Met het gezin de natuur van Rebild Bakker in

Wanneer je als gezin graag in de natuur bent dan is het Nationale park Rebild Bakker in Denemarken een perfecte bestemming. Geniet van de kleurrijke heuvels, kronkelige riviertjes en het sprookjesachtige bos. De omgeving nodigt uit tot diverse activiteiten. Ga wandelen, mountainbiken of kanoën in de schitterende natuur en maak een uitstapje naar het verrassend leuke Limfjord museum.

Verken de kleurrijke heuvels

Op slechts twee kilometer vanaf ons knusse boshuisje, aan de rand van het stadje Skørping, ligt de ingang van het Rebild Bakker National Park. Dit is één van de zes nationale parken van Denemarken. “Bakker” betekent heuvels in het Deens en dat is direct wat we zien wanneer we door een klein hekje het park binnengaan. Een speels landschap van heuvels in vele kleuren paars en groen omringt ons naarmate we verder het park inlopen.

We kunnen op het grote pad blijven dat door de heuvels heen door het park slingert. Wij kiezen er echter voor om van het pad af te wijken en de kleinere paadjes te verkennen. We klimmen heuvels op en af. Soms blijkt het zelfs een behoorlijke klim. De uitzichten zijn prachtig. Op een stuk van onze route krijgen we gezelschap. Een grote kudde schapen graast tussen het groen. Voorzichtig komt mijn dochter dichterbij. Een nieuwsgierig schaap komt even snuffelen. Niet alleen de dieren en de leuke kleine paadjes maken de wandeling voor kinderen leuk. Er blijken ook meerdere geocaches in het gebied te liggen. Speurend met de GPS van de telefoon vinden we er een aantal. Ook plukken we bosbessen. Tussen de heideplanten groeien talrijke bessenstruiken.

Tot de lunch zijn we op pad. Daarna keren we terug naar de ingang waar een grillplaats is aangelegd. De worstjes gaan op het vuur. Dat geeft genoeg energie om de middag te vullen met nog een grote wandeling. Rebild Bakker heeft voldoende kilometers aan wandelpaden. Wij gaan echter terug naar ons huisje om van de bosbessen overheerlijke muffins te maken.

rebild bakker heuvels
rebild bakker schapen
rebild bakker riviertje
rebild bakker bosbessen muffins

Zonsondergang

Zonsondergangen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Rebild Bakker blijkt een plek waar je de zonondergang niet mag missen. Terwijl de kinderen met oma een spel spelen rijd ik nog snel even naar het park. Wederom wandel ik door de veelzijdige heuvels. Ditmaal met een gloed van goud zonlicht. Het is prachtig om te zien. Wanneer de zon bijna onder is lijken de heuvels een schilderspalet. De rood paarse lucht maakt het schouwspel compleet.

Rebild Bakker zonsondergang
Rebild Bakker sunset

Op een mountainbike het bos in

“Dit is hoe een mountainbikeroute hoort te zijn,” zegt één van mijn zoons. We rijden met onze mountainbikes de 17 kilometer lange mountainbikeroute die een grote ronde vormt door Rebild Bakker. We maken klimmetjes omhoog en gaan al hobbelend weer naar beneden. De route is niet heel moeilijk, maar zeker speels. De landschappen variëren. We zien bos, heide en velden. Wanneer de 17 kilometer erop zitten voelen we duidelijk dat we wat gedaan hebben.

Ook de ervaren mountainbiker kan in Rebild Bakker zijn hart ophalen. Er zijn diverse uitdagende rode routes. Pro’s kunnen de blauwe route uitbreiden met kilometers zwarte route. Wanneer je geen eigen mountainbike mee hebt kun je in de omgeving ook mountainbikes huren.

rebild bakker mountainbiken
rebild bakker mtb tocht
rebild bakker mtb route
rebild bakker varen

Kanotocht over de Lindenborg

Wanneer we richting de smalle rivier “de Lindenborg” lopen zien we onze kano’s al liggen. Het zijn twee degelijke zilverkleurige Canadese kano’s, die we voor een tocht van zo’n drie uur tot onze beschikking hebben. Op een kaart legt eigenaar Lars uit hoe onze route eruitziet. Hij vertelt na welke brug het leuk is om een pauze te houden en waar we water direct uit de beek kunnen drinken. Uiteraard laat hij ook zien waar onze kanotocht eindigt en waar hij ons oppikt.

