5x doen in Istanbul

Het voorjaar en de vroege zomer zijn een goed moment voor een stedentrip naar de Turkse stad Istanbul. Een paar dagen is nooit genoeg om deze immense stad helemaal te verkennen (er wonen net zoveel mensen als in Nederland als je de suburbs meerekent), maar er is een aantal dingen dat je zeker moet doen als je in Istanbul bent. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Een bezoek aan het historische centrum

Een stedentrip Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan het historische centrum van de stad. Je kunt hier het beste een hele dag voor uittrekken. Begin de dag vroeg, om lange rijen te vermijden. De Sultan Ahmet Moskee en de Aya Sofia zijn natuurlijk de meest bekende bezienswaardigheden. Terecht, want ze zijn een bezoek waard. Laat je verbazen door de grootsheid van de Sultan Ahmet Moskee, die gezien het blauwe tegelwerk ook wel de Blauwe Moskee wordt genoemd. Op sokkenvoeten op het tapijt van de moskee kun je uren om je heen turen zonder uitgekeken te raken. Ook de Aya Sofia is geen tijdverspilling. Deze voormalige kerk, toen moskee en nu museum is een ware symbiose van orthodox-christelijke en islamitische kunst en architectuur. Als je goed om je heen kijkt zie je misschien de huiskat nog wel ergens lopen.

Voor wie van nog meer historisch moois wil genieten, is de Yerebatan Cisterne een aanrader. Deze ondergrondse wateropslagplaats stamt uit de Romeinse tijd. Het is een enorme zuilengang, waar je door middel van vlonders helemaal doorheen kunt lopen. De cisterne wordt ook wel het verzonken paleis genoemd. Vooral de ‘huilende zuil’ en de twee mysterieuze Medusahoofden mag je niet missen.

Istanbul stedentrip

De fontein bij de Aya Sofia en Sultan Ahmet Moskee

2. De Galatatoren beklimmen

Aan de andere kant van de Gouden Hoorn bevindt zich de wijk Galata. Ga te voet over de brug om te genieten van de Istanbulse bedrijvigheid: de honderden vissers die langs de balustrade staan om vis te vangen. Deze vis wordt vervolgens een verdieping lager geserveerd in een van de visrestaurants.

De wijk Galata ligt ook nog in het Europese deel van de stad. Het boegbeeld van deze wijk is de Galatatoren, die je al van veraf ziet liggen. De oorspronkelijke toren werd gebouwd in 528, maar vernietigd tijdens de kruistochten. In 1348 werd de nieuwe versie gebouwd. Je kunt de toren beklimmen. Bovenin is een restaurant en je hebt er een prachtig uitzicht over Istanbul.

Istanbul stedentrip

Uitzicht vanaf de Galatatoren

3. Met de ferry naar de Prinseneilanden

Als je wil ontsnappen aan de drukte van Istanbul (heel begrijpelijk als je er meerdere dagen bent), dan is het zeker de moeite waard om met de ferry naar de Prinseneilanden te gaan. Vanaf de veerpont bij Kabatas kun je de zee op, en in anderhalf uur ben je op het grootste eiland. Dit eiland, Büyukada, wordt door alle inwoners van Istanbul omschreven als het leukste eiland voor een dagtrip. Je kunt jezelf per paardenkoets over het eiland laten vervoeren, een fiets huren en zelf rond gaan fietsen, of je maakt een rondwandeling.

Istanbul stedentrip

Met de ferry over het water

4. Rondstruinen in de antiekbuurt Çukurcuma

Ook antiekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Istanbul. Achter de Galatoren ligt de wijk Çukurcuma, een beetje een rommelige en chaotische wijk die steeds meer in trek raakt bij de Istanbulse jeugd. Je vindt er mooie houten huizen, veel katten, hippe eettentjes en diverse antiekzaakjes.

Een tip: in deze wijk kun je heerlijk köfte eten bij Çukurcuma Köfteçisi, een ienieminie-restaurantje dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in dit Turkse eten. Ga, bij mooi weer, buiten op de stoep zitten om even heerlijk mensen te kijken.

Istanbul stedentrip

Rondwandelen in Çukurcuma

5. Even bijkomen in het Gülhane park

Als je het te ver vindt om helemaal naar de Prinseneilanden af te reizen (of als je simpelweg niet heel veel tijd hebt), maar wel wat groen en rust kan gebruiken, dan het Gülhane park een goed idee. Dit park ligt op loopafstand van de Sultan Ahmet Moskee en Aya Sofia, en behoort als tuin tot het Topkapipaleis. Het is een groot, groen park, waar menig inwoner van Istanbul rondwandelt, picknickt, of bruidsfoto’s laat maken. Helemaal achterin vind je een theetuin waar je een mooi uitzicht hebt over de zee.

Istanbul stedentrip

Gülhane Park

Tekst en foto’s: Heleen Janssens

  1. Pingback: Turksonline

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>