Oogverblindend Cambodja

Toen ik aan deze trip van zes weken begon was ik compleet gefocust op Vietnam. Dat was het land dat ik wilde zien! Dat was het land waar de geweldige verhalen vandaan kwamen. Dat is het land waar ik mensen over hoorden praten!

Cambodja? Ja, euh, geen idee. Ik wist dat ik daar doorheen moest om Vietnam te bereiken en dat ik dat zo snel mogelijk ging doen. Van Cambodja wist ik niets, niets behalve Angkor Wat, het grootste tempelcomplex ter wereld (correct me if I’m wrong). Cambodja interesseerde me niet veel en leek me een nogal saai en eenzijdig land.

Koh Rong

Koh Rong

En toen zag ik Koh Rong

Koh Rong is een eiland in het zuiden van Cambodja te bereiken met een bus vanuit Siem Reap (vlak bij de grens met Thailand) of vanuit de hoofdstad Phnom Penh. Vanuit dat eerste betaal je $17 (ja ze betalen met dollars…) voor een 12 uur durende rit met een ‘Hotelbus’. Vanuit Phnom Penh ongeveer $8, en beide komen uit in de havenstad Sihanoukville.

Aangezien Koh Rong een eiland is moet je natuurlijk varen om er te komen, de speedferry kost je $20 en de slowboat $15. Nou raad ik je aan om de slowboat te boeken, want die bestaat niet meer en mag je mee op de speedferry. Hé, scheelt toch weer vijf bier.

Koh Rong wordt bevolkt door 1.000 locals en 100 westerlingen en heeft 61 km kustlijn. En juist deze kustlijn maakt dit eiland zo bijzonder. Het zand op de meeste stranden is witter dan wit, witter dan de achtergrond van dit artikel, zo wit als sneeuw. De bungalows die zijn gebouwd aan dit strand liggen verborgen tussen de palmbomen waardoor ze de kustlijn niet belemmeren. De glooiende heuvels van het eiland rijken tot ongeveer 300 meter boven zee-niveau en zijn bedekt met echte, dichte jungle.

Van Main Beach, waar de boot aankomt bij de pier, is het eenvoudig zoeken naar een accommodatie tussen de $6 en $50. Voor $15 per bungalow ga je wel echt back-to-basic maar dat is part of the charm. Wi-Fi is zwak, stroom valt vaak uit, geen warm water, en geen wegen. Dit zul je ook zeker niet nodig hebben want er is genoeg te doen!

Koh Rong Mainbeach

Koh Rong Main Beach

Doen op Koh Rong

Neem bijvoorbeeld de trap naar ‘SkyBar’ de hoogste bar van het eiland waar je van het uitzicht, koud bier, en een potje pool kunt genieten. Loop over Main Beach tot voorbij de Tree House Bungalows, en de visserspier, naar 4K Beach. De naam zegt het al, een strand van 4 kilometer met een riviermonding. Hier vind je de mangrovebossen van het eiland, voor de Robinson een mooi avontuur. Hou je meer van de echte rust? Hike dan door de jungle in een klein uurtje naar Long Beach aan de westkust. Het witste zand vind je hier, en de mooiste zonsondergang ook. Verder eigenlijk helemaal niks, vandaar de rust. Het kristal heldere water stelt je in staat om je tenen te tellen als het water tot je schouders rijkt, en de vele LongTail Boats bieden voor ongeveer $10 snorkeltrips aan.

Deze trips bestaan uit: snorkelen, vissen, zonsondergang, bbq’en, en zwemmen met bioluminescent plankton. Dit laatste is (met het afwezig zijn van de maan) een adembenemende ervaring. Zodra de plankton in contact komt met je huid, licht het op als de sterrenhemel die je boven je ziet. De regelmatig voorkomende onweersstormen op volle zee aan de horizon maken het natuurschoon helemaal compleet. Klein detail, de zee zit soms vol met kleine kwalletjes, maar meer dan een beetje irritant zijn deze niet.

Koh Rong Samloem is het kleine broertje van Koh Rong, voor $5 kun je ook daar heen varen.

De vibe op Koh Rong is erg relaxt, eigenlijk enkel reizigers en geen toeristen (wat is eigenlijk het verschil?), het wordt vergeleken met Koh Tao van 20 jaar geleden en dat is een groot compliment als je het mij vraagt.

Mocht je naar Koh Rong (en Cambodja!) willen, wacht daar dan niet te lang mee. Ook dit eiland wordt meer en meer ontdekt en de eerste hotels zijn al in aanbouw. Kom genieten van de rust, natuur, zon, zee, en strand.

Wil jij ook op reis naar Cambodja?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Cambodja in de reisshop.

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)
  1. Reiskoppel zegt:

    Niet (meer) zo mooi als hier wordt voorgesteld.
    De stranden zijn mooi wit maar het water is lichtgroen, niet helder.
    Op de gehele lengte van long beach wordt er momenteel gebouwd. Plastiek en ander afval overal.

    Spijtig dat je van het mooiste geen foto’s hebt, de plankton.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>