We splitsen ons in twee groepen. De jongens gaan bij oma in de boot en mijn dochter zal mij helpen bij het peddelen. Lars duwt de kano’s het water in en we stappen in. Daar gaan we! Vanaf het eerste moment genieten we enorm. Deze route is zo mooi. Het riviertje is smal en kronkelt zich door het bloemenrijke landschap. Voor ons liggen de heuvels van Rebild Bakker. We genieten niet alleen van de idyllische route, ook de tocht zelf is erg leuk. Doordat de rivier smal en kronkelig is moeten we goed sturen. Wanneer ik te laat stuur is het lachen geblazen. We zitten in het riet.

Na een uur peddelen zien we de brug waar onze eerste pauzeplek opvolgt. Hier is ook de beek waaruit we kunnen drinken. Het water is kraakhelder. Mijn dochter maakt direct van haar handen een kommetje en proeft. “Heerlijk!”, is haar conclusie. Na de pauze zetten we de prachtige tocht voort. Na drie uur zijn we inderdaad bij het door Lars geschetste eindpunt. Veel te snel naar onze zin. Wat was dit een prachtige tocht.

Wil je ook kanoën in Rebild Bakker? Wij maakten gebruik van de kano’s van rebildkanoudlejning.dk

Rebild Bakker kanotocht over de Lindenborg

Kanotocht over de smalle rivier de Lindenborg


Rebild Bakker kanotocht
Rebild Bakker kanotocht
Rebild Bakker kanotocht

Zoek het water op bij het Limfjord museum

Na een paar dagen bos en heuvels zoeken we het water op. Op zo’n 50 minuten rijden van Rebild Bakker ligt het Limfjord museum. Nadat we geparkeerd hebben zien we aan een kanaal een schattig wit huisje liggen. Het is een oude woning die vroeger door de kanaalmeester werd bewoond. Tegenwoordig huist het Limfjord museum hier en laat zien hoe boten gebouwd werden en hoe er geleefd werd aan het Limfjord. De kinderen rennen direct naar het kanaal. Hier biedt het museum de mogelijkheid om diertjes uit het kanaal op te vissen met een netje. Na een tijdje vissen zit onze emmer vol met visjes, krabben en zeesterren. Uitgebreid bewonderen we de prachtige diertjes. Dan legen we het emmertje voorzichtig weer in het water. Nu komt het echte werk.

In de zomer biedt het museum, mits het weer het toelaat, de activiteit “Visser voor een dag” aan. We verzamelen bij een container waar we ons in een grote rubberbroek met laarzen hijsen. Voorzien van netten, emmers en een onderwaterkijker lopen we naar het Limfjord. Een vrijwilligster legt uit hoe we het beste diertjes kunnen opvissen. Meer dan een uur zijn we in de weer met de materialen. Het is ontzettend leuk. “Mam, ik heb een koffervisje gevangen!” Snel waad ik naar de emmer van mijn zoon en bewonder het kleine visje. Het Limfjord blijkt vol prachtig leven te zitten. Behalve een aantal mooie visjes vangen we krabben, kwalletjes en garnalen.

Met de vangst in de emmers verlaten we het water. Nu mogen we de diertjes op soort sorteren in grote bakken met water. Er is veel gevangen. We bewonderen de bijzondere vangsten. Dan gaat er een vuurtje aan. De garnaaltjes worden gebakken. Zo vers heb ik ze nog nooit gegeten.

Deze activiteit was een zo leuk! Iedereen is enthousiast. In de middag knopen we nog een “apenvuist” en bekijken we dieren in het aquarium. Wanneer we terug naar de auto lopen zegt één van mijn zoons dat dit het leukste museum is waar hij ooit is geweest. Het was inderdaad een geweldige dag.

limfjord museum visser voor een dag

Visser voor een dag bij het Limfjord museum

limfjord kanaal
limfjord schepnet
limfjord museum

limfjord museum

Het Limfjord museum

Sandra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>