Zeven hoogtepunten tijdens een camperreis door Noorwegen

Wanneer je met de camper door Noorwegen reist kom je vaak ongepland op de mooiste plekken uit. Met geluk spot je rendieren, met zekerheid word je overweldigd door de machtige bergtoppen van Rondane, Jotumheimen of de Hangagervidda. Wie goed zoekt, vindt geweldige plaatsen midden in de natuur om in het wild te kamperen. Deze plekken zijn vrijwel altijd een speeltuin voor jong en oud, waar gesprongen kan worden op stenen en gevist kan worden in een rivier.

Rendieren spotten

In een eerder artikel schreef ik al hoe we de smaak van het reizen met camper te pakken kregen in Zweden. Vanuit Zweden reizen we door naar Noorwegen. We steken iets ten noordoosten van Idre de grens over. Deze route kiezen we bewust. Dit is namelijk een gebied waar rendieren leven. Met de neuzen tegen de ruiten van de camper gedrukt turen de kinderen naar buiten zodra we Idre naderen. Vanaf hier zouden we al rendieren kunnen zien. Ook ik doe mijn best om zo’n prachtig dier te spotten. Hoe hard we ook ons best doen, wanneer we bij de grens aankomen hebben we nog geen rendier gezien. Onze kansen worden steeds kleiner.

We passeren de landgrens en zien nogmaals een bord dat ons waarschuwt voor de eventuele aanwezigheid van rendieren gedurende 25 kilometer. Deze 25 kilometer moet het gebeuren! En dat lukt. Op de laatste kilometers zien we plotseling drie rendieren rustig in een grasland grazen. We stappen uit om de dieren van een afstandje beter te bekijken. Drie alerte koppies kijken ons aan. Wat een prachtige dieren met hun gevlekte vacht en enorme gewei. We geven elkaar een high five voor het spotten van Rudolph en zijn broers en rijden met een voldaan gevoel verder Noorwegen in.

rendieren camper noorwegen
rendier noorwegen

Rondane Nationalpark

Onze eerste stop in Noorwegen is vlakbij Rondane Nationalpark. Rondane is het oudste nationale park van Noorwegen. Het nationale park ligt centraal in Noorwegen en kenmerkt zich door ruige bergtoppen, glooiende hoogvlaktes en heldere meren. Ik sta te popelen om dit schitterende gebied in te trekken. Dit doen we op de dag na aankomst. Vanuit het plaatsje Hövringen lopen we één van de vele trails door het park.

De trail begint bij een kristalhelder riviertje. De kinderen vermaken zich er direct door van steen naar steen te springen. Vervolgens lopen we stroomopwaarts de berg op. Het taiga landschap waar we doorheen lopen kenmerkt zich door mossen in diverse wit-, geel- en groentinten. Daartussen kleine struikjes en kleurrijke bloemen. We genieten van dit prachtige landschap terwijl we een pittige klim omhoog maken. Hoe hoger we komen hoe ruiger het wordt. Het uitzicht over de kale toppen is gigantisch en niet op een foto te vangen. De stilte is overweldigend. We komen nauwelijks iemand tegen en gaan met het gezin volledig op in deze ruige plek.

rondane nasjonalpark
rondane steenmannetjes
rondane trail
rondane noorwegen camper

Steinhole natuurkamp

Vanuit Rondane reizen we door naar een ander schitterend park, dat je niet over mag slaan wanneer je reist door het midden van Noorwegen: Jotunheimen National Park. Voordat we dit park daadwerkelijk bezoeken genieten we eerst een dag van onze fijne camperplek en de omgeving waar deze plek ligt.

We hebben de camper geparkeerd op het natuurkampeerterrein Steinhole. Hier vind je geen afgebakende plaatsen, maar open plekken in de natuur waar je je camper, caravan of tent kunt plaatsen. Naast een eenvoudig toilet zijn er geen faciliteiten. Wij rijden onze camper op een ruime open plek direct aan het water. We zijn nauwelijks goed en wel uitgestapt of de kinderen staan er al met hun schepnetjes in.

