Online blijven tijdens je reis

Eindelijk is het zover. Je lang geplande roadtrip gaat eindelijk beginnen. Je opent Google Maps en voert je eerste bestemming in. De reis kan beginnen. Maar hoe zit dat eigenlijk met je internetbundel, wanneer je bij Arnhem de grens overgaat?

Afgelopen zomer reisde ik ruim twee weken met onze eigen auto door de Baltische Staten en door Scandinavië. Een prachtige route die ik iedereen kan aanraden, maar neem er dan wel iets meer tijd voor. Aangezien alle landen waar we doorheen reden bij de EU horen, konden we gewoon lekker online blijven. Tegenwoordig worden alle MB’s en belminuten binnen de EU gewoon uit je Nederlandse bundel verbruikt. En aangezien we vrij ruime sim only bundels hebben, konden we ook tijdens onze trip mooi onze ervaringen blijven delen op Instagram en Polarsteps. Zo blijf je altijd makkelijk in contact met het thuisfront.

Rondje Baltics - internetbundel buitenland

Online binnen de EU

Binnen de EU gaat het dus allemaal van een leien dakje, maar daarbuiten kunnen de kosten soms onverwachts snel oplopen. Daarom is het van belang dat je voordat je op reis gaat goed checkt wat de kosten zijn op de plaats van bestemming voor jouw telefoon- of sim only abonnement. Enkele landen (zoals Turkije en Zwitserland) horen niet bij de EU, maar vallen bij sommige providers wel binnen de Europese zones. Hierdoor bel je in deze landen dan net zo voordelig. Maar wederom, check dit goed, want het verschilt van land tot land, en van provider tot provider.


Online buiten de EU

Buiten de EU lopen de tarieven sterk uiteen, maar over het algemeen kun je wel stellen dat het in die landen niet verstandig is om gebruik te maken van je normale bel- en internetbundels. Kies er daar bij voorkeur voor om alleen via wifi op internet te gaan, dat scheelt je flink in de portemonnee. In de meeste ho(s)tels en restaurants heb je tegenwoordig gewoon prima wifi, ook in de wat meer exotische bestemmingen. Als je (veel) gebruik maakt van – al dan niet onbeveiligde – openbare wifi netwerken, dan is het overigens ook niet onverstandig om voor je eigen veiligheid via VPN verbinding te maken.

Internetbundel buitenland

Wil je al struinend door een wereldstad niet afhankelijk zijn van wifi, dan zijn er nog een paar opties. De meeste providers bieden ook buitenlandbundels, waarmee je voor een vast bedrag een aantal internet MB’s en belminuten af kunt sluiten. De bundels zijn dan wel vaak beperkt houdbaar, bijvoorbeeld 24 uur, een paar dagen, of een week. Dit is eigenlijk een soort tussenoplossing; want het is zeker niet gratis, maar daarentegen ook niet zo duur als het datagebruik vanuit je reguliere bundel.

Lokale simkaart

Reis je langer rond in eenzelfde land, dan kan het ook handig zijn om een lokale simkaart aan te schaffen. Op die manier kun je fijn online blijven, zonder dat het heel veel hoeft te kosten. Een lokale simkaart maakt het ook makkelijk om binnen het land even te bellen om een hotel of een excursie te boeken.

Beste reisapps

Gebruik specifieke reisapps

De laatste manier om tijdens je roadtrip ‘online’ te kunnen blijven is door gebruik te maken van de vele beschikbare reisapps. In veel apps, zoals bijvoorbeeld Maps.me kun je data offline beschikbaar maken. Met een klein beetje voorbereiding heb je dan op de plaats van bestemming je lokale kaarten alvast klaar staan. Dan hoef je mooi geen beroep te doen op je internetbundel, en kun je die bespaarde euro’s gewoon aan de rest van je trip besteden.

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>