Jordanië: meer dan Petra en de Dode Zee

Super goed nieuws voor de zomer: het reisadvies voor Jordanië is vandaag aangepast naar ‘geel’. Dat betekent dat je weer op reis kunt gaan naar dit prachtige land! Grijp daarom nu snel je kans om als een van de eerste toeristen Jordanië weer te ontdekken. Jordanië is een waanzinnige bestemming voor een avontuurlijke rondreis. Reizen naar Jordanië betekent reizen door de tijd. Het betoverende land is al eeuwenlang het kruispunt van de oosterse en westerse beschaving. Wij nemen je mee op reis langs alle hoogtepunten en meer onontdekte gebieden van Jordanië!

Ahlan Wa Sahlan, welkom in Jordanië!

Zodra je arriveert in Jordanië zal je de woorden: ‘Ahlan Wa Sahlan’ horen. Welkom in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië! De vriendelijke, gastvrije bevolking is trots op hun land en verwelkomen bezoekers maar al te graag. Jong en oud, arm en rijk, militairen en politie, iedereen zal je begroeten met een grote glimlach op het gezicht. Hiermee is direct de toon gezet voor de rest van een rondreis door dit gastvrije land vol vriendelijke en behulpzame mensen.

Reizen naar Jordanie

Mooiste plekken van Jordanië

De meeste reizigers zullen Petra, de Wadi Rum en de Dode Zee als hoogtepunten van Jordanië noemen. Maar Jordanië is zoveel meer. Hoewel het land vooral georganiseerde reisgroepen trekt, is het ook een aanrader voor backpackers en zelfstandige reizigers! Twijfel je nog of Jordanië jouw volgende bestemming is? Laat je overtuigen door onderstaande hoogtepunten en wij weten zeker dat jij zo naar Jordanië af wilt reizen!

Petra

Zoals gezegd, de meeste mensen kennen Petra wel. Dit is dan ook niet voor niets het absolute hoogtepunt van Jordanië. De beroemde stad werd zo’n 2000 jaar geleden volledig uit rotsen gebeiteld door de Nabateeërs. De mysterieuze rotsstad lag jaren lang verborgen achter een kloof, de Siq. Niet heel lang geleden leefden er nog veel mensen in Petra. Enkele jaren geleden besloot de overheid een dorp te bouwen op kleine afstand van Petra waar de bewoners van Petra heen mochten verhuizen. Op dit moment wonen er nog twintig gezinnen in de rotsen van Petra. Check hier onze tips voor een bezoek aan Petra.

Jordanie Petra

De beroemde rotsstad Petra staat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco en was te zien in de film Indiana Jones and the Last Crusade.

Al-Beidha

Het nabijgelegen Al-Beidha, bijgenaamd Little Petra, is een ruïnestad van zo’n 9000 jaar oud. Net als in Petra fungeert een smalle kloof, van zo’n 325 meter, als toegang tot het dorp. De gebouwen zijn niet zo rijk gedecoreerd als in Petra, maar aangezien hier nog nauwelijks toeristen komen is het heerlijk hier rond te dwalen.

Wadi Rum woestijn

Het meest indrukwekkende natuurgebied van Jordanië ligt in het zuiden van Jordanië op ongeveer twee uur rijden van Petra. Wadi Rum is met 720 vierkante kilometer één van de grootste zandwoestijnen ter wereld. Tegenwoordig is dit een beschermd natuurgebied. Wil je zelf Wadi Rum bezoeken? Er vertrekt een bus vanuit Petra. En wist je dat je in Jordanië prima zelf met een huurauto kunt rondrijden?

Wadi Rum

De schoonheid van de Wadi Rum woestijn in Jordanië is eigenlijk niet te beschrijven. De uitgestrekte Wadi Rum is simpelweg één gigantisch hoogtepunt. Niet verrassend dat de Wadi Rum op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

De Dode Zee

Een volgend hoogtepunt van Jordanië is de Dode Zee. Eén van de meest bijzondere natuurverschijnselen in het Midden-Oosten. Met ruim 420 meter onder zeeniveau is dit het laagste punt op aarde, midden in de woestijn. Vanwege het aanhoudende opdrogen (doordat er meer water verdampt dan dat er binnenkomt) behoort de zee tot het zoutste water op aarde. En door die torenhoge concentraties van mineralen leven er geen vissen of andere dieren in het water. En is het wonderbaarlijk genoeg onmogelijk om te zinken. Hierdoor blijf je zonder moeite drijven op het water.

Drijven in de Dode Zee

Jerash

In het groene noorden van Jordanië, op zo’n 50 kilometer van Amman, ligt de stad Jerash. Jerash was een van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten. De stad die ook wel bekend staat het ‘Pompeii van het Midden-Oosten’ vanwege de grootte van de stad en de staat van de opgegraven ruïnes. Jerash lag eeuwenlang verborgen onder een dikke laag zand, tot de stad in het jaar 1806 werd ontdek door een Duitse archeoloog.

Jerash in Jordanië

Jerash is één van de grootste en best bewaarde Romeinse ruïnes buiten Italië.

Onze partner Middenoostenreizen.com heeft een unieke privé accommodatie in het noorden van Jordanië in El Himma. Het is de perfecte locatie om tot rust te komen na een dagje Jerash. Je verblijft er een nachtje tijdens de luxe en volledig verzorgde 10-daagse reis door Jordanië.

El Himma

King’s Highway

De King’s Highway (At-Tariq as-Sultani) is een autoweg die allerlei historische bezienswaardigheden van Jordanië met elkaar verbindt. De weg doorkruist het land in noord-zuid richting en was ooit één van de belangrijkste handelsroutes van deze omgeving. De oude handelsroute startte in Egypte en liep door tot Aqaba.

Jordanië King’s Highway

Belangrijke stops langs de King’s Highway zijn onder andere Petra, de historische stad Madaba, de kastelen in Kerak en Shobak en het spectaculaire Dana Biosphere Reserve.

Dana Biosphere Reserve

Het Dana Biosphere Reserve (ook bekend als Dana Nature Reserve) ligt in het zuiden van Jordanië op 200 kilometer van hoofdstad Amman. Het prachtige natuurgebied Dana is met 308 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van Jordanië. Meer dan 700 plantensoorten, 180 vogelsoorten en 40 zoogdiersoorten vullen het uitgestrekte gebied. Hiervan staan er 25 bekend als bedreigde soort, waaronder de grijze wolf, de kleine torenvalk en de woestijnkat.

Dana Biosphere Reserve

Dana in Jordanië is met 320 km² het grootste natuurreservaat van het land.

Zelf reizen naar Jordanië?

Jordanië kan het hele jaar door bezocht worden. Van juni t/m september kan het er dan erg warm worden met temperaturen die oplopen tot boven de 40 graden. In de winter kan het in de woestijn wel koud zijn ’s nachts. Mocht je in de winterperiode naar Jordanië willen reizen, dan is het verstandig om warme kleding mee te nemen.

Wadi Rum Jordanie

Wil jij ook op reis naar Jordanië?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Jordanië in de reisshop.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
 1. Hoi!

  Ik ga in januari naar Jordanië en heb er heel veel zin in! Maar nu hoorde ik ook dat dan bepaalde bezienswaardigheden dicht zijn i.v.m. een hoge waterstand. Ik kan niet specifiek hier iets over vinden, weten jullie meer?

  • Rob van helvoort zegt:

   Hi Fay,

   Alleen Wadi Mujib is gesloten ivm de waterstand ( van 31 oktober tot 1 april ) Verder zou alles gewoon open moeten zijn! Gr. Rob Middenoostenreizen.com

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>