Na het visjes vangen ga ik op zoek naar hout. Met het gesprokkelde hout maak ik ons kampvuur aan. Wanneer het vuurtje goed warm is gaan de hamburgers erop. In dit vrij eenvoudige buitenleven ben ik op mijn best.
In de gloed van de avondzon wandel ik na het eten nog wat in de buurt van het natuurkamp. Het voelt als een sprookjesbos met de prachtige mosjes en kleine bloempjes tussen de rustgevende naaldbomen.

De volgende dag verkennen we de omgeving van Steinhole natuurkamp. Er blijkt een pittige stroomversnelling in de buurt te liggen waar we met onze mountainbikes heen fietsen. De stroom heet “Ridderspranget” wat “Riddersprong” betekent. Zodra ik de stroom zie begrijp ik deze naam. Je moet absoluut een dappere ridder zijn om hier overheen te durven springen! We lunchen aan de rand van het kolkende water en keren daarna terug naar Steinhole.

steinhole noorwegen camper
steinhole jotunheimen
steinhole mos
steinhole natuurkamp noorwegen camper
steinhole ridderspranget
steinhole grillen

Besseggen Trail Jotunheimen

Op zo’n half uur rijden vanaf Steinhole natuurkamp staan we aan het begin van de Besseggen trail. Deze bekende trail van veertien kilometer duurt tussen de zes en negen uur om af te leggen. Het is een zware trail door het machtige landschap van Jotumheimen National Park. Met meer dan 250 bergen van bijna 2000 meter wordt dit park ook wel “het thuis van de giganten” genoemd. Ik hou van gigantische bergen dus ook voor mij voelt dit een beetje als thuiskomen.

Ondanks dat we alleen het eerste deel van de trail wandelen, gaan we direct op in het berglandschap. Hoe hoger we komen, hoe meer van de kale en soms nog witte toppen we kunnen zien. Op ons hoogste punt bouwen de jongens een grote stenen toren. Van dit soort torens zien we er veel in de natuur van Noorwegen. Ze worden zogenaamde “steenmannetjes” genoemd en dienen als bescherming tegen trollen en herkenningspunt in de mist. Naast deze belangrijke rol levert het bouwen voor de kinderen veel plezier op.

jotunheimen
besseggen trail jotunheimen
jotunheimen besseggen trail
jotunheimen landschap
jotunheimen national park

Røyslandsbergo

Wat de kinderen ook veel plezier oplevert is de plek die Røyslandsbergo genoemd wordt. Wanneer we de bergen van Jotumheimen verlaten hebben, is dit één van de eerste plaatsen die we bezoeken. Røyslandsbergo is een natuurgebied in de regio Telemarken. In dit natuurgebied liggen grote rotsen, en stenen plateaus in de rivier Gøyst.

Wij gaan erheen op een warme dag. Op zomerse dagen zijn de waterbassins namelijk een prima plek voor een verkoelende plons en veranderen de rotsen in natuurlijke waterglijbanen. Wanneer wij aankomen wanen we ons dan ook direct in een natuurlijk waterpark. Het glijden begint! Allereerst starten we een experiment met glijden op vuilniszakken. We hopen hiermee nog meer snelheid te maken. De kinderen trekken de vuilniszakken als rokjes om zich heen en gaan in volle vaart tientallen meters omlaag. Uiteraard vraagt dit om herhaling. Ik hoor gejoel, gelach en plonzen van water. Dit blijkt een succes! Na het vuilniszakken experiment blazen we de zwembanden op. Nu is het mijn beurt. Ik ga zitten in de band en mijn zoon geeft me een zetje. Daar ga ik! Met een plons eindigt mijn vaart in een poel koud water. Heerlijk!

We maken de hele middag plezier en komen een dag later nog eens terug. Wat een toffe plek.

royslandbergo gøyst
royslandbergo telemarken

Wildkampeerspot bij Falkenuten

Vanaf onze kampeerplek in de buurt van Røyslandsbergo zetten we koers richting de plaats Rauland in Telemarken. Hier willen we een mooie wildkampeerplek vinden om van daaruit de wandeling Falkenuten te maken. We passeren het dorp Rauland en slaan vlak hierna rechtsaf richting Falkenuten. We rijden nu midden in natuur. De weg raakt onverhard en om ons heen zien we bergen, rotsen en lage begroeiing. Enige tijd rijden we langs een laagstaande rivier. Dit zou wel eens een goede plek kunnen zijn voor een parkeerplek. Het is nu dus zoeken naar een plekje waar we onze camper netjes en verantwoord voor de nacht kunnen parkeren.

