Marokko heeft genoeg waanzinnige gebieden, steden en dorpen om naartoe te gaan. Maar welke plekken je ook aandoet, één hoogtepunt mag je sowieso niet overslaan tijdens een rondreis door Marokko. En dat is de woestijn. Want als je Marokko zegt, zeg je de Sahara en die vind je bijvoorbeeld in de buurt van Zagora, waar je vanaf Marrakech gemakkelijk naartoe kunt reizen. Er zijn verschillende manieren om de woestijn te ontdekken. Welke dat zijn, vertel ik je hier.

De woestijn door op wielen

Je stapt bij een gids in zijn 4×4 auto en crost daarmee over de uitgestrekte zandduinen. Het leuke aan deze rit is dat je hierbij diep in de woestijn trekt. Ook race je over rotsvlaktes en onderweg maak je een stop bij een echte oase, waar voldoende palmbomen staan om tot rust te komen. En even op adem te komen van het avontuur…. Vervolgens rijd je door naar de Erg Chigaga woestijn, wat een beleving op zich is!

Met een 4x4 op avontuur, diep de Met een 4x4 op avontuur, diep de Sahara woestijn in

Met een 4×4 op avontuur, diep de woestijn in

Palmoase in de Sahara woestijn

Geen “fata morgana”, deze palmoase

Vind je een rit in een 4×4 net iets te spannend? Stap dan op een mountainbike. Je doorkruist op deze manier weliswaar niet de zandvlaktes, wél ontdek je de palmoase. Het is een rustgevende manier om dit groene paradijsje goed te verkennen.

De woestijn door op poten

Maar natuurlijk mag ook een rit op een kameel niet ontbreken. In Zagora, aan de voet van de woestijn, haal je een doek op die je om je hoofd wikkelt om zo de zandkorrels in je haar te vermijden. Daarna is het tijd voor het échte avontuur: je stapt op een kameel. No worries, het beest ligt op de grond, dus je kunt gemakkelijk opstappen. Wél is het even spannend als hij opstaat en je hoog in de lucht zit. Tijdens de rit van ongeveer anderhalf uur trek je niet diep de woestijn in, maar dat maakt het zeker niet minder interessant. Houd je wel goed vast, want het beest hobbelt alle kanten op en zonder handen is dan bijna niet te doen. Ook zal het even wennen zijn aan je billen en benen, maar alles went. Een kamelenrit kan jij in ieder geval van je bucketlist strepen.

Rit op een kameel in Zagora in de Sahara

Weer een vinkje achter je bucketlist: een ritje op een kameel in de Sahara

Overnachten in de woestijn

En om die bucketlist meteen nóg beter aan te pakken, overnacht je ook in de woestijn. De kameel brengt je naar het nomadenkamp waar je die nacht zult slapen. Het kamp bestaat uit een aantal tenten die in een rondje zijn geplaatst. In het midden vind je traditionele, Marokkaanse kleden die het decor sieren. Samen met toeristen en met wat Berbers, de traditionele bewoners van Marokko, drink je verse muntthee rondom het kampvuur en klets je met z’n allen over het mooie land.

Verse muntthee, bereid door een Berber in een nomadenkamp

Heerlijke verse muntthee, bereid op traditionele wijze

’s Avonds wordt er een heerlijke tajine, een van de nationale gerechten, voor je geserveerd en kun je uitgebreid gaan smullen. Het is niet verplicht om met anderen aan een tafel te zitten, maar gezellig is het natuurlijk wel. Na het eten schuif je weer met z’n allen bijeen in de gezamenlijke tent en maak je muziek op djembees. De Berbers weten wel hoe ze hun gasten moeten vermaken en zelf mag je natuurlijk ook jammen. Maar neem ook zeker een moment om de heldere sterrenhemel te bekijken, want die is hier prachtig. Op een goede dag is de hele lucht bezaaid met lichtjes; een waanzinnig gezicht. Sta de volgende ochtend vroeg op om de zonsopgang te bekijken voordat je weer terugkeert naar Zagora en de bewoonde wereld.

Tentje op een nomadenkamp in de Sahara

Iets eerder opstaan. Dan geniet je van de prachtige zonsopkomst

Deze tips zijn afkomstig van Maaike van Riksja Marokko, onderdeel van Riksja Travel. Maaike is zelf in Marokko geweest en kan je dus uit eigen ervaring adviseren.

John
Laatste berichten van John (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>