Uit je comfort-zone in Frankrijk

Tussen de Provence en de Noordelijke Alpen in Frankrijk liggen de Hautes-Alpes, een bergachtig gebied van meer dan 90.000 hectare aan natuur bestaande uit gletsjers, bossen, rivierdalen en een flink aantal bergen waaronder Europa's zuidelijkste 4000-toppen. Een speelparadijs voor elke outdoor liefhebber die even uit zijn comfort-zone wilt stappen.

Een speelparadijs voor elke outdoor liefhebber? Dat klinkt ons leuk in de oren. Met een paar weken vrije tijd en koffer volgeladen met klimmateriaal, wandelschoenen en kampeerspullen gaan we met de auto op pad richting Zuid-Frankrijk. Omdat wij geen massa-toerisme-fans zijn kiezen we voor de rustige periode in het kleurrijke najaar, als de toeristen verdwenen zijn maar de temperatuur nog aangenaam is.

Uit je comfort-zone in Frankrijk

Via Ferrata in La Faurie

We beginnen het gebied met wat hoogtevrees te trotseren op een Via Ferrata. Voor wie nog niet zo bekend is met klimmen en klimtechnieken maar meer uitdaging zoekt dan een wandeltocht, is dit een echte aanrader. Een Via Ferrata, of klettersteig (zoals onze oosterburen het noemen), betekent letterlijk ‘ijzeren weg’ en bestaat dus uit een staalkabel langs een bergwand wat een parcours vormt. Variaties zoals apenbruggen, touwbruggen, ladders, overhangende passages en tyrolienebanen zorgen ervoor dat je met trillende benen uiVia Ferrata in La Fauriet je comfort-zone wordt getrokken.

Door het hoge massief in de Zuidelijke Alpen is dit grote gebied naast wintersport en bergwandelen dus ook een perfect gebied voor berggeiten. Er zijn meer dan 30 verschillende Via Ferrata routes te vinden die je met gidsen kunt boeken. Als je eenmaal wat ervaring hebt en ook zelf je materiaal in bezit hebt kun je zelf de uitdaging aan gaan.

Wij vinden een route net voorbij het dorpje la Faurie aan het begin van het berggebied op 800 meter hoogte. Een klein “VF” bordje stuurt ons links een zijweggetje in en de rivier over. Vanaf de parkeerplaats, waar we ook de tent opzetten, is het nog zo’n 50 meter lopen en dan komen we bij het beginbord van de route. Er zijn hier twee opties. Het begint met een makkelijke route die al stijgend en dalend op een gemiddelde hoogte van 20 meter bovenlangs de rivier loopt. Na een uur is er een uitweg of voor wie nog door wilt gaan loopt de route verder. Nu gaan we wat hoger langs de wand en komen we ook voorbij overhangende passages waar je enkel op armkracht of klimtechniek voorbij kunt. Na twee uur zweten staan we weer beneden bij de rivier.

Even van het uitzicht genieten

Niet teveel naar beneden kijken

Even van het uitzicht genieten

Intussen van het uitzicht genieten

Even uit je comfort-zone

Hiketocht naar het Pelvoux Massief (2.704 meter)

Na een dagje uit onze comfort-zone te zijn getrokken langs de stalen kabel is het fijn om een dag met beide voeten op de grond te staan. Een prima optie vinden wij in Ailefroide, een dorpje op 1.500 meter hoogte dat wat verder het berggebied in ligt. Hier begint een tocht naar de Pelvoux berghut. Dit is een uitdagende wandeltocht met een steile klim naar een sneeuwhoogte van 2.704 meter waarbij je vanaf de berghut een 360 graden uitzicht hebt op meerdere besneeuwde bergtoppen, waaronder de Barre des Écrins, de hoogste top van Zuid-Europa.

Je blijft om je heen kijken in deze contrastrijke omgeving

De tocht begint vanaf de camping en gaat eerst door een bos in een nauw dal omringd door steile wanden van de omliggende bergen. Smeltende sneeuw vormt her en der watervallen en klettert langs de steile wanden omlaag. Na 1,5 uur de rivier volgen gaat de weg zigzaggend omhoog en begint de klim van 1000 meter naar de berghut.

outdoor Hautes-Alpes

360-view op de top

Eenmaal bovenaan en na een tocht van ongeveer drie uur wordt onze moeheid van het klimmen direct vervangen door de verbazing van het geweldige uitzicht. Deze berghut biedt plaats aan 50 mensen, maar buiten het seizoen heb je echt het rijk alleen. Onze enige metgezellen op de berg zijn wat herkauwende Chamois geiten, rondzwevende gieren, een vos en een witte hermelijn.

dscf1249

Aangekomen bij de berghut

Een hermelijn in zijn witte wintervacht

Een paar Chamois geiten zijn niet bang van een enkele voorbijganger

 

Informatie over de Hautes-Alpes in Frankrijk

Het hele gebied kent te veel activiteiten om je vakantie mee te vullen. Meer dan 30 verschillende Via Ferrata’s op verschillende niveau’s, 1800 kilometer aan GR-wandelroutes en nog eens 5000 kilometer aan dagtochten. Goede websites om je vakantie en routes te plannen zijn o.a.:

Margriet

Margriet

Ik heb een voorliefde voor de natuur. Wildkamperen, minder gebaande paden betreden en bergen beklimmen is voor mij een must op vakantie. Naast het vasteland wordt het nu ook tijd om de oceanen te gaan verkennen. Als onze zeilboot klaar is ruilen we ons huis in voor het leven op een boot en zullen we nog meer van de wereld kunnen zien.
Margriet

Latest posts by Margriet (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>