Rondreis langs alle highlights van Marokko

Een rondreis Marokko is bijzonder, indrukwekkend, cultureel en actief. Een land met een uiterst vriendelijke bevolking, een zonnig klimaat en een veelzijdige cultuur. Zo dichtbij, maar zo exotisch. Je wordt verrast door de meest betoverende landschappen. Door prachtige paleizen en moskeeën in de kleurrijke souks van de vier koningssteden Rabat, Meknes, Fèz en Marrakesh. Door eeuwenoude kasbahs, imponerende oases en spectaculaire bergkloven. Ga mee op een betoverende rondreis langs alle highlights van Marokko!

Rondreis door Marokko

Rondreis Marokko

Reizen naar Marokko is op vakantie naar een andere wereld. Zo dichtbij op minder dan vier uur vliegen en toch zo verschillend. Marokko ligt in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Een rondreis in Marokko beleef je in een land dat reizigers al eeuwenlang heeft geïnspireerd, met zijn kleurrijke cultuur, boeiende geschiedenis en unieke combinatie van Arabische, Europese en Afrikaanse invloeden. Het is een land waar de Arabische traditie nog steeds diepgeworteld is, maar dat ook meegaat in de moderne vaart der vooruitgang.

souks Marokkomoskee_marokko

Betoverende koningssteden van Marokko

De koningssteden Rabat, Fèz, Meknes en Marrakesh zijn belangrijke steden geweest in de rijke historie van Marokko. Alle vier de steden zijn namelijk ooit de hoofdstad van het koninkrijk geweest.

 • De hoofdstad van Marokko is Rabat. De stad is minder druk en chaotisch dan bijvoorbeeld Marrakesh of Fèz. Rabat is ideaal om langzaam te wennen aan het Noord-Afrikaanse stadsleven. De wijk Kasbah des Oudaias trekt de meeste toeristen, hier vind je de bekende blauwwitte huisjes met uitzicht op de Atlantische Oceaan.
 • Fèz is de oudste koningsstad en wat ons betreft ook de meest interessante. De medina van Fèz (Fèz el Bali, wat het middeleeuwse deel betekent) is de grootste van heel Marokko en omvat 1200 jaar aan geschiedenis. Het is het grootste autovrije centrum ter wereld en bestaat uit een fijnmazig netwerk van smalle steegjes binnen de ruim 16 kilometer aan stadsmuren.
 • Één van de minder bekende koningssteden van Marokko is Meknes. Meknes ligt centraal in Marokko, niet ver van de stad Fèz en het Atlasgebergte. De stad behoort met zijn mooie toegangspoorten, imposante verdedigingsmuren en fraaie moskeeën en paleizen tot het Werelderfgoed van UNESCO.
 • Als je aan een vakantie naar Marokko denkt dan denk je al gauw aan één stad in het bijzonder: Marrakech.Marrakech is de een na grootste stad van Marokko en staat ook wel bekend als ‘de rode stad’ of de ‘okerstad’. Dit verwijst naar de rode kleur van een groot deel van de gebouwen in de stad. Marrakech heeft de grootste medina (‘oude stad’) van Marokko. De medina wordt geheel omgeven door stadsmuren met een totale lengte van 19 kilometer.

marrakech marokko

De ‘rode’ koningsstad Marrakech met zijn oude paleizen en sprookjesachtige sfeer is misschien wel de meest bijzondere stad van Marokko.

De 50 tinten blauw van Chefchaouen

Chefchaouen is een fotogeniek dorpje dat je op je rondreis Marokko eigenlijk niet mag missen. Chefchaouen, ook wel “de blauwe stad”, ligt in het noorden van Marokko en bestaat uit twee delen. Een Westers deel en het meer historisch deel, de medina. De bijnaam van Chefchaouen is er niet voor niets: bijna alles in de medina is blauw. De huizen, de muren, de deuren en zelfs de straten zijn geverfd in verschillende tinten, van azuur tot kobalt. Het is een ideale plek om een paar dagen lekker te relaxen tijdens je rondreis. Geen chaos zoals in andere Marokkaanse steden, maar vooral genieten van de ontspannen sfeer en relaxte omgeving.

Chefchaouen in MarokkoRondreis Marokko ChefchaouenMarokko Chefchaouen

Er gaan verschillende verhalen rond waarom alles blauw is in de stad Chefchaouen. Blauw is de belangrijke religieuze kleur van het Jodendom en de Joden zijn sinds 1930 begonnen met het blauw verven van het stadje. Een andere versie is echter dat het stadje blauw is, omdat blauw de kleur van de hemel is. En weer een ander verhaal vermeldt dat het blauw geverfd is om zo de muggen af te schrikken.

