Orinoco delta: het traditionele leven

Aan het einde van de vijftiende eeuw voer Christopher Columbus door het gebied wat hij de hemel op aarde -tegenwoordig Venezuela- noemde. Een zoete riviermonding met sterke stroming wist zijn aandacht te trekken. De oneindigheid van de mondingen van de delta is een doolhof voor een ontdekkingsreiziger, maar was toen al bekend terrein voor de Warao-indianen.

De Orinoco delta

De Warao-indianen leven tegenwoordig nog steeds in het oostelijk gebied van Venezuela; de Orinoco delta, een enorme rivierdelta met moerassen en wouden. Enorm in de zin van: groter dan heel Nederland. Deze riviermonding is onderdeel van de Orinoco-rivier, wat weer de derde grootste rivier ter wereld is. Met de auto werd ik vanaf Maturin gereden naar het laatste dorpje langs de weg – San Jose de Buja – om vervolgens in drie uur midden in de delta te varen in een gammele boot. Ik kwam hier voor de indianen en wildlife.

Tegenwoordig staat het toerisme in Venezuela op een laag pitje. Zo ook in de Orinoco delta. Met mij slaapt alleen een Argentijnse fotograaf in het avontuurlijke kamp; een op palen gezette rij van hutjes. Hij leert mij wat trucs om dieren op de foto te zetten en we gaan samen met de gids in de gammele boot de smalle kanalen in. Al snel spotten we de ene na de andere roodblauwe en blauwgele ara, boa constrictors, reuzenotters, toekans, brulapen, dolfijnen en vlinders.

De blauwgele ara

De blauwgele ara

Aan het einde van de middag vissen we met kleine stukjes vlees op piranha’s -de standaard activiteit wanneer je in de Amazone verblijft- en hebben vrijwel direct beet. Met een overweldigende zonsondergang en de nachtelijke zoektocht naar kaaimannen voel je dat je in de echte wildernis bent beland. De rest van de week staat ook in het teken van wildlife.

Schuitbekreiger Orinoco Delta

Schuitbekreiger Orinoco Delta

Warao-indianen zijn bootmensen

Maar stiekem is er iets wat nog veel leuker is dan de dieren spotten: Warao-indianen. Venezuela is vernoemd naar (klein) Venetië, omdat Amerigo Vespucci vond dat het Maracaibo-meer -in het westen van het land- leek op Venetië. Eigenlijk was Venetië voor de Orinoco een logischer naam geweest. Warao betekent namelijk ‘bootmens’. Niet zo vreemd dus dat het enige vervoersmiddel hier een uitgehakte kano is.

Kano Orinoco Delta

Parkeerplaats voor de kano’s van de Warao

Zit vroeg in de ochtend aan het water en de kans is groot dat je veel indianen langs ziet peddelen. Wees vooral niet verrast wanneer je kinderen een mini-kano ziet voort peddelen die waarschijnlijk nog maar net kunnen lopen. Zo vervoeren zij zich van elke plaats in de regio naar huis; een op palen gezette hut met rieten dak en zonder muren. Geen bedden, maar hangmatten om in te slapen.

Het huis van de Warao-indianen; een op palen gezette hut met rieten dak en zonder muren. Geen bedden, maar hangmatten om in te slapen.

Het traditionele leven van de Venezolaanse Warao-indianen

Toen ik met een gids een Warao-familie kon bezoeken, kon ik zelf zien hoe het er hieraan toe gaat. Kinderen die spelen in kano’s, ara’s als huisdier hebben en vooral heel gelukkig lijken. Traditie zorgt voor een unieke herinnering.

Orinoco delta familie

Familie in de typische hut met hangmatten

Met hun traditionele manier van leven -jagen, verzamelen, vissen en handwerk- weet je zeker dat een bezoek aan de Orinoco delta je kijk op inheemse volkeren verandert. Veel meer dan de toeristische alternatieven in andere gebieden van dit geweldige continent.

Orinoco-delta

Orinoco delta

Zelf ook de Warao-indianen ontdekken?

De makkelijkste manier om bij de Orinoco delta te komen is om naar Maturin te vliegen en vanuit hier het verblijf en een taxi naar San Jose de Buja te regelen. Trek hier minimaal vier nachten voor uit om het maximale uit dit onvergetelijke bezoek te halen.

Ter voorbereiding is het slim om deet mee te nemen, een poncho, dikke sokken tegen de steekvliegen, een shirt met lange mouwen, een lange broek en natuurlijk je camera. Laarzen, eten, drinken, zaklampen en klamboe wordt ter plekke voor gezorgd!

Door de politieke en economische onrust in Venezuela is het van belang om voor je trip altijd de situatie te controleren. De straatwaarde van Amerikaanse Dollars schommelt sterk en kan zelfs oplopen tot meer dan twintig keer de officiële waarde van de Venezolaanse Bolivar.

Tekst en foto’s: Jeffrey Schipper

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>