Cambodja is een schitterend land dat steeds meer toeristen trekt. En wie Cambodja bezoekt, gaat ook naar Angkor Wat, één van de schitterende tempels op een gigantisch complex nabij de stad Siem Reap.

Monniken Angkor Wat

Monniken Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, betekent letterlijk “stad die een tempel is”. Waarschijnlijk voor sommigen onder jullie beter bekend als het decor van de film Tomb Raider met Angelina Jolie.

Dit spectaculaire archeologische complex, dat tussen de 6e en de 12e eeuw door opeenvolgende Khmer koningen gebouwd is, was oorspronkelijk gewijd aan hun hindoeïstische goden. Het was een levendige stad waarvan Angkor Wat is de hoofdtempel was. Wij hebben het bekendste terrein bezocht dat zo’n 25 km2 beslaat. Het volledige complex is ongeveer 400 km2 groot, heeft ongeveer 100 tempels en staat op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.

Angkor Wat, Cambodja

Angkor Wat, Cambodja

Brug Angkor Wat

Brug Angkor Wat

Helaas zijn wij niet de enige toeristen, maar dat zou ook wel erg raar zijn. Om je een idee te geven; in het laagseizoen zijn er ongeveer 3.000 toeristen per dag en in het hoogseizoen loopt dat op tot zo’n 9.000 per dag. Wij hadden mazzel, wij waren er in het laagseizoen. In de hoofdtempel was het druk, maar voor de rest verspreidt iedereen zich over het enorme terrein en heb je weinig tot geen last van de drukte.

Het volledige complex wordt meer dan goed onderhouden. Er zijn dan ook veel medewerkers die de achtergebleven rommel van de toeristen opruimen en het gras kort houden. Dit doen ze vaak met een handknipper omdat de slangen dan sneller te signaleren zijn. De rondslingerende bladeren worden weggehaald, zelfs uit de grachten. Dit wordt elke ochtend om 5 uur gedaan. Bij een gracht moet je hier niet denken aan de mooie grachten van Leiden of Amsterdam. Hier is een gracht rustig 150 meter breed en 4 x 3 kilometer lang.

Gras onderhouden Angkor Wat

Gras onderhouden Angkor Wat

De tempels zijn zonder cement gebouwd, alles staat los op en naast elkaar. Dat maakt dat er hier en daar stukken instorten, maar die worden tegenwoordig onder leiding van Japanse en Indiase ingenieurs weer keurig gerestaureerd door de lokale bevolking. Een hel van een karwei, want de tempels zijn met duizenden stenen opgebouwd.

Eerst worden alle gevallen stenen en pilaren bij elkaar gezocht, uitgezocht, genummerd en dan wordt het geheel weer opgebouwd. Waar stenen ontbreken, omdat ze simpelweg niet meer terug te vinden zijn in deze enorme puzzel, worden er nieuwe stenen ingezet en, zover mogelijk, het ontbrekende reliëf aangevuld. Maar ook het terugplaatsen van de bas-reliëfs is een monnikenwerk, want er zijn ellenlange, stenen panelen die vele verhalen uitdrukken.

Bas-reliëfs

Bas-reliëfs

Bas-reliëf

Bas-reliëf

Angkor Thom

Angkor Thom (de “Tomb Raider tempel”) wordt ook secuur onderhouden, want dat is een geval apart. De bomen met hun enorme wortels hebben zich door de tempel heen een weg weten te banen. De wortels zijn makkelijk 15 meter lang en wel tot een meter breed. De takken worden goed bijgehouden alsmede het stuk tempel waar de boom en/of wortel tegenaan of zelfs in staat, want als de ene dreigt te vallen, valt de ander mee.

Angkor Thom

Angkor Thom

Angkor Thom (Tomb Raider)

Angkor Thom

Angkor Thom, de Tomb Raider tempel

Je kunt hier dagen ronddwalen, maar dat doen wij niet. Wij besloten hier maar één dag naartoe te gaan. We hebben een gids bij ons en gaan met een tuk-tuk het terrein op, zodat we toch veel konden zien. Overigens mag je ook met een fiets of brommertje het terrein op.

Vlag van Cambodja

Vlag van Cambodja

De afgelopen decennia heeft het complex meer en meer bekendheid gekregen en is het één van de hoofdredenen van een toerist om Cambodja te bezoeken. De bewoners van Cambodja zijn er erg trots op, zelfs zo trots dat het complex op hun vlag is gezet. En terecht.

Tekst en foto’s: Cynthia Keyzer

Wil jij ook op reis naar Cambodja?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Cambodja in de reisshop.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>