Lapland, voor vele reizigers een iconische bestemming. Bekend van het Noorderlicht, elanden, rendieren en husky's, meters hoge sneeuw en de lange winterdagen waar de zon zich nauwelijks laat zien. Maar wist je dat Zweeds Lapland ook in de zomer een geweldige bestemming is om van jouw vakantie te genieten. Wij geven je 5 redenen voor een zomerreis naar Zweeds Lapland!

Zweden in de zomer

#1 Geniet van de rust en stilte.. of ga op pad!

Zweeds Lapland leent zich voor ieder type vakantie. Je kunt een rondreis maken (per auto, kano of te voet), actief bezig zijn in de natuur of genieten van de bijna serene rust die hier heerst. Gemiddeld wonen er nog geen vijf mensen per km2 in dit gedeelte van Zweden. Het staat niet voor niets bekend als één van de laatste wildernissen van Europa. Van vakanties met je gezin in Zweeds Lapland tot een outdoortrip of romantische trip voor twee, Zweeds Lapland leent zich er uitstekend voor. Het is geweldig om de cultuur, de natuur en de levensstijl van ‘de Lappen’ zelf te ervaren.

Skelleftea hangmat

#2 Bezoek de hidden gem Arjeplog

Arjeplog is één van de verborgen parels van Noord-Zweden. De regio herbergt drie rivieren en maar liefst 8727 meren. Arjeplog wordt omringd door dichtbeboste bergen. Het is een perfecte plek om te wandelen, te vissen of te kayakken.

bossen in Lapland

Het gebied staat ook bekend om haar grote populatie elanden. Het hele jaar door wordt Arjeplog en het naastgelegen dorpje Jutis door honderden elanden bezocht. Om elanden te spotten, kan je simpelweg over de Silver Road langs Jutis rijden. De route heeft zijn naam te danken aan de zilvererts die werden vervoerd vanuit het gebergte naar de havens aan de kust. Een prachtige weg door de bergen, dwars door kilometers aan dichte bossen en talloze meren. Grote kans dat je hier de elanden langs de weg ziet.

rendieren op de weg in Arjeplog

Voor een nog grotere kans om elanden te spotten, kan je ook Moose Camp Jutis bezoeken. Hier bouwde een Nederlander vijf simpele cabins in het bos die je per auto over een onverharde weg kunt bereiken. Er is geen water of elektriciteit in de hutten. Echt back-to-basic, terug naar de natuur en eventjes uit ons drukke leven stappen.

rendier Zweeds Lapland

#3 Ervaar het Middernachtlicht

Waar het Noorderlicht de wintermaanden betovert, doet het Middernachtlicht dit tijdens de zomer. In de zomermaanden gaat boven de poolcirkel de zon niet meer onder en is het 24 uur per dag licht. Zweden is een van de beste plekken om deze middernachtzon te zien. Heel bijzonder om mee te maken, dat midden in de nacht de zon schijnt en het leven gewoon lijkt door te gaan. Een nachtelijke wandeltocht, een stukje kayakken of gezellig picknicken met je geliefde, het kan allemaal. Of probeer een avondduik in een van de vele meren die Zweden rijk is. De zon laat het water stralen in het gouden licht. Een magische ervaring!

Middernachtzon Zweden

Voor de Zweden is het midzomerfeest of midsommar de belangrijkste feestdag na Kerstmis. Het is de officiële start van de zomer en van de zomervakantie. Traditioneel gaat dit feest gepaard met de zonnewende: de langste dag van het jaar. Midzomeravond wordt gevierd op de vrijdag tussen 19 en 25 juni.

#4 Beleef de Sámi cultuur

In het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland en een deel van Rusland wonen de Sámi. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland en het laatste inheemse volk van Europa. Zelf noemen ze het niet “Lapland”, maar “Sápmi”. De oorspronkelijke Sami waren vissers of rendierhouders. De vissers woonden in dorpen, de rendierhouders waren nomaden en zij volgden de rendierenkudde in haar voedseltrek.

In het Zweedse deel van Lapland kom je nog veel tegen over de levenswijze van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Europa. Zo zijn er door heel Zweeds Lapland verschillende kleine openluchtmuseums die je kan bezoeken om te zien hoe de Sami hier vroeger leefden. Zo ook het Ájtte museum in Jokkmokk, een prachtig museum waar je van alles te weten komt over de geschiedenis en cultuur van de Sámi en de natuur van Lapland. Jokkmokk ligt overigens op 5 kilometer ten noorden van de Poolcirkel. Dus als je daar bent rijdt dan even langs bij het Arctic Circle Café (aan de E45). Hier kan je een ‘Lapland stempeltje’ halen voor in je paspoort.

zonsondergang Zweden Lapland

Een andere aanrader is het Sámi Centrum in Båtsuoj. Hier kun je overnachten bij een Sámi famlie, hun rendierkuddes ontmoeten en meer leren over de geschiedenis en het leven van de Sámi. Plof neer op een rendiervel en geniet bij het kampvuur van de middernachtzon.

Lapland is de thuis van de “Sami”, de oorspronkelijke bewoners en het laatste inheemse volk van Europa.

#5 Wandel op de Kungsleden

De beste manier om de schoonheid van Zweeds Lapland te ontdekken? Trek je wandelschoenen aan! Het Noord-Zweden herbergt een aantal van de mooiste nationale parken van het land. Zoals het ruige Abisko National Park, het indrukwekkende Muddus National Park of Sarek National Park, welk bekend staat als de laatste wildernis van Europa. De koning onder de wandelpaden? Z’n naam zegt het eigenlijk al. De Kungsleden is misschien wel een van de bekendste wandelingen in Europa.

De wandelroute loopt van Abisko in het noorden tot aan Hemavan in het zuiden en is zo’n 430 kilometer lang. Uiteraard kan je ook delen van de route lopen; alle trajecten zijn goed gemarkeerd en er zijn diverse bergstations onderweg waar je kunt overnachten. Sommige trajecten zijn wat avontuurlijker, bijvoorbeeld tussen Kvikkjokk en Ammarnäs, hier zul je je eigen tent moeten meenemen.

wandelpad in Zweden door de bossen

Zweeds Lapland in de zomer

Bezoek zelf Zweeds Lapland in de zomer

Van wandelen en vissen tot kayakken en bergbeklimmen, in de zomer geen gebrek aan leuke activiteiten in Zweeds Lapland. Trek je wandelschoenen aan voor de gaafste hikes in de natuur. Neem een heerlijke duik in een van de vele prachtige meren. Ontdek de Sami, hun rijke tradities en de boeiende cultuur. Breng een bezoek aan een rendierboerderij en geniet ‘s avonds van de middernachtzon. De hemel krijgt een prachtige rood-gele gloed en de zon gaat (vrijwel) niet onder. Tijdens een zomervakantie in Zweeds Lapland verlies je het gevoel van tijd. En kom je even helemaal tot rust! Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl.

Zweeds Lapland

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>