Dwalen door een stiltegebied

Een plek waar je ongestoord tot honderd kunt tellen. Een plek waar je glimlachend over je schouder kunt kijken. Een plek waar je betoverd wordt door alle pure schoonheid die je ziet. Een plek waar iedereen verliefd op kan worden!

Zonsondergang Sahara

Een “echte” zandbak
Waar vind je deze magische plek? Het is de grootste zandwoestijn op aarde: de Sahara. Deze woestijn ligt in Noord-Afrika en reikt van de Westelijke Sahara aan de Atlantische oceaan tot aan Egypte aan de Rode Zee. De noordkant wordt begrenst door de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. De zuidkant wordt gevormd door een redelijk begroeid gebied: de Sahel (een landstreek).

Deze woestijn is niet zomaar een zandbak, de oppervlakte bedraagt ruim 9.000.000 vierkante kilometer. Dat kun je vergelijken met de oppervlakte van Nederland en België bij elkaar, en dan 125 keer zo groot! Hoewel je zou denken dat de Sahara alleen maar uit zand bestaat, is dat niet zo. Feitelijk bestaat de woestijn maar voor 20% uit zand, en de 80% overige procenten bestaat uit rotsachtig gebied. Midden in deze pracht en praal ligt het op één na grootste zoetwatermeer van Afrika: het Tsjaadmeer.

Je verwacht hier amper flora, fauna of grondstoffen, maar er is hier zeker wel iets van te vinden. In Algerije, Libië en Tsjaad wordt veel aardgas en olie gewonnen. In Marokko wordt fosfaat gewonnen. En er zijn ook dieren te vinden, zoals de addax (antilope), het manenschaap, jachtluipaard, gestreepte hyena en veel verschillende soorten insecten. De planten hebben in de loop der jaren zich aangepast aan de grote temperatuurverschillen; ze hebben kleine en dikke bladeren en ze hebben lange wortels om water gemakkelijker uit de grond te halen.

Gouden korrels tussen je tenen
Dit is een geweldige plek waar ik nog heel vaak aan terug denk en waar ik zeker nog eens heen ga. Deze woestijn heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat ik graag iedereen enthousiast wil maken om er ook eens een kijkje te nemen, voor langere of korte tijd.

Toen ik de allemachtig grote woestijn introk met mijn dromedaris (in Marokko noemen ze het een kameel), was ik verbaasd over de prachtige effecten van de zon op het zand, maar ook zag ik in dat deze heuvels erg speciaal zijn. Ze worden gevormd door de wind. De ene is klein, de andere is heel groot. Het neemt werkelijk waar je adem weg wanneer je de zonsopgang of zonsondergang bekijkt vanaf de allerhoogste zandheuvel die je tegenkomt.

Wat het vooral zo leuk maakt is dat je een gevoel hebt dat je je op een totaal andere wereld begeeft. Geen mensen om je heen, geen steden, geen auto’s, geen fietspaden, geen windmolens, geen fabrieken, geen supermarkten en geen treinen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Je bent hier dan ook aangewezen op jezelf, je dromedaris (of kameel) en de enorme zandwoestijn.

Sahara woestijn

Wat kan je hier eigenlijk doen?
Wat je hier kunt doen is bijvoorbeeld een excursie maken, alleen of met meerdere mensen, door met een kameel door de woestijn te trekken met bedoeïen (plaatselijke bevolking). Maar je kunt er ook quad rijden, thee drinken met bedoeïen of denk eens aan een heerlijke traditionele maaltijd en buikdansshow met de bedoeïen. Dit is plaatselijk te regelen in steden vlakbij de woestijn, maar dit kun je van te voren ook regelen bij reisorganisaties. Je kunt bij de grenzen van de woestijn veel traditionele steden bezoeken, hier vind je bijvoorbeeld oases, rotsformaties, geschriften of fossielen.

Voor langere tijd kun je ook verblijven in De Sahara. Wat dacht je van een nomadenproject? Hier leef je samen mee met de nomaden en help je met alledaagse activiteiten, je trekt de grootste woestijn door per kameel, lijkt dit je wat? Check www.projects-abroad.nl voor meer informatie. Of je gaat natuurlijk op eigen houtje de wereld van de zoutkorrels verkennen!

Een echte zandheuvel

Enkele “woestijntips”:

  • zorg voor goede bescherming op je hoofd, je wilt geen zand in je ogen;
  • het is leuk om meteen te leren hoe je een tulband zelf kunt binden;
  • zorg in de winter voor een dikke slaapzak (en kleren), het kan dan erg koud worden;
  • zorg in de zomer vooral voor bedekte, maar luchtige kleding. De zon doet zijn werk en verbranden wil je echt niet;
  • zorg dat je voldoende drinken meeneemt;
  • dit lijkt mij het belangrijkste om mee te nemen: zonnebril, zonnebrand, kompas (in geval van nood ben je dankbaar), verrekijker, sunblock (voor je lippen), antimug en attenties voor mensen die gastvrijheid verlenen;
  • en neem niet teveel onnodige spullen mee. De zadeltassen van je kameel wil je niet te vol hebben.

Wanneer je dit gouden paradijs nog niet bezocht hebt, rest mij een vraag: “Waarom plan je het niet alvast?!” Vergeet vooral niet in slaap te vallen onder de prachtige sterrenhemel!

Reizen naar de Sahara worden onder andere aangeboden door Fox, Sawadee, SNP Natuurreizen en Riksja Travel.

Tekst en fotografie: Dorinde Tolle

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>