Langs de Mekong in Cambodja – Stung Treng

Als je in Si Phan Don -4000 islands-, in het zuiden van Laos bent en op de kaart kijkt zie je een blauwe streep richting Phom Penh. Het is de Mekong, die zich na de binnendelta herpakt en grotendeels als een compacte stroom door Cambodja in de richting van Phnom Penh stroomt. En veel mensen vervolgen hun reis ook naar Cambodja. Naar Siem Reap dan. Ik volgde de Mekong via Stung Treng, Kratie en Kompong Cham. Een reis vol kleine, maar ook grote bezienswaardigheden. Met wat wisselende faciliteiten. Maar zonder drommen toeristen en langs plekken met een eigen karakter waarbij het accent ligt op het leven van nu.

De grensovergang tussen Laos en Cambodja

Ja, het is een veelbesproken onderwerp: de scams aan de grens. Maar eenmaal in de bus valt er maar heel gedeeltelijk aan te ontkomen. Mensen die expres niet genoeg dollars meenamen, die weigerden in te gaan op wat eigenlijk chantage is, allemaal betaalden ze uiteindelijk de meeste fees. Ook na uren wachten.

De Cambodiaanse grens

De Cambodjaanse grens

Waaruit bestaan die scams? Ten eerste uit een fee van vijf dollar die de Cambodjaanse douanebeambten rekenen bovenop de legitieme visumkosten. En ja die moet je uiteindelijk betalen anders kom je er simpelweg niet in. Behalve als je elders al een visum hebt gehaald. Bij een ambassade want een E-visum is voor deze grensovergang niet geldig. De Laotianen, die bij de andere grensovergangen (met Thailand) keurig gratis een uitgangsstempel zetten, verlangen twee dollar als compensatie voor hun afgelegen werkplek. Ik sprak mensen die na ruim een uur soebatten en argumenteren dat de beambte verplicht was een stempel te zetten dat stempel uiteindelijk kregen. Om vervolgens door de Cambodjanen teruggestuurd te worden naar de grijnzende douanier omdat de datum ontbrak. Ook hier kom je niet omheen.


Dan is er een gezondheidscertificaat of iets van die orde. Dat kun je vermijden als je zelf met je bagage door de grens gaat. En de twee dollar die de conducteur van de bus rekent om met de hele stapel papier in een paar minuten de formaliteiten af te handelen. Je zou kunnen zegen dat zij erin ieder geval nog iets voor doen. En je hebt een keuze.

Stung Treng

Deze eerste stop aan de Mekong voelt meteen aan als authentiek en off the beaten track. De reizigers die Stung Treng passeren, gebruiken het enkel als hub van Laos naar Cambodja of andersom. Als ik in het Chinese hotel waar ik voor 7 dollar een zeer ruime kamer krijg mijn paspoort wil laten zien zegt de eigenaar ‘No ! money’, waarmee zijn Engelse conversatie wel is uitgeput. Net als Engels ontbreken ook echte attracties, waardoor je als vanzelf op zoek gaat naar kleine dingen.

Bij het licht van de ondergaande zon krijgt een lange rij houten huisjes, eigenlijk bijna krotten, aan de oever van de Tonle San, een mooie uitstraling. Tussen de huisjes wasgoed, brommers, planten en moestuintjes. Erachter aanlegsteigers, soms een tuintje of een hok waar een paar varkens gehouden worden. Loop je de boulevard stroomafwaarts af dan beland je op het punt waar de Tonle San in de Mekong stroomt. Een mooi punt voor de zonsondergang.

Huisje langs de Mekong

Huisje langs de Mekong

Moestuintje in Stung Treng

Moestuintje

Was, brommers, planten en moestuintjes

Was, brommers, planten en moestuintjes.

Stung Treng heeft, naast de boulevard langs de Mekong, een bescheiden centrum op het kruispunt van twee wegen. Hieraan ligt de overdekte markt en in het verlengde ervan is een kleinschaliger marktje op straat.

Marktje in het Centrum

Marktje in het centrum.

En er is een marktje langs de rivier waar voornamelijk boeren en visser hun oogsten en vangsten aan de man brengen.

Marktje langs de Mekong

Marktje langs de Mekong.

De geldende vrouwenmode in Stung Treng

De geldende vrouwenmode.

De overzijde van de Tonle San

Ik huur een kloeke mountainbike en verken de overzijde van de Tonle San. Hoewel er gewoon een brug over de rivier ligt is er aan de overzijde toch echt sprake van platteland. De wegen zijn grotendeels onverhard en hobbelig. Gammele houten bruggen overspannen kleine stroompjes die in de regentijd vast een barrière vormen. Nu kun je er vaak doorheen fietsen. Verspreide houten huizen op met af en toe een concentratie met een paar winkels. Het equivalent van een dorp. Roodgele paden, groene palmen, na de oogst vaal ogende lege akkers en nieuwsgierige mensen. En een paar tempels. Het is ook aan deze kant van de rivier dat de Krolan, kleefrijst in een bamboe koker, wordt geproduceerd.

Houten bruggen overspannen de stroompjes

Houten bruggen overspannen de stroompjes.

Een mountainbike is geen overbodige luxe in Stung Treng

Een mountainbike is geen overbodige luxe.

Poorten markeren de weg naar veraf gelegen kloosters

Poorten markeren de weg naar veraf gelegen kloosters.

Aan de overkant van de Tonle San kom je langs kleine boerderijtjes

Langs kleine boerderijtjes

Pad langs de Mekong

Pad langs de Mekong

Twee rivieren: de Tonle San stroomt in de Mekong

Twee rivieren: de Tonle San (links) stroomt in de Mekong

Stung Treng: vrouw in hangmat

Stung Treng: oude man met hoofddoek

Mekong Discovery Trail

De Sticky Rice trail heet de fietstocht op het kaartje. Een onderdeel van de Mekong Discovery Trail, een initiatief gesteund door de regering om lokaal toerisme (community based) een duw in de rug te geven. Begonnen met de steun van NGO’s, maar nu die zich, evenals de overheid, hebben teruggetrokken nog slechts een paar tours bij lokale reisbureaus en hostels, een webadres dat te koop staat en de nodige vergeelde kaarten aan de muur van restaurants.

In Stung Treng moet je bij Xplore-Asia zijn, gerund door een betrouwbare, goed Engels sprekende man die me een fiets verhuurde en een kaartje meegaf. Je moet erheen, alle internet-aanwezigheid is ‘gekaapt’. Echte attracties zijn er niet, maar het is een mooie manier om een stukje platteland te zien, met huizen op palen waaronder hele families hun dagen lijken door te brengen.

Kleefrijst wordt in bamboe kokers bereid

Kleefrijst wordt in bamboe kokers bereid.

Lees ook de andere delen in deze serie: Langs de Mekong in Cambodja – Kratie , Langs de Mekong in Cambodja – Kampong Cham

Wil jij ook op reis naar Cambodja?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Cambodja in de reisshop.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>