Denk je aan Zuid-Afrika, dan denk je ongetwijfeld ook aan Kaap de Goede Hoop. Als je vanuit Kaapstad naar dit iconische landpunt op zoek gaat, kom je onderweg veel leuke stops tegen. Van 'de 9 mooiste kilometers van Zuid-Afrika' tot een strand vol pinguïns. Ik besloot de laatste dag van mijn rondreis door Zuid-Afrika te vullen met een rondje over het Kaapse Schiereiland. In deze 'plog' neem ik je mee!

Lekker ontbijtje in Kaapstad

We starten de dag met een ontbijt in ons guesthouse. De meeste guesthouses in Zuid-Afrika serveren een Engels ontbijt, met als basis toast, bacon en eieren. Hier krijgen we harde broodjes, fruit en yoghurt en dat is voor de afwisseling erg lekker!

Kunst boven het bed in het Sweet Orange Guesthouse in Kaapstad, Zuid-Afrika

We sliepen de afgelopen dagen in het Sweet Orange Guesthouse in de buitenwijk Sea Point. Alle kamers zijn anders ingericht. Boven ons bed hangt dit gigantische stuk beschilderd drijfhout.

De buitenwijk Sea Point in Kaapstad

De terugvlucht naar Amsterdam vertrekt pas vanavond. We hebben dus nog een volle dag om de omgeving van Kaapstad te verkennen. Daarom hebben we deze dagtocht over het Kaapse Schiereiland gepland, richting Kaap de Goede Hoop.

Het vissersdorpje Houtbaai vlakbij Kaapstad

De eerste stop is Hout Bay, op een half uur rijden van Kaapstad. Hout Bay is vooral bekend om de mooie ligging en de haven. Over de idyllische ligging is niets gelogen. Het is goed weer en daar maken de watersporters volop gebruik van.

De haven van Houtbaai

We lopen langs de kleine haven en kijken hoe vissersboten terugkomen van hun tocht of zich klaarmaken om erop uit te gaan. Mocht je rond lunchtijd in Hout Bay zijn; je schijnt hier uitstekend vis te kunnen eten.

De haven van Houtbay ligt op een halfuurtje rijden van Kaapstad

In de verte zien we Chapman’s Peak Drive al liggen. Over deze panoramaweg gaan we later vandaag rijden.

Een zeehond in de haven van Houtbaai

Ook spot ik deze knapperd op slechts een paar meter van de kade! De haven van Hout Bay staat erom bekend dat er soms zeehonden zijn. Super leuk om te zien.

De panoramaweg Chapman's Peak Drive op het Kaaps Schiereiland

Hierna rijden we over Chapman’s Peak Drive. Deze tolweg (R40 per auto) ligt tussen Hout Bay en Noordhoek. Het staat bekend als één van de mooiste wegen van Zuid-Afrika. De uitzichten zijn dan ook erg mooi. De weg is maar 9 kilometer lang, dus ondanks de maximale snelheid van 40 km/u is de rit helaas zo weer voorbij.

Het restaurant in het Cape of Good Hope Nature Reserve

Bij de ingang van het Cape of Good Hope Nature Reserve worden we gewaarschuwd: de wolken hangen tot op het wegdek, dus mogelijk zien we niets. Toch gaan we naar binnen (R125 per persoon), in de hoop dat het opklaart. We rijden naar Cape Point en lunchen in het Two Oceans Restaurant. Tijdens de lunch wordt het zicht gelukkig steeds beter!

Cape Point op het Kaaps Schiereiland. In de verte zie je de bekende vuurtoren!

We stappen het restaurant uit en zien in de verte wat een uurtje eerder nog achter de wolken zat verstopt: de vuurtoren van Cape Point. Je kunt met een kabelbaan omhoog (die grappig genoeg de ‘Flying Dutchman’ heet) of in een kwartiertje naar boven lopen.

Cape Point in Zuid-Afrika

De klim naar boven is een kuitenbijtertje, maar wel mooi. Je blijft om je heen kijken naar de zee, de rotsen en de wolken.

Het prachtige uitzicht vanaf Cape Point

Het uitzicht vanaf de top van Cape Point is erg mooi. Het voelt heel bijzonder om hoger dan de wolken te lopen. Een bord geeft aan hoe ver we van huis zijn: Amsterdam ligt maar liefst 9635 kilometer noordelijker.

Het uitzicht op zee vanaf Cape Point

De laaghangende mist en eindeloze zee geven je een beetje het gevoel alsof je aan het einde van de wereld bent. Toch is Cape Point niet het meest zuidelijke punt van Afrika. Die eer gaat naar Cape Agulhas, zo’n 170 km ten zuidoosten van Cape Point.

Hét bekende bord bij Kaap de Goede Hoop

De volgende stop is Kaap de Goede Hoop: het meest Zuidwestelijke punt van het vasteland van Afrika. Vanaf Cape Point kun je hierheen lopen (1,5 uur retour, langs de kust). Wij hebben de afgelopen 3 weken echter al zoveel gewandeld, dat we nu de auto nemen. Bij het bekende bord is het ontzettend druk. Men staat letterlijk te trappelen om aan de beurt te zijn.. We besluiten een foto van onszelf met het bord daarom te laten schieten.

Een struisvogel aan zee bij Kaap de Goede Hoop

In het Cape of Good Hope Nature Reserve kun je tijdens het rijden struisvogels en bavianen tegenkomen. Voor de bavianen staan overal waarschuwingsborden, die aangeven dat je autodeuren en -ramen vooral gesloten moet houden. Ook staat er een boete van R500 op het voeren van bavianen (volkomen terecht natuurlijk!).

