Je bent al verliefd, je werkt maandenlang toe naar één van de mooiste dagen van je leven en dan.... mag je ook nog eens op huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Hét land waar luxe en romantiek elkaar ontmoeten. Zuid-Afrika heeft alles om van je huwelijksreis een droomreis te maken. Wij vertrokken van de zonsondergang aan de skyline van Rotterdam, naar de indrukwekkende zonsondergangen in de Oost-Kaap!

Bruidspaar tijdens een zonsondergang in Rotterdam

Zonsondergang skyline Rotterdam

De romantiek van je huwelijksdag wil je het liefst zo lang mogelijk vasthouden. Een huwelijksreis naar Zuid-Afrika zet je elke dag opnieuw in vuur en vlam! Sfeervol en luxueus overnachten, wildlife spotten en de adembenemende natuur. Het is tijd voor ontspanning en avontuur, maar vooral ook tijd voor elkaar. Het is tijd voor: de Oost-Kaap!

Zonsondergang aan de Oost-Kaap in Zuid-Afrika

Spectaculaire vergezichten en zonsondergang

De Oost-Kaap is verrassend veelzijdig

Voor Reishonger mochten we al eerder de Noord-Kaap bezoeken en we ontdekten hoe mooi en verschillend deze streek is. Deze keer krijgen we de kans om op huwelijksreis te gaan én de schoonheid van de Oost-Kaap te ontdekken. Natuurlijk denken reizigers bij Zuid-Afrika aan de geijkte toeristische trekpleisters zoals Kruger Nationaal Park of de Tafelberg in Kaapstad of de stad Johannesburg, maar dit land heeft veel meer te bieden.

De Oost-Kaap staat bekend om z’n wildlife, de ruige wilde kust, ongerepte stranden, vreedzame riviermondingen, weelderige bossen en het dorre Karoo landschap. Tel daar de adembenemende vergezichten tijdens de karakteristieke zonsondergangen bij op en je ultieme reisbeleving is compleet. Daarnaast is het ook de geboortestreek van Nelson Mandela. Tussen september en mei biedt de Oost-Kaap het beste weer om te reizen.

Met deze blog nemen wij je mee op onze huwelijksreis. We vertellen je de must-sees van de Oost-Kaap, met als absoluut hoogtepunt een helikoptervlucht over het schitterende landschap van de Karoo en de Valley of Desolation (Vallei van Verlatenheid). Bekijk ook onze vlog onderaan deze blog en ervaar waarom wij verliefd werden op de schoonheid van dit indrukwekkende gebied!

Port Elizabeth, uitzicht op de Indische Oceaan

Port Elizabeth, uitzicht op de Indische Oceaan

Die Baai (Port Elizabeth), de toegang tot de Oost-Kaap

Port Elizabeth – vaak afgekort met PE – is een badplaats aan de Indische Oceaan. Het heeft ook wel de fijne bijnaam ‘The Friendly City’. Het is het startpunt van vele schitterende en gevarieerde rondreizen door onder andere de Oost-Kaap. De stad zelf vonden wij, vanwege het industriële karakter, minder de moeite waard, maar het is een prima verblijfsadres voor de doorgangsroutes naar andere bestemmingen.
Vanuit Amsterdam gaat er geen rechtstreekse vlucht naar Port Elizabeth. Het is gebruikelijk om eerst een vlucht te nemen naar Johannesburg (10:45 uur vliegtijd) om vervolgens een binnenlandse vlucht te hebben naar Port Elizabeth (1:40 uur vliegtijd).

Toeristen gebruiken Port Elizabeth vaak als rustoord na een intensieve reis voordat ze daadwerkelijk starten aan hun rondreis. Of als stopover tijdens een reis van Kaapstad naar Durban. Ze blijven dan maximaal een à twee nachten in Port Elizabeth. Er zijn voldoende goede hotels waar je heerlijk kunt ontspannen en je goed kunt opladen om vol energie je reis (weer) op te pakken. Wij reizen vanaf het vliegveld direct door naar onze eerste bestemming, onze villa aan de kust in St. Francis Bay!

Cape St Francis Resort aan de Indische Oceaan

Luxe overnachten aan de Indische Oceaan in Cape St Francis Resort

St. Francis Bay, een oase van rust

Reizen is de ultieme manier om wat van de wereld te zien. Maar reizen is ook intensief. We beginnen daarom onze huwelijksreis in een luxe strandvilla van Cape St. Francis Resort om het paradijs van de Oost-Kaap te ontmoeten.

’s Ochtends is het heel relaxt wakker worden met het ontspannende geluid van de golven, de wind en de vogels op de achtergrond. Vóór het ontbijt maken we eerst een heerlijke strandwandeling en turen we over de eindeloze Indische Oceaan. Bij terugkomst lopen we via de tuin weer naar onze villa en staat een heerlijk ontbijt ons al op te wachten. Zo kunnen we met meer dan voldoende energie aan onze dag beginnen.