Marokkaanse cultuur en gastvrijheid

De cultuur in Marokko is niet te vergelijken met Europa, wat het land een interessante reisbestemming maakt. Marokko is een islamitisch land met een duidelijke islamitische identiteit. Zo wordt er door de meeste moslims 5 keer per dag gebeden en zal je geen varkensvlees tegen komen op de menukaart. Marokkanen zijn erg vriendelijk en gastvrij. Gastvrijheid is een erezaak, ze nodigen je dan ook maar al te graag uit om een kopje Marokkaanse thee te komen drinken bij ze thuis. Een nee wordt opgevat als een belediging, dus pak vooral de vriendelijke uitnodiging aan. Daarnaast is er niemand die beter over het land kan vertellen, dan de lokale bevolking. Als je binnen komt trek je altijd je schoenen uit. Als je gaat eten eet je met je rechterhand, de linkerhand word gebruikt voor bijvoorbeeld een toiletbezoek.

Marokkaanse cultuur en gastvrijheid

De natuurlijke hoogtepunten van Marokko

Marokko heeft veel meer te bieden dan historische steden, moskeeën en souks. De afwisselende natuur en de meest spectaculaire landschappen van Marokko zal je grootste verrassing zijn tijdens een roadtrip door het land. Watervallen, woestijnen, valleien, ruige bergenketens, Marokko heeft het allemaal!

 • Wie van natuur houdt, moet tijdens een rondreis Marokko zeker tijd doorbrengen in het indrukwekkende Atlasgebergte. De stad Marrakech is de beste uitvalsbasis voor de bergen. Witte sneeuwtoppen, eeuwenoude Berber dorpjes, uitgestrekte valleien en steppes, kolkende rivieren en imponerende watervallen. Het Atlasgebergte herbergt het meest indrukwekkende landschap van Marokko.
 • Een van de mooiste natuurfenomenen van Marokko is de 110 meter hoge Cascades d’Ouzoud waterval . In de groene omgeving zijn er tal van wandelmogelijkheden. Een leuke verrassing is dat hier hele troepen berberapen rondlopen.
 • Watervallen van Ouzoud in MarokkoRiad Cascades d'Ouzoud Marokko

 • Uiteraard mag een bezoek aan een van ‘s werelds bijzonderste natuurfenomenen niet ontbreken tijdens je rondreis Marokko: de Saharawoestijn.
 • De woestijn van Erg Chegaga biedt de hoogste zandduinen van Marokko. De toppen zijn wel tot 250 meter hoog. De goudgele zandduinen glooien vanaf M’Hamid in de Draa Vallei tot aan enorme duinen van waar je de grens met Algerije kan zien liggen.
 • sahara marokko

 • De knalrode Dadès Vallei doet denken aan een andere planeet. De grillige, rode rotsen wisselen zich hier af met ravijnen. Dit gebied is minder bekend dan de Todra Kloof, maar minstens net zo mooi. Een voordeel is dat het bij de Dades Kloof minder toeristisch is.

rondreizen Marokko

Een rondreis Marokko brengt je langs eeuwenoude, mysterieuze en adembenemende plekken!

Praktische informatie voor reizen naar Marokko

We hebben de belangrijkste informatie en wat handige tips verzameld, voor als je binnenkort op vakantie gaat naar Marokko.

 • De beste reistijd voor Marokko is april / mei en oktober / november. Om de zomerhitte te mijden, reis je bij voorkeur in de lente of herfst.
 • Een bezoek aan het Atlasgebergte van Marokko kan je het beste doen in de maanden maart t/m mei en oktober t/m november.
 • Je vliegt vanuit Nederland in ongeveer vier uur naar Marrakesh. Ook kun je vliegen op Casablanca, Rabat, Fès en Tanger.
 • Je hebt geen visum nodig voor Marokko. Wel moet je in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar je volgende bestemming en een geldig paspoort.
 • Voor het gebruik van de stopcontacten heb je geen wereldstekker nodig.
 • Voor een rondreis Marokko is het aan te raden om (katoenen) laagjeskleding mee te nemen, want ‘s avonds koelt het behoorlijk af.
 • Omdat de meeste mensen moslims zijn, moet je er rekening mee houden dat schouders en knieën bedekt horen te zijn. Dit is met name bij bezoeken aan islamitische gebouwen erg belangrijk.
 • Wees terughoudend met het nemen van foto’s van personen (vraag altijd eerst toestemming), bij religieuze gebeurtenissen, militaire gelegenheden en objecten zoals vliegvelden en bruggen. In de meeste musea is fotograferen verboden.
 • Afdingen zit in het DNA van iedere Marokkaan. Dit is echt een soort kunst vorm in deze cultuur. (Bijna) alles is onderhandelbaar. Hou hier rekening mee als je iets wilt kopen op bijvoorbeeld een markt.

vakantie naar marokko

Check deze speciaal geselecteerde complete rondreis naar Marokko als je zelf alle highlights van dit prachtige land wilt ontdekken. Meer reisverslagen over Marokko zijn hier te lezen.

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>