Vienna – the other side of town

Wie aan Wenen denkt, denkt waarschijnlijk aan keizerin Sissi. In de Oostenrijkse hoofdstad zijn nog veel sporen uit haar tijd te vinden. Maar Wenen heeft ook een andere kant: het Wenen van de studenten, kunstenaars en architecten. Een kant die verrassend modern is. Ik stapte op de fiets om deze kant van Wenen te ontdekken.

Langs het Donaukanaal in Wenen is over een lengte van 17 kilometer het spuiten van graffiti toegestaan. Dit levert mooie plaatjes op.

Wenen fietsstad

Wenen is een uitstekende stad om in te fietsen, besluit ik na mijn eerste kilometers op de pedalen. De stad heeft zo’n 1200 kilometer aan fietspaden – en lang niet alleen toeristen maken hier gebruik van. Sommige hotels, bijvoorbeeld het 25 hours hotel, lenen gratis fietsen uit aan hun gasten. Ook is er een organisatie, Pedal Power, die fietsen per 24 uur verhuurt. Zij kunnen de fiets ook naar je accommodatie brengen en na afloop weer ophalen.

Verder kent Wenen het City Bike-systeem. Op ongeveer 100 plaatsen kun je fietsen huren en afgeven. Voor iedere fiets die je wilt huren, heb je een creditcard nodig. Dit systeem is vooral ideaal voor korte ritjes. Het eerste uur is namelijk gratis, daarna loopt de prijs op. Voor een fietstocht door Wenen huur je dus misschien beter een fiets voor de hele dag.

Meer over al fietsend Wenen ontdekken

Wenen is een uitstekende stad om in te fietsen. Een populaire route is de Ringstrasse, de cirkelvormige boulevard rond het centrum.

Fietstocht door Wenen - De kades langs het Donaukanaal worden versierd door talloze graffitiwerken. In de zomer schijnen hier veel pop-up restaurants te zijn.

Ringstrasse en Donaukanaal

De fietstocht door Wenen start op de Ringstrasse, de cirkelvormige boulevard rond het centrum van Wenen. De mooie gebouwen, zoals het parlement en het stadhuis, leiden behoorlijk af van de weg. Gelukkig zijn de fietspaden breed en vaak gescheiden van de banen voor het autoverkeer.

Ook het Donaukanaal trekt mijn aandacht. Niet zozeer vanwege het water, maar vooral door de kade. Graffiti wordt hier getolereerd, maar liefst 17 kilometer lang aan beide zijden van het water. Vooral in de buurt van de Salztorbrücke levert dit mooie plaatjes op. In de zomer schijnen hier veel pop-up restaurantjes te staan.

Het Hundertwasserhaus, een kleurrijk appartementencomplex, is mooi om te zien. Hoe zou het zijn om in zo'n toeristische trekpleister te wonen?

Hundertwasserthaus en Prater

Nog zo’n blikvanger is het Hundertwasserhaus, een kleurrijk appartementencomplex. Het werd ontworpen door architect en kunstenaar Hundertwasser om te laten zien dat sociale woningbouw ook leuk kan zijn. Ik blijf lang kijken naar de golvende lijnen en details. Hoe zou het zijn om in zo’n toeristische trekpleister te wonen?

Hierna fiets ik door naar het Prater. Dit was vroeger het jachtpark van de Koninklijke familie. Nu is het een van de populairste parken van de stad. Het is tevens een van de weinige parken waar je mag fietsen. Wenen heeft overigens zo’n 800 parken. Het gemeentebestuur schijnt sommige daarvan ‘s zomers van ligstoelen en hangmatten te voorzien.

Aan kleuren geen gebrek op de nieuwe universiteitscampus. De kleuren van het gebouw zijn door de architect bedoeld als protest tegen het, volgens hem, grijze Wenen

Dit gebouw is de favoriet van Isabelle van het Weens verkeersbureau: "Van binnen doet het me denken aan een cruiseschip."

Universiteitscampus

Het rustige park gaat geleidelijk over in de hypermoderne gebouwen van de nieuwe universiteitscampus. Aan de opening in 2013 zijn jaren van plannen en bouwen voorafgegaan. In 2008 werd een wedstrijd gestart, waarin architecten met elkaar streden om de beste ideeën voor de gebouwen. De uiteindelijke campus is een mix van diverse nieuwe stijlen. Ook is de campus een voorbeeld geworden voor architecten uit heel Europa. Er worden dan ook rondleidingen gegeven, die inzoomen op de diverse ontwerpen.

Ik parkeer mijn fiets (de campus heeft overigens ook een City Bike-punt) en loop langs de diverse gebouwen. Ik geloof niet dat ik eerder zo’n moderne universiteit heb gezien – hypermodern is bijna een understatement. Hier had ik best willen studeren, al weet ik niet of ik mij dan op de lesstof had kunnen concentreren.

Het idee achter dit gebouw is om niet direct zichtbaar te maken waar de ene verdieping begint en de andere eindigt

De architect die dit gebouw ontwierp, haalde zijn inspiratie onder andere uit roestvrij staal.

Ook de binnenkant van de gebouwen mag er zijn. Op de foto zie je de entree van het Learning Centre.

Moderner dan verwacht

Na een ochtend fietsen door Wenen ben ik overtuigd: de stad heeft absoluut een moderne kant. Als die moderne kant van Wenen je aanspreekt, kan ik een fietstocht langs de Ringstrasse, het Donaukanaal, Hundertwasserhaus en de nieuwe universiteitscampus absoluut aanraden. Zelfs zonder kennis van moderne architectuur, kijk je je ogen uit.

De entree van het 25 hours hotel in Wenen

Heb jij nog tips om de moderne kant van Wenen te ontdekken? Deel ze met onze lezers!

Ik reisde naar Wenen op uitnodiging van JUST AWAY. Deze nieuwe online reisorganisatie biedt diverse themareizen aan, waaronder reizen naar Wenen.

Sascha
  1. Wat een geweldige post! Echt leuk om deze kant van Wenen te zien. Wenen staat zeker nog op mijn to-go lijstje, dus als ik eens ga neem ik deze tips mee.
    Groetjes,
    Esther.

    • Sascha van Zonsbeek says:

      Hoi Esther,
      Bedankt voor je leuke reactie. Wenen is wat mij betreft een aanrader. De stad heeft me verrast.
      Stay tuned, want de komende tijd delen we meer tips voor Wenen op de site.
      Groetjes, Sascha

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>