Strand bij St. Francis Bay in Zuid-Afrika

Heerlijk uitwaaien tijdens een strandwandeling bij St. Francis Bay

Ontbijt in Cape St Francis Resort in Zuid-Afrika

Een goed verzorgd ontbijt geeft energie

Na het ontbijt varen we met onze privéboot en schipper van River Break Cruise over de waterweg langs de meest luxueuze villa’s. Deze witte huizen zijn allemaal in dezelfde stijl gebouwd en hebben allen een rieten dak in een hoek van 45 graden.

Vakantiehuizen aan de kanaalgrachten bij St. Francis Bay

Karakterisitieke vakantiehuizen aan de kanaalgrachten bij St. Francis Bay

Via de kanalen varen we over de Kromme rivier en via de Gele rivier naar de eindbestemming, onze eigen privéboerderij (“Vleermuis en de Boerboon”). Ondertussen genieten we van het uitzicht op de bergen van Groot Winterhoek en de mooie oevers langs de rivieren. De middag gebruiken we om te ontspannen op de heerlijke ligbedden in de tuin van de boerderij. Als het weer het toestaat kun je er tevens aan het zwembad vertoeven. Ondertussen wordt onze lunch op de traditionele ‘braai’ voorbereid. Er zijn maar weinig landen waar barbecueën populairder is dan in Zuid-Afrika. Het hele sociale leven speelt zich voor een groot deel rondom ‘de braai’ af. Als er vrienden, kennissen of gasten over de vloer zijn, dan gaat standaard het vuur in de achtertuin aan en komt het vlees tevoorschijn. We love it!

De Kromme rivier in de Oost-Kaap

De Kromme rivier in de Oost-Kaap

Lunch bij de privéboerderij Vleermuis en de Boerboon in Zuid-Afrika

Lunch bij de privéboerderij Vleermuis en de Boerboon

De plek waar luxe en wildlife elkaar ontmoeten: Pumba private game reserve

We ruilen de hagelwitte stranden in voor de ‘bush’ om wildlife te spotten. Al vroeg vertrekken we vanuit St. Francis Bay naar het luxueuze vijfsterren wildreservaat Pumba. Gaat het Afrikaanse avontuur dan nu echt beginnen? Het eco-vriendelijke Pumba biedt een intieme Afrikaanse safari-ervaring die je nooit zult vergeten. Pumba ligt in het hart van de Oost-Kaap en is dé plaats waar luxe en de Afrikaanse wildernis elkaar ontmoeten. Niet voor niets is Pumba onlangs door Somak Holidays erkend als één van de Top 5 safaribestemmingen.

In de namiddag staat onze eerste gamedrive gepland om wildlife te spotten. Naast de Big 5 kun je zeldzame witte leeuwen, nijlpaarden, hyena’s, cheeta’s, giraffen, verschillende antilopen en meer dan 300 vogelsoorten spotten. Tijd voor ons om het echte Afrika te ontdekken! Bij aankomst vertelt de ranger dat hij ons eerst naar de ‘bush lodge’ zal rijden. Onderweg worden we vrijwel direct verwelkomd door een kudde giraffen. We kijken onze ogen uit: “wat een fascinerende en elegante beesten”.

Elegante giraffe in Pumba Private Game Reserve

Elegante giraffe in Pumba Private Game Reserve

Dan komen we aan bij ons zeer luxe verblijf. De ruime lodge is voorzien van onder meer een open haard, luxe badkamer met jacuzzi, een privé buitendompelbad met buitendouche en heeft een prachtig uitzicht op het schilderachtige meer van Cariega. Op de achtergrond hoor je het geluid van de Afrikaanse bush, een aap zit op onze veranda en baant zich uiteindelijk een weg door de bomen. Verderop bij het meer helaas verder weinig beweging deze middag. Maar wij willen nooit meer naar huis!

Buiten zwembad in Pumba private game reserve

Maximaal genieten van de honeymoon

Respect voor moeder natuur

Na een meer dan geweldige lunch, Pumba kent een sublieme keuken, staat de ranger met Landrover al op ons te wachten. Dit wordt onze allereerste game-drive. We hebben er superveel zin in. In het begin is het wel even wennen om met de open landrover zo dichtbij wilde dieren te komen. Zolang je het silhouet van het voertuig niet verbreekt is dit echter een hele veilige manier om wilde dieren van heel dichtbij te spotten zonder hun natuurlijke gedrag te verstoren.

Plots zien we in de verte een mannetjesolifant aan komen lopen. Hij blijkt minstens zo nieuwsgierig naar ons te zijn als wij naar hem. De ranger vertelt ons om stil te blijven zitten en geen onverwachte bewegingen te maken. Met ingehouden adem zien we hoe deze werkelijk kolossale olifant ons tot pal naast de landrover nadert. Op zo’n moment besef je even hoe nietig je bent en kun je niets anders doen dan genieten en respect hebben voor de natuur.

Olifanten spotten in Pumba private game reserve

Wat een machtige vertoning

Olifant in het Pumba private game reserve

Wist je dat olifanten bang zijn voor mieren?

