Zweden: de ultieme multigeneratiebestemming

Zweden leent zich uitstekend voor een multigeneratievakantie waarbij ouders, kinderen en grootouders gezamenlijk van een familievakantie genieten. Want Zweden is meer dan een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en kampeerders. Ook voor gezinnen met kinderen heeft het land heel wat te bieden. Van slapen in kastelen tot vele outdoor avonturen beleven in de bossen, het land verkennen per kajak en relaxen in de natuur. Van een bezoekje aan Astrid Lindgren's World tot glasblazen in het Kingdom of Crystal. En als kers op de taart geniet je er van een Fika, de Zweedse koffiebreak! Als familie haal je je hart op tijdens een multigeneratievakantie in Zweden!

Mijn schoonouders zijn actief, vitaal en prima in staat om zelf op vakantie te gaan. Onze enthousiaste verhalen over onze rondreis door Dalarna zorgden ervoor dat ze nieuwsgierig werden naar het land. Maar met zijn tweetjes rondreizen door Zweden, dat zouden ze niet doen. Toen we voorstelden om samen te gaan hoefden ze niet lang na te denken en zo maakten we deze zomer met zijn allen een prachtige rondreis door Zuid-Zweden.

Zweden op de kaart als multigeneratiebestemming

Multigeneratievakanties, een term die je de laatste jaren steeds vaker voorbij ziet komen. Extended family wordt het ook wel genoemd. Het houdt in dat je met minimaal drie generaties samen op vakantie gaat, op vakantie met de hele familie dus! Samen met de kids en opa en oma herinneringen maken voor het leven. Bij een multigeneratievakantie denk je misschien aan een verblijf op Landal, of aan de boerderijvakanties van Roter Hahn of het Betere BoerenBed. Maar de mogelijkheden voor deze manier van reizen zijn eindeloos; van dichtbij tot ver weg en van wintersport tot een zonvakantie.

drie generaties zweden

Prachtbeeld: drie generaties in Zweden

Zeven redenen voor een multigeneratievakantie in Zweden

Reishonger geeft je 7 redenen waarom Zweden helemaal past in de multigeneratie-reistrend en waarom Zweden misschien zelfs wel dé ultieme multigeneratiebestemming is! Want Zweden is het ideale land om er met de hele familie op uit te trekken. Jong en oud kunnen hun hart ophalen in de Zweedse natuur en genieten van de vele activiteiten.

Tärnö zonsondergang - Zweden dé ultieme multigeneratiebestemming

Geniet van de lange Zweedse zomeravonden

#1 Eropuit in Zweden met de hele familie

Op vakantie met drie generaties vraagt om een bestemming die activiteiten en mogelijkheden biedt voor zowel de (klein)kinderen, ouders als grootouders. In Zweden wordt avontuur, cultuur en natuur op speelse wijze gecombineerd met educatieve activiteiten voor jong en oud. Zuid-Zweden biedt multigeneration travel mogelijkheden op ‘hoog niveau’.

Van gezamenlijke safari’s tot ‘bogshoeing’. Van krabbetjes vangen in de archipel tot zandkastelen bouwen op de stranden. En van zandkastelen naar échte kastelen, zoals het prachtige Kalmar Slot. Zijn jouw kids toe aan wat avontuurlijkers? Snakken ze naar iets met hoogte, snelheid en een flinke dosis spanning? Ook dat kan! Van attractiepark tot eilandhoppen en van ziplinen tot downhill mountainbiken.

multigeneratievakantie store mosse

Store Mosse, waar je met sneeuwschoenen over het moeras kunt lopen

#2 De Zweedse zomers zijn lang, warm en zonnig

Zweden kent over het algemeen betere en stabielere zomers dan Nederland, met meer zonuren en minder neerslag. Zweden heeft een veel milder klimaat dan de meeste andere gebieden in dit deel van Europa. De Noorse bergketen houdt namelijk veel neerslag en depressies tegen. Dat biedt ruimte voor zwempartijtjes, wandelingen, bessen plukken, samen spelletjes doen, barbecueën en daarna nog een kampvuur maken om de marshmallows te roosteren. Lange zomeravonden, waarbij je hopelijk enkel een fleecevest nodig hebt!

De milde Zweedse zomers bevorderen de sfeer van saamhorigheid, het weer bij elkaar zijn en vooral samen dingen doen! Houd er wel rekening mee dat de dagen snel korter worden en de avonden afkoelen vanaf september.

multigeneratie bbq first camp karlskrona zweden

Lekker BBQ’en op de camping in Zweden

#3 Ruimte om je heen en ruimte voor jezelf

Op vakantie gaan met grootouders, ouders en kleinkinderen is dan ook een ideale manier om écht samen tijd door te brengen en tegelijkertijd ook de mogelijkheid te hebben om zelf activiteiten te ondernemen. Terwijl de kleinkinderen zwanenveren zoeken of de pumptrack onveilig maken en de ouders een boek lezen, maken opa en oma een wandeling of trekken eropuit met de fiets. Want zeker in Zweden vind je genoeg ruimte en is er genoeg te ondernemen, zodat iedereen ook kan doen waar hij zelf zin in heeft.