Een struisvogel in het Cape of Good Hope Nature Reserve

Wilde dieren van dichtbij bekijken: wat mij betreft is dit één van de hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Afrika.

Het pinguinstrand Boulder's Beach in Simon's Town. Een boardwalk leidt je langs de pinguins

In een halfuurtje rijden we door naar Simon’s Town, waar we Boulder’s Beach bezoeken. Dit strand staat bekend om de populatie zwartvoetpinguïns die hier leeft. Via een verhoogde boardwalk loop je langs de pinguïns. Het is onderdeel van het Tafelberg Nationaal Park (R65 entree per persoon).

Pinguin op het strand van Simon's Town op het Kaapse Schiereiland

Pinguïns in Afrika? Ja dus! Het is een van mijn favoriete diersoorten, dus ik kijk mijn ogen uit.

Sla tijdens een dagtocht over het Kaapse Schiereiland het pinguinstrand Boulder's Beach zeker niet over!

Bij de eerste pinguïn die ik zag was ik al verliefd, maar verderop zijn er nog véél meer! Aan het eind van de boardwalk kun je de pinguïns zien zwemmen. Ook zien we ze soms wat onhandig door de golven omver gespoeld worden.

Kleine pinguins bij Boulder's Beach

We zien ook jonge pinguïns (die hun ‘smokingjasje’ nog niet hebben) en dat is helemáál geweldig om te zien!

De prachtige pinguins van Boulder's Beach

De opzet van Boulder’s Beach is behoorlijk toeristisch en we zien hier ineens veel meer bezoekers dan op andere plaatsen in Zuid-Afrika. Mij maakt het niet uit: geef me pinguïns en ik ben gelukkig. Dit mag je echt niet overslaan bij een rondje over het Kaapse schiereiland.

Zonsondergang vlakbij Muizenberg in Zuid-Afrika

Bij het verderop gelegen Muizenberg bekijken we de zonsondergang met een drankje. De zonsondergang is eigenlijk overal in Zuid-Afrika mooi om te zien, zo ook hier. Daarna rijden we door naar Cape Town International Airport, waar we de huurauto inleveren.

Aanrader: restaurant Ocean's Basket in Kaapstad. Ook de luchthaven heeft een vestiging

Op het vliegveld dineren we bij Ocean Basket. Dit is een seafood restaurantketen, die je op meerdere plekken in Zuid-Afrika kan tegenkomen. In Kaapstad zelf hadden we ook al bij een Ocean Basket restaurant gegeten en dat was erg goed bevallen. We zijn dus blij verrast dat er op de luchthaven ook een vestiging is. Zeker een aanrader!

Baie dankie Suid-Afrika!
En dat was het; de laatste dag van mijn rondreis door Zuid-Afrika! Ik heb zelf mijn route in elkaar gepuzzeld met de bouwstenen van Zuidafrikaonline.nl (onderdeel van Riksja Travel). Dit artikel is in samenwerking met hen tot stand gekomen. Door te kiezen uit de verschillende bouwstenen kies je zelf wat je in je route wilt en of je langer op een plek wilt blijven. Binnenkort lees je meer over de route die ik heb samengesteld in mijn routeverslag van 3 weken Zuid-Afrika. 

Praktische tips voor deze dagtocht:

 • Het rondje over het Kaapse Schiereiland (Kaapstad – Hout Bay – Chapman’s Peak Drive – Cape of Good Hope Nature Reserve – Boulder’s Beach – Muizenberg – Kaapstad) duurt zonder pauzes al 3,5 uur. Trek er inclusief stops dus een volle dag voor uit.
 • Vertrek met een volle tank vanuit Kaapstad. Je hoeft je dan onderweg niet druk te maken over brandstof. Ook kwamen wij onderweg weinig tankgelegenheden tegen.
 • Wij vonden het Two Oceans restaurant in het Cape of Good Hope Nature Reserve een leuke plek voor de lunch. De kaart is wel verfijnd en relatief prijzig. Heb je daar geen zin in? Dan kun je het beste een lunchpakket meenemen. Het is namelijk de enige eetgelegenheid in het park.
 • Neem tijdens wandelingen in het Cape of Good Hope Nature Reserve geen eten mee. Dit kan bavianen aantrekken.
 • Tip voor fotografen: rijd in het uur vóór zonsondergang over Chapman’s Peak Drive voor het mooiste licht.
 • De pinguïns op Boulder’s Beach zijn in de namiddag actiever dan midden op de dag. Daarnaast ligt op een klein stukje lopen van Boulder’s Beach ligt een privéstrand. Hier kun je ook pinguïns tegenkomen (en er misschien zelfs tussen zwemmen).

Heb jij deze route wel eens gereden? Wat lijkt jou de leukste stop?

Sascha
 1. Plog i.p.v. Blog?
  Net zoiets als Vlog?
  Trok mij wel aan om je blog/plog te lezen.
  Leuk! Ook het aantal foto’s is leuk.

  Pinguins in Afrika, nog een reden om er gauw naar toe te reizen.

  • Sascha zegt:

   Bedankt voor je reactie. Plog is inderdaad een afkorting! Het staat voor photolog/photo blog. Vandaar de vele foto’s. En inderdaad, pinguins in Afrika, nóg een reden om erheen te gaan. Dit pinguinstrand is echt super leuk om te bezoeken!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>