Langs de Mekong in Cambodja – Kampong Cham

Vanaf het zuiden van Laos stroomt de Mekong, die zich na de binnendelta herpakt, grotendeels als een compacte stroom in de richting van Phnom Penh. Ook veel reizigers vervolgen hun reis naar Cambodja. Naar Siem Reap dan. Ik volgde de Mekong via Stung Treng, Kratie en Kampong Cham. Een leuk, maar ook wel comfortabel avontuur. Een gebrek aan echte topattracties zorgt ervoor dat de mainstream wegblijft, terwijl er genoeg toerisme is om faciliteiten in stand te houden.

Kampong Cham

Dat Kampong Cham ooit de derde stad van Cambodja was en een belangrijk handelscentrum is nu moeilijk voor te stellen. Wat Frans-koloniale architectuur en een vuurtoren aan de overzijde van de Mekong, naast de eerste brug in Cambodja over die rivier, herinneren aan dat verleden. Van de plaatsen aan de Mekong heeft Kampong Cham de mooiste boulevard lang de rivier. Een heuse wandelpromenade met groen en sierlantaarns. De aardigste guesthouses en restaurants liggen daar handig genoeg tegenover.

De Mekong boulevard in Kampong Cham

De Mekongboulevard

Meer landinwaarts vind je een grote overdekte markt met groente, vlees, vis en allerlei andere dingen die je als toerist niet nodig hebt. Desondanks geeft deze markt -zoals dat altijd het geval is met markten- een venster op het dagelijks leven. Wat eten de mensen, hoe zien ze eruit, wordt er veel gelachen en welke minder alledaagse dingen kom je tegen? In de straten eromheen worden brommers, naaimachines en veel plastic spul uit China verhandeld. En tussendoor wordt natuurlijk van alles gebakken, gegrild en gewokt.


Overdekte markt in Kompong Cham

Overdekte markt in Kompong Cham

Vlak bij de brug vind je een Wat met veel goudkleur. Pagoda’s met Khmer gezichten, een vastende Boeddha en naast leeuwen ook pauwen als wachters. De meeste attracties bevinden zich buiten de stad.

Uitgehongerde Boeddha

Khmer en boeddhisme

Phnom Pros & Phnom Srei

De mannenheuvel en de vrouwenheuvel. De legende vertelt dat een kind dat bij zijn moeder weggenomen was als machtig man terugkwam, verliefd werd, en haar weigerde te geloven toen zij hem vertelde hoe de vork in de steel zat.

Zijn moeder stelde voor dat haar team vrouwen en zijn team mannen probeerden voor zonsopgang een heuvel te bouwen. Was de hare de hoogste dan ging het huwelijk niet door. Door een groot vuur aan te steken wisten de vrouwen de indruk te wekken dat de zon opkwam en de mannen stopten voortijdig.

De gebouwen en beelden zijn minder intrigerend dan de legende, al zijn ze wel het bekijken waard. Meer Khmer ontmoet Boeddhisme.

Phnom-Srei

Phnom Pros

Phnom Pros

Phnom Pros

Phnom Pros

Wat Nokor

Een ander voorbeeld van Khmer- en boeddhistische architectuur, is Wat Nokor, dat in de stad zelf ligt. Hier is een moderne boeddhistische Theravada pagode gecreëerd binnen de muren van een elfde-eeuws mahayana heiligdom in Khmer stijl. Het Teravada boeddisme is de klassieke leer van boeddha zoals die nu in vooral Sri Lanka en tussen Cambodia en Myanmar wordt beleden. In de mahayana school staan Bodhisattva’s centraal, personen die uit mededogen hun eigen verlossing uitstellen om andere personen te helpen.

Buiten is er vooral de Khmer stijl, waarbij naast de gevels en muren ook de beelden van de wachters opvallen. Binnen is het een moderne tempel met beschilderd stucwerk, waarbij slechts een paar stukken van het oorspronkelijke gebouw zichtbaar zijn. Het oogt vrij kitscherig. Het is een levende tempel: er is een priester die horoscopen doet en een paar oude vrouwen willen je graag voor een dollar van een touwtje om de pols voorzien.

