Klaar met Angkor Wat

Als je naar Cambodja gaat, dan is de kans groot dat je naar de prachtige tempels van Angkor gaat. De meest ontzagwekkende monumenten ooit bedacht door de menselijke geest. Het is niet verwonderlijk dat zo veel reizigers van over de hele wereld ervan dromen een bezoek te brengen aan de torens van Angkor Wat, te wandelen tussen de door wortels gewurgde paadjes van Angkor Thom en terug te staren naar de raadselachtige lachende gezichten die de Bayontempel beroemd hebben gemaakt.

Sihanoukville

Maar Cambodja heeft veel meer te bieden dan deze topattractie rond Siem Reap. Reizigers die in eerste instantie werden aangetrokken tot de spectaculaire tempels zijn vaak vastberaden terug te keren. Onder meer dankzij de vriendelijkheid van het Khmer volk, de sublieme schoonheid van het platteland en de uitbundigheid van de nog ongerepte tropische regenwouden.

Zuidkust van Cambodja

Sommige delen van de zuidkust van Cambodja zijn vrij bekend bij reizigers. Mooie stranden, een leuk nachtleven, restaurants en een backpackerssfeertje maken van Sihanoukville, de belangrijkste haven van Cambodja, de derde meest populaire toeristische bestemming van het land. Het is de enige echte badplaats, en dé partyplek van Cambodia. Je hebt hier niet te maken met cultuur. Het gaat hier om zon, zee, feesten en lekker eten. Kampot is met de verpauperde gebouwen uit het Franse tijdperk en relaxte sfeer populair als een startpunt voor Bokor National Park en de ruïnes van het koloniale casino. Je hebt hier veel bos en nog echt het platteland van Cambodja.

Cardamom Mountains

Westen van Cambodja

Als je vanaf het strand naar het noordwesten reist, richting de Thaise grens, kom je bij de Koh Kong provincie, een gebied van adembenemende schoonheid en een ongelooflijke biodiversiteit. De regio was tot drie jaar geleden bijna ontoegankelijk, maar nu Highway 48 klaar is kan je er goed komen. De verlaten stranden van Koh Kong zijn een echte magneet voor toeristen, net als de mangrovebossen langs de kustlijn. De ecolodges schieten dan ook als paddestoelen uit de grond langs de Tatai rivier. Echte avonturiers kunnen verder stroomopwaarts terecht bij het afgelegen gehucht Chi Phat. Huur een gids om diep de jungle in te trekken. Het Cardamom gebergte is een van de laatste grote wildernissen van Zuidoost-Azië.

Noordoosthoek van Cambodja

HornbillOok in het noordoosten van Cambodja, in de hooglanden grenzend aan Laos en Vietnam, kan je genieten van ongetemde wildernis. In de verre Ratanakiri provincie is Ban Lung een prima plek om een hilltribe trekking naar nabijgelegen dorpen te organiseren. Of een trekking naar Virachey National Park, thuisbasis van bedreigde olifanten, gibbons en neushoornvogels. Voordat je erop uit gaat, zorg ervoor dat je gids ecologisch bewust is. Het toerisme is een nieuwe industrie dus, helaas, zijn niet alle gidsen even bezorgd over de natuur. Het is zeker de moeite waard de Eisey Patamak berg te beklimmen, een gemakkelijke klim van ongeveer 10 minuten vanaf de stadstempel van Ban Lung. Vanaf de berg heb je een magnifiek uitzicht over het O Traw gebergte. Bij helder weer zou je richting het noorden het Laotiaanse gebergte kunnen zien en richting het oosten het Vietnamese gebergte.

Het noorden van Cambodja

Tot een paar jaar geleden waren de graslanden en bossen ten noorden van Angkor Wat, omhoog naar Thailand en Laos, moeilijk te bereiken in het droge seizoen en vrijwel ontoegankelijk in het natte seizoen. Dankzij een netwerk van nieuwe wegen zijn de prachtige tempels van Banteay Chhmar (het voormalige Rode Khmer-bolwerk van Anlong Veng) en de spectaculaire kliftempel van Prasat Preah Vihear nu met relatief gemak te bereiken. Deze tempel ligt aan de rand van een gigantische klif. Ook een aantal afgelegen wildlife reservaten is nu relatief comfortabel te bereiken. Voordat je naar een van deze potentiële hotspots reist, controleer dan wel de lokale nieuwsbronnen om ervoor te zorgen dat de grens rustig is.

Of je nou voor het eerst een bezoek brengt aan Cambodja of dat je in de rubriek terugkerende reiziger valt voor een andere ontmoeting met de Khmer-cultuur, je zal zien dat je “off the beaten track” de best bewaarde en meest betoverende geheimen van het koninkrijk zult vinden! Wat vind jij de mooiste plek van Cambodja?

Wil jij ook op reis naar Cambodja?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Cambodja in de reisshop.

  1. beeninasia zegt:

    Leuk stukje. Ondanks het massale toerisme is Angkor Wat nog steeds zeer de moeite waard om te bezoeken, maar Cambodja is een fantastisch land en heeft inderdaad veel meer te bieden!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>