Vorige maand schreven wij over een prachtig initiatief om het regenwoud van Maleisië duurzaam en met behulp van de plaatselijke bevolking te herstellen. Ook deze maand willen we weer een duurzaam project onder de aandacht brengen van onze trouwe lezers.

Biogas in Cambodja

Biogas in Cambodja

Cambodja staat bekend om haar prachtige ongerepte natuur, de rijstvelden, de kleine dorpjes en de uitgestrekte natuurparken. Cambodja is helaas ook nog steeds een van de armste landen ter wereld, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit.

Duurzaam ondernemen in Cambodja

Koken op biogas in CambodjaEen van de projecten die de levensstandaard van de inwoners van Cambodja moet vergroten is het “National Biodigester Programme”. Veel mensen in Cambodja hebben nu namelijk geen beschikking over gas en stroom. Vooral op het platteland is er een tekort aan energie. Zo gebruiken de boerenfamilies petroleum voor verlichting en brandhout om te koken. Het project gaat toegang geven aan 17.500 boerenfamilies tot biogas en organische mest. Iedere familie of groep van families krijg de beschikking over een eigen biogasinstallatie.


De bouw van een kleinschalige biogasinstallatie.De bouw en het onderhoud van de installaties staan onder strikt toezicht om de kwaliteit te handhaven. De kleinschalige installaties met een gemiddelde grootte van 6 m3 draaien op dierlijke mest van koeien en varkens. Eventueel kan ook een latrine op de installatie worden aangesloten. De families gebruiken het gas om op te koken en sparen daarmee veel brandhout en houtskool uit. Bovendien is biogas veel gezonder en sneller. De vergiste mest is een prima organische meststof voor het telen van groente en rijst.

Verbouw bonen in CambodjaHet programma is in 2006 van start gegaan in de zuidelijke provincies van Cambodja en krijgt ondersteuning van de Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie (SNV) en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het grootste deel van de investering van de installaties wordt door de families zelf gedragen. Het onrendabele deel wordt bekostigd uit de bijdragen voor de CO2–compensatie die via Trees for All (voorheen Trees for Travel) en het Hivos klimaatfonds zijn binnengehaald.

Biovergisting, of ook wel Co-vergisting genoemd, is het winnen van biogas uit een mengsel van mest en organische restproducten

Familie met biovergister

Wil jij ook op reis naar Cambodja?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Cambodja in de reisshop.

Latest posts by Martijn (see all)
 1. Beste Martijn,

  Leuk dat je hier aandacht aan besteedt. Echter ik denk dat je in de war bent, de credit worden verkocht via HIVOS. Ik ben betrokken bij het programma vanaf het begin voor het berekenen van de emissie reducties. Daarnaast heeft de foto niets te maken met biogas installaties.

  Veel plezier verder,

  Eric

 2. Dionne zegt:

  Beste Eric,

  Bedankt voor je reactie met opbouwende kritiek… Wij vinden het ook erg leuk aandacht te geven aan de projecten van Trees for Travel! Ik was niet in de war toen ik het Hivos klimaatfonds niet noemde, maar in dit artikel beschreef ik een project van Trees for Travel. Uiteraard heb ik een en ander direct gecorrigeerd; omdat dit project dankzij Hivos loopt, heeft Hivos ook het volste recht om eervol vernoemd te worden.

  De eerste foto is overigens inderdaad gewoon een foto van Cambodja, de drie kleinere foto’s horen wel bij het National Biodigester Programme.

  Succes verder met dit fantastische initiatief!
  Dionne van der Welle

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>