Overzicht vliegvelden met WiFi

Stel: je reist alleen en hebt geen zin om op het vliegveld een tientje voor een broodje kaas te betalen. Mijzelf overkomt het geregeld. Wat doe je dan? Juist: je trekt je laptop uit je handbagage en gaat op zoek naar een WiFi-signaal.

Vliegvelden met WiFi

2010: Europa loopt achter

Uit de wereldkaart blijkt dat Europa erg achterloopt bij de Verenigde Staten. Hier zijn de vliegvelden met internet op twee handen te tellen. De enige vliegvelden met gratis WiFi zijn die van Moskou en het Deense Aalborg. Op de rest van de luchthavens moet je je creditcard trekken. Het is wel balen dat sommige luchthavens helemaal geen WiFi aanbieden, zoals het geval was op Weeze. Of exorbitante bedragen voor een internetverbinding rekenen, zoals in de Starbucks op Brussel Airport. “Wanneer worden ze hier eens wakker?”, vroegen we ons destijds af.

2016: vliegvelden met WiFi

Gelukkig kan er in een paar jaar tijd veel veranderen. Het aanbod van gratis internet in publieke ruimtes neemt snel toe in Europa. Veel vliegvelden volgen deze trend. Gratis WiFi is steeds vaker de standaard op Europese vliegvelden. In Nederland bieden alle vijf de vliegvelden gratis internet, op Schiphol kunnen reizigers sinds september 2014 gratis onbeperkt WiFi gebruiken. In het noorden van Europa (Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden) beschikken ook bijna alle luchthavens over gratis WiFi (31 van de 33 vliegvelden).


Beperkt of helemaal geen WiFi

Onze buurlanden Duitsland en België presteren minder sterk. In Duitsland is WiFi op slechts de helft van de vliegvelden gratis. Düsseldorf Airport, populair onder Nederlandse reizigers, biedt sinds april 2014 een half uur gratis internet. Het grootste vliegveld van België (Zaventem) ook 30 minuten. De Belgische luchthavens Charleroi en Luik stellen teleur. Van de vijf grote landen in Europa blijven Frankrijk, Italië en Duitsland voorlopig achter op Noord-Europa. In Spanje bieden alle vliegvelden gratis WiFi, zij het in alle gevallen slechts een kwartier lang. In Portugal kunnen reizigers een half uur gratis internetten. Armenië, Bosnië en Herzegovina, Turkije en Wit-Rusland zijn de enige Europese landen waar gratis internetten op het vliegveld helemaal niet mogelijk is.

Foto: mastermaq, Flickr

 1. In Europa doen we inderdaad heel kleinzerig over WiFi, in de VS en in Canada kun je vrijwel overal gratis internetten. In de VS krijg je gratis toegang op alle campings van KOA. Hier in Québec en Montréal is er gratis WiFi door de gehele stad; alleen even registreren en je kan op iedere WiFi inloggen. Enkel de SMTP-poort (standaardpoort voor uitgaande email via Outlook/Thunderbird) is, geloof ik, afgesloten.

  In Nederland heeft KPN Hotspots gelukkig een redelijk dicht netwerk in grotere steden (met de juiste internetprovider krijg je een gratis inlog daarvoor), maar het blijft toch jammer wanneer je ineens tegen een concurrent als T-Mobile Hotspots aanloopt. Ik zou willen pleiten voor gratis WiFi: iedere horeca-ondernemer hoeft slechts een ADSL-abonnement met draadloos accesspoint aan te schaffen en dit verdient hij razendsnel terug op de klanten (de koffie en thee 5 cent duurder?)
  Sterker nog: FreeHotspots.com biedt gratis hard- en software aan voor alle horeca-ondernemers die hun DLS-lijn willen openstellen.
  Zie: http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=1091834 en http://www.free-hotspot.com/nederlands/nl_become_home.htm

  • André zegt:

   Bedankt voor de nuttige links. Ik wist niet eens dat dat netwerk bestond, kun je nagaan hoeveel werk er nog te verrichten valt! De voordelen voor caféhouders zijn duidelijk: je tafels zijn langer bezet, ook op momenten wanneer normaalgesproken niemand bij je binnen zou lopen, en gemiddeld bestelt iedere ‘hotspotter’ twee drankjes. Toch ben ik positief: ik verwacht dat we over vijf jaar overal gratis WiFi hebben. In Nederland dan. Spanje is wat dat betreft een derdewereldland…

 2. Vijf jaar? Er zijn, naast die van FreeHotspots.com, nog flink wat andere (veelal kleinere en lokale) gelijke initiatieven. Ik zie ze al jaar en dag voorbijkomen en toch loopt het niet storm. Hier in Québec is dat andere koek: in vrijwel ieder café, iedere bakkerij, iedere bibliotheek, iedere bar, iedere plek waar je aan een tafeltje kan zitten kun je ZAP Hotspots ontvangen. Idem in Montréal (daar heten de hotspots dan Ile-Sans-Fils = draadloos eiland).

  Om onduidelijke redenen willen Nederlandse horeca-ondernemers hier gewoon niet aan meedoen. Daarom is 3G waarschijnlijk zo goed aan de weg aan het timmeren.

  Liever WiFi, want 3G levert weer andere problemen op. Zo is namelijk meer bandbreedte nodig om iedereen onderweg te kunnen laten internetten en de draadloze microfoons bij concerten kunnen straks nergens meer terecht… (Inmiddels hebben de Nederlandse AV-bedrijven hier een speciale belangenorganisatie voor opgericht: http://www.pmse.nl/)

  Ik merk dat ik weer afdwaal… Go WiFi dus!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>