Tijdens mijn roadtrip door Scandinavië kom ik terecht in Freetown Christiania, een mini hippiecommunie in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave. Freetown Christiania werd in 1970 door hippies gesticht tijdens een militaire staking in het Kopenhaagse stadsdeel Christianshavn. Het begon allemaal als een ‘sociaal experiment’, maar in 1971 werd het gebied onafhankelijk verklaard. Freetown Christiania heeft ongeveer 1.000 inwoners en het heeft zelfs een eigen vlag.

Voordat ik naar deze wijk ging, deed ik wat research. Waar het op neerkomt is dat het je eigenlijk wordt afgeraden om te gaan. Er is veel criminaliteit in de wijk te vinden door de drugshandel. Maar hoe meer het me afgeraden werd, hoe interessanter ik het vond worden.

Ingang freetown christiania

Een andere wereld

Wanneer ik een stad bezoek, vind ik het vooral leuk om op plekken te komen waar weinig tot geen toeristen te bekennen zijn. Toen ik mijn eerste stap in Freetown Christiania zette, kwam ik meteen in een andere wereld. Ondanks dat het een ‘vrije stad’ is gelden er vier regels in het gebied. Geweld is verboden, je mag er geen harddrugs gebruiken, je mag er niet rijden en het is absoluut niet toegestaan om foto’s te maken. Dat laatste moet je echt serieus nemen, want er wordt namelijk veel gehandeld in softdrugs. Tot 2004 werd er openlijk gehandeld in wiet en hash. Hoewel het tegenwoordig officieel illegaal is, wordt het nog steeds verkocht. Zoals je begrijpt willen de dealers niet graag op de foto worden gezet. In principe kun je wel foto’s van gebouwen maken, maar vraag het als je twijfelt.


De bevolking is over het algemeen vriendelijk. Ga zeker een gesprek met ze aan als je de kans hebt. Ze vertellen je graag meer over hun Christiania. Maar… de bevolking kan erg agressief reageren op mensen van buitenaf. De politie van Kopenhagen heeft ook geen vrije toegang in Freetown Christiania, wat voor problemen kan leiden.

Pusher Street

De bekendste straat in Freetown Christiania is Pusher Street. Op deze straat is een markt gevestigd waar je allerlei dingetjes kunt kopen. De straat staat bekend om de handel in softdrugs. De drugs wordt verkocht in emmers, wat mij erg verbaasde. Als je de geur van drugs in het centrum van Amsterdam al vervelend vindt, ga dan vooral niet naar het Green Light District. Naast de drugs zijn er ook nog andere dingen te koop in Pusher Street. Er zijn net als op een gewone markt levensmiddelen te koop, maar ook foto’s van het gebied. Dit is natuurlijk omdat je zelf geen foto’s mag maken. Verder zijn er ook veel leuke kleine kroegjes te vinden en allerlei winkels zoals een bakker en een kapper. De inwoners zijn tenslotte de baas over het gebied en moeten alles zelf onderhouden.

muur christiania

De tekst op de foto zie je door heel de wijk

Vibe

Het voelt alsof ik op een filmset sta. Het is rumoerig, overal liggen gebruikte bijzondere spullen en er klinkt reggaemuziek op de straten. Freetown Christiania is controversieel en dat maakt het interessant. Er zijn veel bijzondere muurschilderingen te vinden met allerlei teksten. De inwoners leven in gekraakte panden, veelal oude militaire barakken.

Behalve Christiania-centrum met overwegend kraakpanden, kent de vrijstad ook een stukje bos en een meer. Dwaal rond en geniet. Stap een cafeetje binnen (ik kreeg als tip Manefiskeren), of koop een snack bij de Sunshine Bakery op Pusher Street.

muurschilderingen christiania

In Christiania zijn veel bijzondere muurschilderingen te vinden

Ik besloot dus toch om een kijkje te nemen in dit unieke gebied. Of ik iets merkte van de criminaliteit? Nee, eigenlijk helemaal niet. De bevolking begroette mij vriendelijk en ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Het is er ontzettend kleurrijk en mensen praten gezellig met elkaar. Wat mij betreft is Freetown Christiania echt een aanrader om eens te bezoeken, mocht je naar Kopenhagen gaan in de toekomst. Er wordt hier een compleet nieuwe manier van leven geleid. De inwoners proberen zoveel mogelijk de oude hippie-style te behouden in de wijk.

Tekst en foto’s: Joëlle ‘t Jong

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>