Lekkere trek in Zuid-Afrika

Reishonger... reizen is naar ons idee ook het proberen van andere eetgewoontes. Letterlijk en figuurlijk ‘reishonger’ dus. Maar wat zijn nu typisch Zuid-Afrikaanse gerechten en eetgewoontes? De Braai is misschien wel een van de bekendste. Deze Afrikaanse variant op de barbecue is namelijk erg populair.

braai in Zuid-Afrika

Braai

Net als bij ons wordt het gezien als een sociaal iets bij iemand in de tuin, een picknickplaats of bij je accommodatie. Bijvoorbeeld na een dag leeuwen, zebra’s en ander wild te hebben gespot. Moe maar voldaan kom je bij je safaritent terug waar vaak de gigantische stukken vlees al op de braai liggen. Naast vlees gaan er ook vaak maïskolven en zoete aardappels op het vuur. De hoeveelheid vlees is niet misselijk; grote steaks, gezouten ribstukken en boerenworsten. Een braai is altijd op hout, nooit op kolen. Iedereen die komt neemt iets mee van huis.

braai

Vlakbij Kaapstad ligt BBQ restaurant Mzoli’s. Een plek waar local en toerist bij elkaar komt. Het eerste wat je ziet als je binnenloopt is de hele grote vitrine met vlees. Je kiest je vlees uit en de kok legt het op de braai voor je. Geen poespas, gewoon veel en goed gegrild vlees op een bord. Schuif aan bij een van de lange tafels en knoop een praatje aan met de rest van je tafelgenoten. Midden op de dag wordt een djembe tevoorschijn gehaald en al snel gaan de tafels en stoelen aan de kant en wordt er gedanst.

mzoli's

Boboti

Een bekend Zuid-Afrikaans gerecht is Boboti. Boboti is een mengsel van gehakt, kerrie, ei, melk en brood. Vroeger werd het gegeten door de arme boeren, omdat de ingrediënten restjes waren. Inmiddels zijn er veel verschillende variaties op Boboti en is het allang geen gerecht meer voor de onderklasse.

Biltong

Zuid-Afrikaanse gerechten zoals bomaIets waar je ook niet aan ontkomt tijdens je Zuid-Afrika reis is Biltong. Een tussendoortje wat eigenlijk niet meer is dan gedroogde reepjes vlees met kruiden, maar de Afrikanen zijn er gek op. Biltong is een gerecht uit de tijd dat Afrikanen nog veel rondtrokken, ze hadden eten nodig dat lang houdbaar bleef. Naast dat het lang houdbaar is, duurt het ook een tijd voor het klaar is. Het duurt namelijk zes dagen om het vlees te drogen. Daarom koop je dit vaak voorverpakt in de gedroogde versie. Voordat je dit wilt proberen is het goed om te weten dat Biltong van verschillende beesten wordt gemaakt. Ook van bijvoorbeeld nijlpaarden en giraffen.

Wil je deze gerechten zelf proeven en zoek je meer informatie en invulling voor je Zuid-Afrika rondreis? Met de bouwstenen van Riksja Zuid-Afrika, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel, stel je jouw eigen rondreis samen. De reisspecialisten zijn zelf in Zuid-Afrika geweest en helpen je graag verder bij het bouwen van je ideale reis.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>