Winter city escape, op naar Mooi Malta!

De dagen worden hier korter, de zon moet resoluut plaatsmaken voor de regenwolken en de temperaturen dalen. Heb jij ook zin om dan even te ontsnappen uit ons koude kikkerlandje? Dan is Malta zeker de moeite waard! Binnen 3 uur ben je op dit prachtige eiland waarin je een Italiaanse - Spaanse - Griekse - Arabische - Britse mix treft. Het eiland Malta kent een aantal prachtige steden die stuk voor stuk een bezoek meer dan waard zijn.

Mooi Malta

Malta is een bijzonder eiland dat een rijke geschiedenis kent. Hierdoor vind je op het eiland een mix van allerlei invloeden, wat het eiland bijzonder maakt. Het eiland Malta is qua oppervlakte te vergelijken met ons Waddeneiland Vlieland – beide eilanden tellen een oppervlakte van 316 vierkante kilometer. Maar, daar waar Vlieland 1.140 inwoners telt, telt Malta er maar liefst 423.000. Hiermee is het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Tel daar in het hoogseizoen dan ook nog eens de miljoen toeristen bij op … dan weet je dat tip nummer 1 is: bezoek het mooie eiland buiten het hoogseizoen! Er zijn dan veel minder toeristen en doordat Malta een mediterraan klimaat heeft is het er in de wintermaanden een graadje of 18, heerlijk!

De overheersende kleur op het dichtbevolkte eiland is lichtgeel. Bijna alle huizen zijn opgetrokken uit een natuursteen

Een typisch Maltees huis, gebouwd met de lokale goudgele globigerinenkalksteen

Mdina

Mdina is de oude hoofdstad van Malta en wordt ook wel ‘the Silent City of Malta’ genoemd. Deze naam heeft er alles mee te maken dat er vrijwel geen gemotoriseerde voertuigen de stad in mogen. De entree van de stad is prachtig. Doordat Mdina een burchtstadje is, kom je de middeleeuwse stad binnen via de Vilhena gate. De oude stad kent een betoverende sfeer, met zijn kronkelige straatjes en oude gebouwen met middeleeuwse en barokke architectuur. Het is heerlijk om er uren rond te slenteren en alle mooie gebouwen in je op te nemen. Wanneer je aankomt op het Sint Pauls plein dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Sint Paul’s kathedraal.

St. Paul’s cathedral Mdina

St. Paul’s cathedral

Mdina Malta

De prachtige straten van Mdina worden ondergedompeld in het oranje licht van de ondergaande zon

Mocht je aan het einde van de dag lekkere trek hebben gekregen dan is restaurant Bacchus echt wel een hele leuke tip! Je stapt een oude middeleeuwse kelder binnen, met vriendelijke bediening en heerlijke lokale gerechten.

Restaurant Bacchus Malta

Restaurant Bacchus in Mdina

Restaurant Bacchus past helemaal in de middeleeuwse sfeer van de stad Mdina

Mdina Malta

Leuke sidenote: Op de avond dat wij de oude hoofdstad verlieten was de stroom uitgevallen. En niemand minder dan de burgemeester zelf ging op zoek waarom de stroom was uitgevallen!

Valletta

Wanneer je je ogen de kost hebt kunnen geven in Mdina is het vanaf daar 20 minuten rijden met de auto naar Valletta, de hoofdstad van Malta. Maar wat nog leuker is om te doen: spring in een traditionele ‘dgħajsa’ en maak daarmee je entree in de hoofdstad! Doordat Valletta op een heuvel is gebouwd heb je mooi uitzicht op de stad wanneer je aan komt varen. Je meert aan aan een gezellige waterkant waar je tal van restaurantjes en winkeltjes vindt.

de traditionele kleurrijke dghajsa

Daar komt hij aan varen; de traditionele kleurrijke dghajsa

Reishonger op Mooi Malta

Een dgħajsa, een traditionele watertaxi uit Malta

boulevard Valletta

Aan de waterkant vind je leuke en gezellige terrassen en winkels

Valletta is een prachtige stad die barst van de cultuur, mooie parken, musea, volle terrasjes, steile stegen, indrukwekkende kerken en weidse uitzichten. Valletta is in 2018 zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Valletta Malta

St. John’s Co-Cathedral

De Sint-Janscokathedraal is tussen 1573 en 1577 gebouwd. Wanneer je de kathedraal binnenkomt word je overspoeld door prachtig barok, bladgoud en versieringen. Deze kathedraal is mogelijk een van de meest rijk versierde ter wereld. Je kijkt hier echt je ogen uit en je kunt hier zeker uren rondwandelen. Wanneer je een ronde hebt gelopen, neem dan even je tijd en ga op een stoeltje zitten in het midden van de kathedraal zodat je alles rustig in je op kunt nemen. Vergeet hierbij zeker niet naar boven te kijken, want op de plafonds vind je prachtige fresco’s. De kathedraal kent meerdere kapellen en in een van deze kapellen hangt het bekende werk van Caravaggio. Zijn bekendste werk De onthoofding van Johannes de Doper kun je hier bewonderen. Loop ook zeker naar boven en bekijk de kathedraal vanaf het balkon middels een ander perspectief.

