De watervallen van Krka

Middenin de provincie Dalmatië bevindt zich een heel mooi stukje Kroatië: het nationaal park Krka. De rivier de Krka heeft hier een prachtige stroom van meren, beekjes en watervallen gecreëerd. En alsof deze ketting van groenblauw water nog niet genoeg was, is er ook nog een bonus: zwemmen aan de voet van de watervallen.

De watervallen van Krka

Groen hoogtepunt van Dalmatië

De rivier de Krka vindt zijn oorsprong in de berg Dinara, de hoogste berg van Kroatië. Van hieruit zet het water via dalen, meren en watervallen koers naar de Adriatische zee, een tocht van 72 kilometer. Het deel van de rivier rondom het plaatsje Skradin is vanwege haar  geologisch belang in 1985 uitgeroepen tot nationaal park. Kroatië heeft over het algemeen veel mooie natuur, maar Krka is zeker één van de groene hoogtepunten van het land.

Kroatië heeft over het algemeen veel mooie natuur, maar Krka is zeker één van de groene hoogtepunten van het land.

Naar hartenlust wandelen

Overal in het park zijn houten vlonders aangelegd. Deze vormen wandelpaden en verbinden de talloze meren, beekjes en moerassige gebieden met elkaar. Het pad leidt in totaal langs zeven watervallen, de belangrijkste attracties van het park. De rivier kent in deze zeven watervallen een verval van 242 meter. Sommige watervallen zijn meer dan 100 meter breed. Het is een mooie wandeling, midden door het bos, waar je gemakkelijk een aantal uur over kunt doen. Op de achtergrond hoor je vaak het geluid van stromend water, wat ondanks de vele toeristen die het park in de zomer bezoeken een gevoel van rust creëert.

Zwemmen bij de Krka watervallen

Zwemmen bij de watervallen van Krka

Bonus: zwemmen bij de watervallen

Krka is qua opzet vergelijkbaar met de meren van Plitvice, volgens velen het mooiste nationaal park van Kroatië. Ondanks dat Krka kleiner is en minder watervallen heeft, is het park zeker de moeite waard. Bovendien heeft Krka één pluspunt ten opzichte van Plitvice. In de zomermaanden kun je namelijk zwemmen aan de voet van de watervallen. Een duik in het glasheldere, groenblauwe water, is een ideale manier om verkoeling te zoeken na de wandeling door het park. Je zult in de zomermaanden nooit de enige in het water zijn, maar dat is zeker geen reden om je zwemspullen thuis te laten.

Varen naar Krka

Praktische informatie

Nationaal park Krka ligt vlakbij het plaatsje Skradin, in de buurt van Šibenik. Vanuit Skradin ga je met de bus of de boot naar het park. De boottocht is een absolute aanrader. Het groene dal, waar je in ongeveer een halfuur doorheen vaart, is een mooie inleiding op de natuur in het nationaal park.

Overige praktische tips:

 • Zorg voor goede wandelschoenen. De houten vlonders kunnen soms glad zijn.
 • Er zijn enkele barretjes en één restaurant in het park, maar je kunt gemakkelijk een uur (of langer) wandelen zonder deze tegen te komen. Zorg daarom, zeker als het warm is, voor voldoende drinken.
 • Het park is het hele jaar geopend. In de zomer kun je er zwemmen, maar is het ook het drukst. In de regenperiodes, als de waterstand van de rivier hoger is, zijn de watervallen op hun best.

Heb jij nationaal park Krka of één van de andere nationale parken in Kroatië wel eens bezocht?

 1. Lizette zegt:

  Hoi Sascha,

  Als je een keuze zou moeten maken tussen Plitvice meren en Krka watervallen (ivm financien) wat zou je dan aanraden. Ik ben samen met mijn 5 jarige zoontje.

  Alvast bedankt!

  Gr lizette

  • Sascha zegt:

   Hoi Lizette,

   Qua schoonheid staan de Plitvice meren voor mij absoluut op de eerste plaats. Het park is erg groot (je kunt hier gemakkelijk de hele dag rondlopen) en van wat ik me kan herinneren is de entreeprijs behoorlijk.

   Omdat je samen met je zoontje van 5 reist, zou ik je echter een bezoek aan de watervallen van Krka aanraden. De korte boottocht naar het park is leuk om te doen. Je kunt in het park een mooie wandeling maken langs de watervallen en daarna eindigen bij een groot grasveld, waar je kunt picknicken (met zelf meegebrachte spullen). Ook kun je hier zwemmen aan de voet van een waterval. Van wat ik me kan herinneren, wordt het geleidelijk steeds dieper. Voor kindjes kan het wel handig zijn om waterschoenen mee te nemen, vanwege de stenen/rotsen. Het is in elk geval heerlijk afkoelen op een warme zomerdag.

   Groetjes Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>