Het exterieur van Wat Nokor

Het exterieur met de wachters

De ingebouwde tempel van Wat Nokor

De ingebouwde tempel

Interieur van Wat Nokor

Interieur van Wat Nokor

Wat Hanchey

De aardigste attractie van Kampong Cham is nog Wat Hanchey, een bonte verzameling gebouwen op een heuveltop met mooie uitzichten over de Mekong. Een tuin in Chinese stijl, een achtste-eeuws stenen heiligdom met Sanskriet inscripties, een Indiaas aandoend gebouw, wat oude beelden en resten uit verschillende tijdperken wedijveren om aandacht met wat bizarre beelden van fruit en dieren.

Landschapstuin bij Wat Hanchey

Landschapstuin bij Wat Hanchey

Een moderne Boeddha voor een oude Khmer pagoda

Pagoda uit de tijd van de Khmer

Mooie vormen en kleuren

Mooie vormen en kleuren

Khmer ruïnes en moderne tempels

Kleur- en vormenspel

De weg naar Wat Hanchey, op de brommer zo’n drie kwartier rijden, is vanuit Kampong Cham een attractie op zichzelf. Ik rij hem puur voor mijn plezier een dag later nog een keer als ik wat tijd over heb op mijn scooter. Een drijvend dorp, landerijen met veel groen, tempels met vijvers van lotusbloemen ervoor, kleine dorpjes met eetstalletjes.

Drijvend dorp

Drijvend dorp

Groene velden

Gefrituurde groentensnacks

Visser

Wat achter een vijver met lotusbloemen

De andere oever

En dan is er de oever aan de andere kant van de brug over de Mekong. Ik ga op zoek naar een houten pagode. Wat Maha Leap een van de weinigen die er nog zijn omdat hij ten tijde van de Rode Khmer dienst deed als ziekenhuis. Al snel stuit ik op andere elegant ogende gebouwen en andere zaken en wordt de reis net zo belangrijk als de bestemming doe de reis. Een overwegend groen landschap doorsneden door stoffige rode  zandwegen. Schooltjes, een enkel dorp en de nodige interessante gebouwen. Een middagje aangenaam brommeren in het zonnetje.

Moha Leap pagoda

Moha Leap pagoda

De ingang van Wat Maha Leap

De poort heeft duidelijk Khmer invloeden.

Shiva Wat Maha Leap

Shiva

Wat Maha Leap

Wat Maha Leap

Langs de Mekong in Cambodja

Groene en stoffige wegen

Cambodja Off the Beaten Track – Praktisch

Deze route van Laos naar Phnom Penh is een leuk, maar ook wel comfortabel avontuur. Oké, de busreizen kunnen wat lang zijn en soms eindig je in een opgepropt minibusje. Maar er zijn net voldoende (Stung Treng) tot ruim voldoende (Kratie) faciliteiten. Wifi is overal, je kunt brommers huren, goed eten voor weinig geld en een koud biertje drinken. Een gebrek aan echte topattracties zorgt ervoor dat de mainstream wegblijft terwijl er genoeg toerisme is om faciliteiten in stand te houden.

De bemoeienis van de NGO’s met het toerisme (de Mekong Discovery Trail) heeft nog de nodige tours, homestays en kaartjes met bezienswaardigheden achtergelaten. Hotelkamers kosten 10-25 dollar, met eigen badkamer en je eet voor vijf dollar. Vervoer kost tussen de vijf en tien dollar en voor minder dan twintig dollar huur je een betrouwbare, goed Engelssprekende gids met vervoermiddel voor een tripje.

Kortom, laat de haast los om zo snel mogelijk de highlights uit de reisgidsen af te vinken en met de massa mee te hollen. Ga eens lokaal.

Lees ook de andere delen in deze serie: Langs de Mekong in Cambodja – Kratie, Langs de Mekong in Cambodja – Stung Treng

Wil jij ook op reis naar Cambodja?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Cambodja in de reisshop.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>