Op uitnodiging van het toeristenbureau van Baden-Württemberg bezoek ik het zuidwesten van Duitsland. Mijn eerste kennismaking met de provincie Baden-Württemberg is verrassend. Ik verbaas me over de heuvelige en bosrijke omgeving, maar bovenal over de betrokkenheid en milieubewuste denkwijze van de locals. De Schwäbische Alb is een biosfeergebied in het zuidwesten van Duitsland. Sinds kort durft deze regio zich met trots ‘the Sunny Side of Germany’ te noemen en terecht, want het gebied heeft naast prachtige natuur, cultuur, culinair en historie, een ongekende liefde voor het milieu.
Ik reis graag bewust en vind het leuk jullie kennis te laten maken met Baden-Württemberg. Want deze provincie, op vijf uurtjes van Utrecht, maakt het ons met al zijn milieubewuste diensten en ambachten wel heel gemakkelijk. Een echte aanrader voor wie duurzaamheid belangrijk vindt!
Actief in de natuur van het biosfeerreservaat
Het groene landschap maakt Baden-Württemberg erg geschikt voor natuurliefhebbers, families en outdoorfanaten. Er is een grote variatie aan wandelroutes, fietspaden en klimmogelijkheden. Zelf deed ik een kanotochtje over het rustig kabbelende riviertje de Lauter. Leuk voor families en het proeven van de sfeer, maar iets minder geschikt als adrenalinekick.
Het gebied de Schwäbische Alb in de deelstaat Baden-Württemberg werd in 2009 door UNESCO uitgeroepen als biosfeerreservaat. Een bijzondere internationale erkenning voor het nakomen van alle strenge eisen. Een biosfeerreservaat is een groot cultureel landschap met rijke biodiversiteit. Het gebied beschermt ecosystemen, maar draagt ook de plicht een balans te vinden tussen bedrijvigheid, toerisme en natuur.
De biosfeer gastheer
Je kunt bijdragen aan behoud van de lokale natuur door te eten of te slapen in een van de restaurants, cafés of overnachtingsplaatsen van “Die Biosphären gastgeber’. In en om de Schwäbische Alb zijn restaurant-, hotel- en campingeigenaren een samenwerkingsverband aangegaan. Ze zijn trots op hun omgeving en vinden dat business samen kan gaan met een gezond milieu. Heel krachtig vond ik hoe de lokale leveranciers en ambachtslieden hun producten doen kenmerken aan het ‘Alb-huismerk’.
Ik bezocht verschillende cafeetjes en restaurants waar ik de Alb-producten terugvond van andere producenten uit de streek. Ook verbleef ik op de Camping Hofgut Hopfenburg, die met het thema ‘nomaden’ de plank raak slaat. De activiteiten en bedrijfsvoering van deze camping zijn het voorbeeld van een eerlijke en duurzame economie. Ze richt zich op de educatie van jeugd en werkt onder andere samen met sociale werknemers. Lees meer over de camping in de blog ‘Even indiaan op de Nomaden Camping’
Bio, streek- of vega-wijntje?
Leuk is een bezoek aan de wijngaarden van Metzingen. Als je met een kritisch oog door de wijngaarden loopt, zie je een duidelijk verschil tussen de professionele bio-boer en de ‘normale’ boer. De gronden worden los geschept om de aarde luchtig te houden, waarna er hooi over wordt gestrooid om erosie te voorkomen. Lieveheersbeestjes beheren de luizenplagen en rozenplanten waarschuwen voor insecten. Let bij het proeven van de wijnen wel op de verschillende etiketten; gewone wijn, bio-wijn, lokale wijn, en vega-wijn. Vega-wijn? Ja, het schijnt dat bij de productie van wijn gebruik wordt gemaakt van gelatine om druivenpulp te filteren. Gelatine is een dierlijk product en daarom is wijn niet veganistisch. Bij de vega-wijnen wordt er in plaats van de gelatine gebruik gemaakt van een zeef.
Ik bezocht de regio op uitnodiging van Baden-Württemberg. Bezoek een van de vele informatiecentra of de website van Baden-Württemberg voor nog meer bewuste activiteiten in Baden-Württemberg. Op zoek naar inspiratie? Wij tipten eerder ook al vijf unieke belevenissen in Baden-Württemberg!
Tekst en foto’s: Zoë Agasi
- De Ultieme Surftrip door Midden-Amerika - 5 november 2024
- Griezelen tijdens Halloween in Ierland - 23 oktober 2024
- 10x wintersport zonder skiën - 18 oktober 2024