Fez: Marokko op z’n best

Afgelopen weekend was ik voor het eerst in mijn leven in Marokko. Het idee was om, hoe kan het ook anders, zo goedkoop mogelijk naar dit 'buurland' te vliegen. Vanuit de Canarische Eilanden betekende dit eerst een vlucht naar Madrid en daarna een vlucht naar Casablanca. Totdat we erachter kwamen dat, ondanks de glamoureuze naam van deze stad, in Casablanca eigenlijk weinig te zien en doen is voor toeristen. Dus pakten we de trein. Niet naar Marrakech, waar iedereen heen schijnt te moeten, maar naar Fez.

Fez, Marokko

Fez bestaat al ruim dertien eeuwen en dat is te zien. De medina -het oude centrum- is een waar labyrint van smalle, overdekte steegjes die steeds maar weer dood lijken te lopen. Aan weerszijden van de steegjes vind je de ateliers van ambachtslieden en de winkeltjes van verkopers. Verkopers die, in tegenstelling tot hetgeen de Lonely Planet beloofde, makkelijk zijn af te wimpelen. Een simpel non, merci of beter nog een la’a shukran geeft te kennen dat je niet geïnteresseerd bent. Uiteindelijk zijn we toch naar huis gegaan met een waterpijp, een lantaarn en nog wat kleine snuisterijen. Ik laat de foto’s voor zich spreken.

André 341
Ons hotel: de prachtig gerestaureerde riad Dar Seffarine

André 345
Het dakterras van Dar Seffarine in de ochtend

winkels markt fez
Eén van de bredere straten in de medina van Fez

André 357
Deze stond toevallig stil, maar er galopperen heel wat bepakte muilezels door de steegjes

Banenen en sinaasappels uit Fez
Geen gebrek aan fruit en groenten in Fez…

Dadels Fez Marokko
…of dadels…

Markt Fez kamelenvlees kamelenhoofd
…of niet te versmaden kamelenhoofden!

Meubels tafels houtsnijwerk Fez Marokko
Het houtsnijwerk in Fez is echt adembenemend

leerlooiers Fez
De leerlooiers van Fez beweren het beste leer in Marokko in handen te hebben

koninklijk paleis Fez Marokko
De Reishonger-redacteur voor één van de vele koninklijke paleizen die Marokko kent

André 413
De omgeving van Fez is verrassend groen

Martijn
 1. Ik ben in 1971-72 en 73 naar Marokko geweest.
  Mijn foto’s met camera en filmcamera zijn helaas in 1971 in Barcelona uit de auto gestolen.
  Ik heb nog altijd heimwee en ben daarom blij wanneer ik van die mooie foto’s uit Marokko zie.
  Ik kan alleen leuke en goede verhalen over Marokko en de bevolking vertellen.

  Hartelijke Groeten Dieuwina

 2. Heel erg grappig. Ik heb 4 foto’s thuis met dezelfde mensen op dezelfde plek 🙂 Zo klein is Fez nu ook weer niet of?

 3. Dat is wel heel toevallig ja 😉

  Ook zonder gids de medina van Fes bekeken? Groot he, met veel straatjes en steegjes als in een doolhof. Maar toch is zelf de medina ingaan goed te doen. Mensen zijn aardig en een la’a shukran is voldoende om met rust gelaten te worden.

  Ook nog bijzondere dingen gegeten? Als prickley pear (van die heerlijke zoete bolletjes die op een cactus groeien) of een smakelijke Tajine (een aardewerken pot gevuld met kip, rund, geitenvlees en groente wat een uurtje borrelt en stoomt op een houtskoolvuur)?

 4. Ik vind Marocco een geweldig mooi land, wij gaan over een maandje weer eventjes daar kijken, dit keer naar Fez en Meknes, een dag of 4 maar. Je kan heel goedkoop vliegen vanaf Düsseldorf-Weeze. De tickets hebben me niet meer dan 70 euro p.p. gekost en je vliegt dan met Ryanair, retour..! Direct naar Fez!
  We gaan nu voor de 4e keer.

  Eerdere keren naar Taroudant, Agadir, Tiznit, Marrakech en Essouaira (zal wel fout gespeld zijn) geweest. Je kunt er heerlijk eten, slenteren door alle kleine straatjes en gewoon aardige mensen…, v.w.b. Marrakech zou ik zeggen; wandel ook eens naar de noordzijde van de stad. Daar komen weinig toeristen en loop je echt door smalle steegjes met veel ambachtslieden, dat vond ik erg leuk om te zien.
  Ik ben eigenlijk wel verliefd op dat land geworden, de natuur is er ook prachtig, trek ook het Atlas gebergte eens in, adembenemend mooie plekjes!

  Ga in het voorjaar of najaar, dan zijn de temperaturen op zijn best, althans voor mijzelf.. Het varieerde tussen de 25 en 35 graden. Mhhh, ik heb er alweer helemaal zin in..

  Ed

 5. Melina zegt:

  Ik heb vier jaar in Marokko gewoond en gewerkt; ik hou van Marokko en heb een haat-liefdeverhouding met de bevolking. Geweldig gastvrij en soms ook erg irritant. Ik heb veel gezien: Agadir, Marrakech, Tiznit, Taroudant, Goulimime, Tan Tan of Safi, Essouira, Moulay Yacoub, Fez, Meknes, Taner, Casablanca en Rabat en Mohammedia. Ik heb gelogeerd in hotels, bij mensen thuis, van arm tot extreem rijk. Marokko is een fijn land voor vakantie of om te wonen, de marokaanse keuken is erg lekker en vooral gezond, de koekjes overheerlijk. Ik zou daar graag weer wonen, maar ja wie weet…

 6. Als je een enthousiaste gids zoekt in Fez, die ook nog eens een hele redelijke prijs vraagt, neem dan contact op met: Najib (de Berber) tel: 0669478546.

 7. Marrakech zegt:

  Persoonlijk ben ik nog niet naar Fez gegaan, maar wel naar Marrakech. Ik ben wel van plan om naar Fez te gaan, dus ik ben benieuwd!

 8. Ik heb tickets en een verblijf in Fez geboekt van 28 april tot 3 mei nu zoek ik voor ons, 2 vrouwen en 3 pleegzonen van 15, 16 en 19 jaar, een betrouwbare Nederlands sprekende gids die ons zou kunnen afhalen van het vliegtuig en met ons 5 dagen dagtochten zou willen maken.

  Graag een mail adres.

  Vriendelijke groeten,
  Lieke Prins

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>