Droombaan: reis(bege)leider

Harm ter Stege werkt grote delen van het jaar voor reisorganisatie noSun.nl als reisbegeleider, hieronder zijn verhaal.

harm-ter-stege-ierland

Na twee decennia werken in de horeca vond ik het een kleine vijf jaar geleden welletjes en wilde wel eens wat anders proberen. Omdat, in mijn ogen althans, de toeristische sector best wat verwantschap heeft met de horeca, besloot ik een opleiding reisleider te volgen aan het IVOR, het Instituut Voor Opleidingen in de Reiswereld. Deze opleiding deed ik in de winter, en dat is tevens de beste tijd om bij een reisorganisatie te solliciteren! Als je in het begin van het jaar je CV toestuurt, is dat de tijd dat nieuwe reizen online worden gezet en er planningen gemaakt moeten worden.

Actieve en avontuurlijke reizen

Mijn eerste sollicitatie deed ik bij noSun, een aanbieder van actieve en avontuurlijke reizen. Op 11 februari 2011 was de selectiedag en gelukkig kwam ik zonder kleerscheuren door de screening heen. Gezien mijn kennis van Ierland, waar ik gewoond heb, werd ik ingepland op twee reizen die zomer. En deed ik er ook nog eentje naar Noorwegen half augustus.

nosun

Na een gezellig en leerzaam kennismakingsweekend waarin je klaar wordt gestoomd voor het echte werk, kon ik haast niet wachten om op weg te gaan. Ik kan me de zenuwen die ik voor die eerste reizen had nog goed herinneren! Acht onbekende mensen, ook voor elkaar, die je twee weken lang mee op reis neemt. Ik had gelukkig een hoop aan het trainingsweekend van noSun en aan de opleiding die ik aan het IVOR had gevolgd, mede door hun lessen in, en vele voorbeelden uit de praktijk.

Inmiddels ben ik vier seizoenen verder en heb er bijna 20 reizen voor noSun opzitten. Ik werk daarnaast ook nog steeds in de horeca, maar ben wel op zoek om fulltime het toerisme in te gaan. Ook heb ik met meneerdereisleider.nl en mistertourguide.com twee sites waar ik wellicht in de toekomst mee aan de slag kan. Kortom, ik zit niet stil, en wat is er mooier dan van je hobby je beroep te maken? Dat gezegd wil ik wel even benadrukken dat hoe leuk en mooi een reis ook is, het is en voelt nooit als vakantie. Uiteraard is het veel genieten, maar is het ook werk, zeker de eerste dagen zijn alle ogen continu op jou gericht. Sommige reizen eisen ook een hoop georganiseer, mede door activiteiten die vast staan, en is er ook een administratie die gedaan moet worden.

reisleider

Reizen verrijkt

Uiteraard zijn het de mooie dingen die het doen hoor, afgelopen zomer zag ik het noorderlicht op IJsland, heb ik met een groep meerdere malen de BBQ aangestoken in subtropisch Zuid-Engeland en race ik komende winter met een sneeuwscooter door Zweden. Maak dat maar eens mee op kantoor! Een paar jaar geleden was ik aan het wildkamperen met een groep in Ierland op een prachtige plek aan zee. Juist die dag was het springtij en kwam het water tot aan de haringen van onze tenten. Het strand van bijna één kilometer breed was verdwenen in no-time, als groep stonden we klaar om met tent en al een hoger toekomen te zoeken, gelukkig was het niet nodig, maar een ervaring was het wel!

Sommige mensen gruwelen bij de gedachte om wekenlang in een tentje rond te trekken, ik totaal niet. Er zijn momenten dat ik de luxe van mijn huis zo wil inwisselen voor weer een maand of twee kamperen. Het reizen, nieuwe indrukken en al die mensen die ik heb leren kennen hebben mijn leven zeker verrijkt. Na de afgelopen seizoenen Ierland, Noorwegen, Zweden, Engeland en IJsland te hebben ‘gedaan’, begeleid ik deze winter een aantal reizen in Zweden. Weer een nieuwe ervaring waar ik ongelooflijk veel zin in heb!

nosun-reisleider

Mocht je na het lezen van dit verhaal zelf wel aan de slag willen als reis(bege)leider hieronder een aantal tips wat betreft sollicitatie:

 • Beste tijd om te solliciteren is begin van het jaar
 • Kies een reisorganisatie die bij je past, als je geen kampeerder bent heeft het weinig zin om te solliciteren bij een organisatie met kampeerreizen
 • Communicatie is een belangrijke eigenschap van een reisleider, zorg dat je je goed voorbereidt dus
 • Kernwoorden: organisatie, verantwoordelijkheid, omgaan met mensen, enthousiast, vriendelijk en nogmaals communicatie
 • Ben jezelf
Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
 1. Wat een geweldig verhaal Harm en wat heb je al veel reizen begeleid!! Wohw. Fijn te lezen dat het goed gaat met je en fijn te lezen dat het IVOR heeft bijgedragen aan je succesvolle reizen. Geniet nog van alle mooie reizen en we houden contact.

  Groetjes, ook van mijn collega’s van IVOR Reisbegeleiding

 2. linda zegt:

  Dag Harm,
  ik overweeg ook om het roer (ten dele) om te gooien, en mogelijk de opleiding bij het IVOR te gaan doen. Echter wat me tot nu toe tegen houdt is dat er klaarblijkelijk nergens geld verdiend kan worden als reisbegeleider, waar ik als alleengaande toch de hypotheek moet betalen. Hoe doe jij dat? Je werkt natuurlijk in de horeca, maar kun je toch ook wel iets verdienen als groepsbegeleider?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>