk om te horen! Ik heb Afrika ook pas sinds een paar jaar ‘ontdekt’, maar wil er zeker nog meer van zien! 🙂
Anne zegt:
Oh dat lijken me zulke gave landen!
Sylvie Van Nieuwerburgh zegt:
Amai, wat een geluk idd! Ik zou het meest blij zijn met geen lekke banden (haha, hoeveel mazzel is dat!?!) en de dieren. Klinkt als een heerlijke trip!
Sascha zegt:
Haha ja, dat we geen lekke band hebben gereden ben ik ook nog steeds heel erg blij om!
Mandy zegt:
Wauw wat een mooie blog! Ik ben daar nog nooit geweest maar ben wel heel benieuwd naar die omgeving, ach ik ben nog jong!
Sascha zegt:
Dankjewel voor je reactie, hoop dat je ooit de kans krijgt om hierheen te gaan! 🙂
Heidi zegt:
Dit is een aaneenschakeling van bijzondere momenten. Je maakt me wel heel enthousiast voor dit land:) wie weet toch eens naar toe!
Sascha zegt:
Leuk om te horen Heidi, dankjewel! En ja, zeker op je lijstje zetten wat mij betreft 😉
Dion zegt:
Wat een mooie reis! Ik twijfel om een reis te gaan maken in Namibië en Botswana of Tanzania. Welke zou jij aanraden?
Sascha zegt:
Hi Dion, dankjewel voor je reactie! Mijn antwoord liet even op zich wachten, omdat ik zelf op reis was op een plek met weinig internet ;-). Ik vind het lastig om je te adviseren wat een betere keus is, Namibie/Botswana of Tanzania. Zelf ben ik namelijk nog niet in Tanzania geweest (staat wel op mijn lijst overigens). Kan wel zeggen dat de combinatie Namibie en Botswana heel geslaagd was wat mij betreft, maar dan heb je wel minimaal 3 weken nodig en liever nog wat langer. Als je korter dan 3 weken hebt, zou je ook alleen Namibie kunnen bezoeken. Hartelijke groet, Sascha