Noord-Duitsland – tussen Elbe en Wezer

In Noord-Duitsland, tussen Wezer en Elbe zie ik mooie wandelpaden, veel fietsmogelijkheden, veen, bos en duizenden kraanvogels. Maar ook een fraai kunstenaarsdorp, collectieve bio-initiatieven en een tiny house voor mijn overnachting. Een bijzondere roadtrip, door een uniek stukje Duitsland.

Het is een goed muggenjaar! Waarom ik juist nu dit gebied met veel veen en bos bezoek? Ooit reed ik naar Denemarken en koos ik voor slow-travel via de pontjes over de Wezer en de Elbe om zo de snelweg en de tunnel in Hamburg te mijden. Ik zag toen een mooi gebied en ik krijg nu de kans om het eens wat beter te bekijken. Het land tussen Elbe en Wezer sluit mooi aan bij het Noord-Duitse Ost-Friesland waar ik eerder was. Dit wordt een roadtrip door een gebied met veel gezichten. Ga je mee?

Het leuke stadje Jork langs de Elbe

Het leuke stadje Jork langs de Elbe

De hanzestad Stade is zeker een bezoek waard

De Hanzestad Stade is zeker een bezoekje waard

Noord-Duitsland – een vruchtbaar gebied

“Ooit was het Alte Land, zo heet het gebied langs de Elbe bij Hamburg, één groot moeras”, vertelt mijn stadsgids in het Hanzestadje Stade. “Met ook nog eb en vloed door de verbinding met de Noordzee. Er groeide niets.” Nou, dat is lang geleden! Nu zie ik eindeloze boomgaarden met pruimen, kersen, appels en nog veel meer. Letterlijk een vruchtbaar gebied.

In het Alte Land staat alles in het teken van vruchten

In het Alte Land staat alles in het teken van vruchten

En alles wordt met de hand geoogst

En alles wordt met de hand geoogst

En met die vruchten moet je iets. In het gebied tussen Wezer en Elbe vind je dan ook tientallen Hofladen (boerderijwinkels), heel veel soorten vruchtentaart, de meest diverse Obstbrand (schnaps van gestookte vruchten) en Mostereien (waar uit diverse vruchten vers sap geperst wordt). Het is appels en peren vergelijken – de hele dag. Maar vandaag is voor mij de Zwetchentorte kampioen. Of was het nu toch de Apfeltorte mit Sahne?

Fruit wordt geperst tot sap in Mosterei Fabelsaft...

Fruit wordt geperst tot sap in Mosterei Fabelsaft…

... of door Brennerei Nordik gestookt tot Obstbrand of zelfs whisky (Arndt Weßel)

… of door Brennerei Nordik gestookt tot Obstbrand of zelfs whisky (Arndt Weßel)

Noord-Duitsland – ik voel nattigheid

Het was hier dus niet altijd zo vruchtbaar. En nog steeds is dat verleden van veen en turf hier heel zichtbaar. Er zijn veel kleine riviertjes (de Oste, de Aue, de Hamme), heel veel namen met ‘Moor’ (veen) en nog veel meer plassen, slootjes en… dus ook muggen! Laat ik nu net op deze reis mijn anti-muggenmiddelen zijn vergeten. Dus rij ik snel langs de eerste de beste drogist die ik maar kan vinden. En dat blijkt geen overbodige luxe te zijn…

Varen door het veengebied tussen Elbe en Wezer

Varen door het veengebied tussen Elbe en Wezer

Kraanvogels kijken bij zonsondergang in het Tistermoor

Kraanvogels kijken bij zonsondergang in het Tistermoor

Het gebied tussen Wezer en Elbe is bekend om de vele wandelingen (de Nordpfade). Prachtige tochten van elk rond de twintig kilometer, door de eenzaamheid, langs veen en door bos. Op veel plekken (zoals in het Tister Bauernmoor bij Sittensen) zijn ver in het veen gecamoufleerde uitkijktorens gebouwd om de kraanvogels te spotten die hier tijdens de vogeltrek met honderdduizenden te zien zijn. Ik heb geluk! Ik bén hier tijdens de vogeltrek!

Het land tussen Elbe en Wezer is heel geschikt om te fietsen

Het land tussen Elbe en Wezer is heel geschikt om te fietsen

Bijkomen met Kaiserschmarn en Bierbowle

Bijkomen met Kaiserschmarn en Bierbowle

Samen sterk

Een tochtje met een turfschuit maakt me duidelijk dat het leven hier altijd erg zwaar was. Alles droogleggen met een houten schep, gek worden van de muggen: geen pretje. En nog steeds blijkt dat tussen Elbe en Wezer ‘samenwerken’ het toverwoord is. Het plukken van het fruit is handwerk, de collectieve bio-boeren die ik spreek hebben veel handen nodig, en ook de jonge kunstenaars die in de streek zijn neergestreken zoals Ina en Markus Landt (coverfoto) werken samen. Hier weet je dat je samen sterk bent.