St. John’s Co-Cathedral

Alles hier is uit steen gehouwen

De Sint-Janscokathedraal

Wat je hier ziet is 20 karaats goud

The Upper Barrakka Gardens

Wanneer je vanaf de waterkant een vijftal minuten loopt, kom je bij een enorme lift uit. Deze lift brengt je rechtstreeks naar boven waar je de Upper Barrakka Gardens vindt. Dit uitzichtpunt mag je zeker niet missen wanneer je Valletta bezoekt. Je hebt hier uitzicht over the Three Cities van Malta -Vittoriosa, Senglea en Cospicua-, je kunt er picknicken of rondwandelen in de mooie tuinen. In 1566 liet de ridderorde van St. John the Saluting Battery aanleggen. Om 12:00 uur en om 16:00 uur vindt er nog steeds een ceremonie plaats. De kanonnen gaan af en zo weet iedereen op het eiland welke tijd het is … je kunt (er) je klokje (op) gelijk zetten. Rond de tijden van de ceremonie is het er wel extra druk.

The Upper Barrakka Gardens met uitzicht op de haven

Vanaf het uitzichtpunt heb je zicht op de haven en the Three Cities

The Saluting Battery Malta

The Saluting Battery

Om 12:00 uur en om 16:00 uur gaat de ceremonie gepaard met harde kanonschoten … Zoals ze in het Maltees zo mooi zeggen: “Bniedem avżat nofsu armat”  (“Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”)

Upper Barrakka Gardens Malta

De Upper Barrakka Gardens hebben een mooi uitzichtpunt en het is een hele fijne plek om te picknicken en te ontspannen

Upper Barrakka Tuinen

Lunch break bij panorama

Zo tijd voor een lunch break! Alles wat langs je oogjes is gekomen moet je natuurlijk even laten bezinken. Ik stapte een heel leuk restaurant binnen. Hierbij heb je een prachtig uitzicht op de haven van Valletta. Dit uitzicht in combinatie met de verfijnde mediterrane keuken maakte dit voor mij een aanrader in Valletta.

Lunch break bij Panorama

Lunch with a view!

Slenteren door de smalle straatjes

Valletta heeft tal van smalle steile straatjes waar je uren kunt rondwandelen. De huizen zijn gebouwd uit kalksteen en brengen door de hele stad een gelige gloed. Tegen het vallen van de avond lijkt het soms net of je in een echt sepia-filter rondloopt. Een zacht briesje, gekleurde balkonnetjes en de was die buiten te drogen hangt. Een fijne sfeer hangt er in de hoofdstad, tal van terrasjes en leuke restaurantjes. Ja Valletta, je bent mooi!

Tegen het vallen van de avond lijkt het soms net of je op Malta in een echt sepia-filter rondloopt

Terras Valletta

Marsaxlokk

Vanaf Valletta is het zo’n 20 minuten rijden naar het kleurrijke vissersdorpje Marsaxlokk. In de haven dobberen allerlei vrolijke en kleurrijke vissersboortjes. Rondom de haven ligt een gezellige boulevard waar elke dag een markt te vinden is waar je souvenirs en andere lokale producten kunt kopen. Maar, mocht je in Malta zijn, dan moet je zeker op de markt op zondag bezoeken, want dan kun je hier net gevangen en dus super verse vis kopen.

Rondom de haven van Marsaxlokk ligt een gezellige boulevard waar elke dag een markt te vinden is

het kleurrijke vissersdorpje Marsaxlokk

Praktisch:

  • Air Malta vliegt in het winterseizoen vijf keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) vanaf Schiphol naar Malta.
  • In de zomer vliegt Air Malta dagelijks vanaf Schiphol, en op maandag zelfs twee keer per dag.
  • Malta hoort ondertussen al meer dan tien jaar bij de EU, maar de Engelse invloeden zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar: zo rijden ze er links (wanneer je een auto gaat huren: plak een post-it met links op je stuur, of laat Beyonce uit je speakers schellen met “To the left”) en heb je een Engelse wereldstekker nodig.
  • In Malta betaal je met de Euro.
  • Alle Maltezers spreken Maltees en Engels. Je kunt je het hand- en voetenwerk dus besparen ;-).

Ik bezocht Malta tijdens een persreis op uitnodiging van Visit Malta. Kijk voor meer reisinspiratie voor jouw reis op www.visitmalta.com.

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>