Al snel spotten we de ideale plek. Een vrije ruimte, met een klein stenen vuurplaatsje, direct aan het water. Zonder twijfel parkeren we onze camper en vijf minuten later zitten we ervoor op onze stoeltjes in de zon. In het warme middagzonnetje kijken we uit over de rivier en de bergen van de Hardangvidda die in de verte liggen. De kinderen springen over de stenen in de laagstaande rivier. Wat een plek is dit! We vermaken ons de rest van de middag bij de rivier. In de avond koken we in de camper en spreiden ons picknickkleed uit om het avondeten als picknick op te eten. Het camperleven is heerlijk vanwege deze eenvoud.

De volgende dag zijn we in vijf minuten bij de Falkenuten wandeling. Deze wandeling is perfect voor gezinnen met jonge kinderen. Het is een niet al te pittige klim naar een hoogte vaan 1096 meter, over een afstand van een ruime kilometer. Eenmaal boven volgt de beloning. Een weids uitzicht over de omgeving met in de verte de toppen van de Hardangervidda en Gaustatoppen. Ik ga zitten, kijk en geniet.

falkeriset
falkenuten uitzicht
falkenuten hike
falkenuten noorwegen camper

Hardangervidda

Na het zien van de Hardangervidda in de verte willen we deze omgeving van dichtbij beleven. Zonder verder een concreet plan te hebben rijden we naar de Hardangervidda. Het is een schitterende dag met blauwe lucht en stralende zon. De Hardangervidda verwelkomen we met vele “ahhhs” en “ohhhhhs”. Deze omgeving is schilderachtig mooi. De glooiende bergtoppen zijn op sommige plekken nog bedekt met een laagje sneeuw. De bergmeren zijn kristalhelder en glinsteren in de zon. Op verschillende plekken klateren watervalletjes naar beneden.

We vinden een afgelegen plekje voor een picknickstop. We bakken broodjes op een vuur en daarna gaan de zwemkleren aan. Het handige van reizen met een camper is dat je altijd al je spullen bij je hebt. We blazen onze zwembanden op. Dan wagen we de sprong in het sprankelende water van het bergmeer. Dat is ijskoud natuurlijk, maar ook heerlijk verfrissend!

Na deze verkoelende lunchpauze trekken we verder de Hardangervidda in. Dan zien we aan de overkant van de weg een boerderij met de tekst “geitøst”. Een boerderij waar traditioneel geitenkaas gemaakt en verkocht wordt, hier midden in de bergen. Er staan een paar mensen dus het lijkt mogelijk een bezoekje te brengen. Dat doen we. We zien een jonge Noor in een grote houten bak roeren ter bereiding van de kaas. Tussendoor verkoopt hij grote rollen bruine geitenkaas aan bezoekers. Dit is ander soort kaas dan wij kennen. We proeven een stukje. Het lijkt totaal niet op onze geitenkaas. Voor ons geen succes.

De plek zelf vinden we wel een succes. We blijven en mogen van de vriendelijke boer ons kampement opslaan. Wanneer ik vanaf een afstandje naar onze camper kijk in dit machtige landschap maakt mijn hart een sprongetje. Wat een cadeau dat we hier zo kunnen staan!

De zon staat al laag, maar ik besluit de omgeving nog in te trekken. Achter onze kampeerplek start een wandelpad de bergen in. Al snel loop ik tussen de bergen, langs waterstroompjes en watervalletjes. Ik adem de frisse berglucht in en stap kilometers door. Hier vergeet je even alles en ga je op in de natuur. Wanneer ik terugkom, hoor ik dat mijn zoons zelfs nog een sneeuwpop hebben gebouwd. In hun zwembroek en op slippers! De natuur van Noorwegen is een grote speeltuin, voor jong en oud. Met nog heel veel meer hoogtepunten dan deze zeven. Ik hoop er snel weer een aantal toe te voegen.

hardangervidda bergen
hardangervidda meren
hardangervidda geit ost camper noorwegen
hardangervidda zwemmen
hardangervidda noorwegen camper

Sandra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>