Hoogtepunten van de Atlas

Wie aan Marokko denkt, denkt vrijwel automatisch aan de Koningssteden met de krioelend drukke straatjes en kleurrijke souks. Maar naast deze -overigens fantastische- steden, valt er nog zoveel meer te zien in dit rode land, zoals het noordelijk gelegen en indrukwekkende Atlasgebergte.

De afwisselende Atlas

Het Atlasgebergte heeft een enorm gevarieerd aanbod voor zowel cultuur als natuurliefhebbers en wordt door de oorspronkelijke bevolking – de Berbers – dan ook niet voor niks ‘Adrar en Dren’ genoemd, wat ‘Gebergte der Gebergten betekent. Het gebergte valt in te delen in drie regio’s, de Anti-Atlas, Midden Atlas en de Hoge Atlas.

De Anti-Atlas is een kleine bergregio die aan de Atlantische Oceaan en de Sahara grenst. Dit gebied is overwegend droog, dunbevolkt en wordt in sommige opzichten niet tot het Atlasgebergte gerekend (vandaar de benaming ‘Anti’-Atlas). De Hoge Atlas is daarentegen een veel groener gebied en is tevens het hoogste gebergte van Afrika, terwijl de Midden Atlas weer het meest rijk bedeeld is met berberdorpjes, mede vanwege de vruchtbaarheid van de grond.


De Ourika-vallei is absoluut een van de hoogtepunt van een bezoek aan de Atlas

De Ourika-vallei is absoluut een van de hoogtepunt van een bezoek aan de Atlas

Van alle markten thuis

Het gebergte is geweldig afwisselende omgeving die ideaal is voor het verkennen van de originele berbercultuur of het maken van prachtige tochten. Met name in de Midden- en Hoge Atlas zal je veel berberdorpjes tegenkomen waar je uitermate gastvrij ontvangen wordt met de kenmerkende, mierzoete doch heerlijke muntthee. Het zal snel duidelijk zijn dat het een barre leefomgeving is, die ook weer enorm verschilt van de rest van Marokko, maar dat maakt de bevolking absoluut niet minder vriendelijk. Communicatie zal voornamelijk met handen- en voeten moeten, aangezien de meeste Berbers alleen hun eigen taal spreken, maar voor de avontuurlijke ervaring is dat alleen maar leuker!

   

Naast het snuiven aan deze cultuur, valt er nog veel meer te doen in dit indrukwekkende landschap. Zo zal je absoluut niet teleurgesteld worden als je besluit een prachtige wandeltocht te gaan maken. De Ourikavallei of het prachtige Imlil, het is allemaal geweldig geschikt om te wandelen en de meest adembenemende uitzichten mee te maken. Ook als je op zoek bent naar een originele wintersportbestemming kan je hier je hart ophalen, want in de winter verandert deze regio in een waar paradijsje voor sneeuwliefhebbers.

Je kan in het gebergte dus met recht alle kanten op: van sportieve activiteiten in de winter en zomer tot het ervaren van cultuur in de verscheidene Kasbahs. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Atlas en leer deze unieke regio zo op z’n best kennen!

Terwijl het in de vallei 35 graden is, valt er gewoon eeuwige sneeuw in de Hoge Atlas te spotten

Terwijl het in de vallei 35 graden is, valt er gewoon eeuwige sneeuw in de Hoge Atlas te spotten

Hoe kom je er?

Het makkelijkst reis je vanuit Marrakesh de (Hoge) Atlas in. Je kan prima een auto huren en richting de bergen rijden. Dicht bij de stad zijn de wegen goed en is de bewegwijzering helder. Naarmate je dieper het land in gaat zal dit wel veranderen, maar het blijft goed te doen. Het is wel in de kleine dorpjes goed opletten geblazen, de wegen zijn smal en staan vol met theedrinkende mannen en zwaar bepakte ezels. Als je een ander deel van het gebergte wilt bezoeken is ook vliegen op Agadir een goede optie. Het beste aspect van de trip is nog wel dat alleen al het rijden een lust voor het oog is, dus doe vooral rustig aan en neem de enorme, groteske rust die in de Atlas heerst in je op.

De uitzichten zijn overweldigend

De uitzichten zijn overweldigend

Als toerist zit je er niet op te wachten, maar de bewoners zijn dolblij met af en toe een dag regen in plaats van de felle zon

Als toerist zit je er niet op te wachten, maar de bewoners zijn dolblij met af en toe een dag regen in plaats van de felle zon

Mocht je de tocht naar boven in de bergen zwaar vinden, dan kan je in een dorpje altijd een ezel regelen

Mocht je de tocht naar boven in de bergen zwaar vinden, dan kan je in een dorpje altijd een ezel regelen

De Atlas wordt door de lokale bevolking ook wel 'Gebergte der Gebergten' genoemd

De Atlas wordt door de lokale bevolking ook wel ‘Gebergte der Gebergten’ genoemd

Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>