The Valley of Desolation vanuit de lucht

Van de indrukwekkende wilde natuur in Pumba vervolgen we onze weg naar een van de oudste steden van Zuid-Afrika, Graaff-Reinet. Graaff-Reinet ademt historie en is de enige plaats in Zuid-Afrika, die helemaal omringd is door natuurparken. Een ervan is de Valley of Desolation (Vallei van Verlatenheid), die deel uitmaakt van het Camdeboo Nationaal Park.

Het Karoo landschap in de Oost-Kaap vanuit de lucht

Het Karoo landschap in de Oost-Kaap vanuit de lucht

Vanuit Graaff-Reinet kun je diverse tours doen. Persoonlijk zijn wij minder van de cultuur, maar des te meer van het avontuur. Als je buiten de gebaande paden wilt gaan, ga dan bijvoorbeeld vanuit Nieu-Bethesda hiken (zo’n 20 km per dag) en verblijf steeds op een andere boerderij. Ook leuk zijn de meerdaagse moutainbike-tours. Je krijgt uitleg over het boerenleven en je ontmoet echte locals.

The Valley of Desolation is een absolute must-see als je in Graaff-Reinet bent. De Valley of Desolation is een kloof op een hoogte van 1440 meter en staat bekend om de wonderlijke oranje rotsformaties, waarvan sommige meer dan honderd meter boven de grond uittorenen. Voor een ultieme ervaring bezoek je het gebied met zonsopgang of zonsondergang. Óf maak, net als wij deden, een helikoptervlucht. Bekijk het schitterende Karoo landschap en de Valley of Desolation van bovenaf. De Karoo is een halfwoestijn die zich uitstrekt over een groot deel van de Noord-Kaap en delen van de West- en Oost-Kaap. Het kenmerkt zich door de open vlaktes, ‘koppies’ (lage heuvels) en de hoge bergketens in de verte. Bekijk voor deze unieke en prachtige beelden onze vlog onderaan deze blog!

Helikopter vlucht over het Karoo landschap en de Valley of Desolation

Helikoptervlucht over het Karoo landschap en de Valley of Desolation

Valley of Desolation vanuit de helikopter

Valley of Desolation vanuit de helikopter

Addo Elephant Nationaal Park, het enige park ter wereld waar je de Big 7 kunt zien

Nog maar net bijgekomen van de spectaculaire helikoptervlucht vertrekken we naar onze laatste bestemming om nog maar eens maximaal te genieten. Er blijft niets avontuurlijker, dan overnachten in een lodge in een wildgebied. Je hoort ’s avonds letterlijk de leeuwen brullen en bij zonsopkomst word je op z’n minst wakker van de vogels en de andere dierengeluiden. We sluiten onze reis af met een bezoek aan het Addo Elephant Nationaal Park. Het Addo Elephant Nationaal Park ligt op slechts een half uur rijden van Port Elizabeth. Een goede optie om je reis te beginnen of af te sluiten.

Rustig wakker worden vanuit een lodge in Addo Elephant park

Rustig wakker worden in Addo Elephant park

Tijdens onze reis naar de Oost-Kaap staan het bezoeken van de nationale parken en het spotten van dieren in het wild hoog op ons verlanglijstje. Je kunt hier niet alleen de Big Five (olifant, luipaard, buffel, neushoorn en de leeuw), maar zelfs de Big Seven spotten (walvissen en haaien). Het Addo Elephant park in de Oost-Kaap is het enige park ter wereld waar dit kan. Een unieke combinatie!

Kudu in Addo Elephant park

Kudu in Addo Elephant park

Hyena met een karkas in Addo Elephant Park

Hyena met een karkas in Addo Elephant Park

Het mens-olifant-conflict

Tegenwoordig leven er zo’n 450 olifanten in het Addo Elephant park. Dit is weleens heel anders geweest. Het klimaat in de Oost-Kaap is heel goed om citrussen en sinaasappels te telen. In het begin van de 19de eeuw waren er veel boeren, die zich bezighielden met het telen van citrussen en sinaasappels. Zij raakten echter in conflict met de olifanten. De olifanten vormden een bedreiging door alles op te eten. De boeren begonnen met het doden van de olifanten. Dit ging zo ver dat er zelfs nog maar 11 olifanten over waren. De regering greep in en begon het land terug te kopen van de boeren om de populatie weer op orde te krijgen. Je komt veel olifanten tegen en je ziet er de mooiste taferelen.

Olifanten in Addo Elephant Park

Schitterende taferelen in Addo Elephant Park

Verliefd worden op de Oost-Kaap gaat vanzelf

De Oost-Kaap heeft echt alle ingrediënten om van je huwelijksreis een droomreis te maken.
Zuid-Afrika wordt niet voor niets de wereld in één land genoemd en met recht! Dit enorm diverse land is een waar spektakel. Gelegen op het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent is er in Zuid-Afrika geen gebrek aan fascinerende landschappen, zeldzame diersoorten en nationale parken. Veel van deze wonderschone natuur hebben we tijdens onze reis mogen ervaren. De Oost-Kaap heeft echt onze harten gestolen en voor ons bestaat er geen twijfel dat we hier met de kinderen nog een keer terugkomen om dit mooie avontuur nogmaals te beleven.

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Zuid-Afrika in de reisshop.

Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>