De collectieve bio-winkel Moorrübe van Ariana Skuppe en Benny Sachse

De collectieve bio-winkel Moorrübe van Ariana Skuppe en Benny Sachse

Worpswede – het mooiste licht

“In dit dorp is het licht zo mooi”, zegt mijn gids Mira de volgende dag. “Daarom kwamen hier eind 1800 al diverse kunstenaars naar toe. Ze lieten het vieze industriële Ruhrgebied achter zich, en begonnen hier een nieuw bestaan.” Zoals van Gogh in Drenthe, denk ik er zelf bij. Worpswede is nog steeds een trekpleister. Hier, op nog geen half uur rijden van Bremen, bezoek ik het atelier van Gisela Eufe en Bernd Altenstein en geniet van de relaxte sfeer.

Kunstenaar Bernd Altenstein in zijn atelier

Kunstenaar Bernd Altenstein in zijn atelier

Het werk van Gisela Eufe in Worpswede

Het werk van Gisela Eufe in Worpswede

Als ik die avond in het veen de zon onder zie gaan, en de kraanvogels zich melden, zie ik wat Mira bedoelt met het ‘het mooiste licht’. Zelfs de grote Duitse kunstenaar Heinrich Vogeler vestigde zich hier. Zijn woonhuis-atelier bezoek ik de volgende middag. Het huis is prachtig en oogt als een oude Zuid-Afrikaanse wijnboerderij – met klokgevel en al. Ik waan me overal, maar toch echt niet in Noord-Duitsland!

Het woonhuis-atelier van Heinrich Vogeler in Worpswede

Het woonhuis-atelier van Heinrich Vogeler in Worpswede

Noord-Duitsland – slapen in een tiny house

Ik weet zeker dat we wereldwijd op te grote voet leven. Het kan best wat minder, op heel veel fronten. Wat leuk om daarom eens te overnachten in een tiny house. Net buiten Worpswede verblijf ik twee nachten in het nieuw gerealiseerde Land of Green. Hier zijn in het bos tiny houses, boomhutten en kampeerplekken te huur. Alle tiny houses zijn verschillend, dus kies maar uit! Er zijn ook nog een groot aantal Canadese kano’s voorhanden om de veenkanalen te verkennen.

Slapen in een tiny house is geweldig

Slapen in een tiny house is geweldig

In Land of Green in Worpswede is elk tiny house anders

In Land of Green in Worpswede is elk tiny house anders

Het verbaast me hoe compleet zo’n klein huisje is. Zitten, koken, slapen, sanitair en veranda: alles is er. En best comfortabel met enorme ramen van driedubbel thermopane. De sfeer in Land of Green is super-relaxed. Duitsland kent nogal wat alternatieve geesten, en zeker hier, vlakbij het kunstenaarsdorp. Of ik voor een langer verblijf ook voor het tiny house zou kiezen, of liever voor een bijna middeleeuws hotel als Altes Land in Jork, daar ben ik nog steeds niet uit.

Ik eet in het oude Bahnhof van Worpswede

Ik eet in het oude Bahnhof van Worpswede

Heerlijke ravioli met geitenkaas en sinaasappel

Heerlijke ravioli met geitenkaas en sinaasappel

De laatste ochtend van mijn trip word ik wakker gemaakt door honderden kraanvogels die precies over mijn tiny house komen en verder trekken naar het zuiden. Ik geniet van de geluiden en van de opkomende zon en ik fiets nog een rondje door het veen. Daarna trek ik zelf ook verder naar het zuiden: terug naar huis, na een roadtrip door een uniek gebied.

Tips:

  • Verken de wandelingen van de Nordpfade
  • Ga in oktober kraanvogels kijken in het Tister Bauernmoor
  • Bezoek Brennerei Nordik in het Alte Land (voor Obstbrand maar ook voor goede whisky; Arndt Weßel leidt je graag rond)
  • Bezoek langs de Elbe de Hanzestadjes Jork, Buxtehude en Stade
  • Slaap dan bijvoorbeeld bij Hotel Altes Land in Jork
  • Neem bij Bremen de tijd voor kunstenaarsdorp Worpswede
  • Slaap dan in een boomhut of een tiny house bij Land of Green

Meer info:

https://www.vakantieland-nedersaksen.nl/

 

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>