De perfecte bestemming dus om samen activiteiten te ondernemen en dat af te wisselen met iets wat je zelf graag doet. Opa en oma kunnen eens een uitstapje maken met de kleinkinderen, samen midgetgolven bijvooorbeeld, de meiden kunnen een dagje gaan shoppen, de mannen kunnen gaan mountainbiken. En soms behoort zelfs een spontaan diner voor de ouders onverwacht tot de mogelijkheden, als opa en oma gezellig een avondje oppassen!

multigeneratievakantie zweden high chaparral

‘Family quality time’ voorop

#4 De natuur in

Heb jij kinderen met een gezonde dosis energie? Geen probleem, in Zweden kunnen ze los! De natuur is hier heel toegankelijk en er zijn heel wat outdoor activiteiten. Die kun je natuurlijk op eigen houtje ontdekken, maar ook onder begeleiding van een gids. Stap bijvoorbeeld in een kano en peddel de longen uit je lijf op de vele meren of huur een zeekajak voor een tocht in de archipel langs de scherenkust. Je kunt hier ook goed de fiets pakken, vissen, prachtig zwemmen, zeehonden spotten of mee op seafood safari.

Zweden is met haar glooiende heuvels bezaaid met eindeloze bossen, meren en schilderachtige dorpjes van oudsher een plaats waar jong en oud zich uit kunnen leven. Op ontdekkingstocht door de natuur, op zoektocht naar de sages en legendes over trollen en reuzen of als heuse archeoloog meer te weten komen over de unieke geologie, zeldzame planten en dieren en de overblijfselen uit het verleden. Fietsen, kanoën, hiken, zwemmen, sterren spotten, vissen: de weidse natuur van Zweden biedt tal van mogelijkheden!

isaberg fietspad

Samen fietsen

multigeneratievakantie isaberg kano

Onze kinderen zijn gek op hun opa en oma en andersom geldt dat minstens net zo

#5 Veelzijdig Zuid-Zweden

Naast die fantastische natuur die uitnodigt tot wandelingen, kanotochten, fietsen en nog zo veel meer, staat het zuiden van Zweden ook bekend als de bakermat van IKEA, Astrid Lindgren en het glasblazen. Hier kun je de mooiste herinneringen maken voor later. Samen op vakantie, met z’n allen naar een themapark, een boswandeling maken en een dag naar zee. In Zweden hoef je niet te kiezen, hier kan het allemaal!

In het noorden van Småland ga je naar het themapark van Pippi Langkous en maak je prachtige fietstochten langs de locaties waar de boeken van Astrid Lindgren zijn verfilmd. Isaberg is de plek voor al je adrenaline-avonturen: downhill mountainbiken, rodelen en ziplinen in het klimpark. Bezoek het IKEA museum en slaap in het IKEA hotel in Almhült. In de buurt kun je niet alleen op elandsafari en spoorfietsen, maar ook sneeuwschoenwandelen in het hoogveen en cowbowtje spelen in het westernpark High Chaparral. Glasriket is de plaats waar jullie samen glas kunnen blazen, een mooi aandenken voor thuis!

Langs de scherenkust van Blekinge is het tijd voor heerlijke archipel-avonturen. Van het zomerse Östersjöfestivalen in Karlshamn tot een bezoekje aan de marinebasis van Karlskrona. Van een safari door Eriksberg tot slapen op een onbewoond eiland. In Zweden hoef je je nooit te vervelen!

multigeneratievakantie glasblazen zweden

Echt doen: glasblazen in Småland

multigeneratievakantie spoorfietsen zweden

En: spoorfietsen!

#6 Fika, de Zweedse koffiebreak

De fika is een sociaal gebeuren, een bewuste pauze waarin je bij elkaar komt om iets te drinken en wat lekkers te eten. Maar de Zweedse koffiepauze houdt veel meer in dan alleen maar een pauze nemen en een kopje koffie drinken. Het sociale aspect van deze gewoonte staat boven alles. Zweedse kaneelbroodjes (kanelbulle) zijn misschien wel het meest populaire hapje tijdens de fika, maar ook wafels kunnen, prinsesstårta (cake), kladdkaka (een soort brownie met veel chocola, slagroom en verse bessen) of een lekker Zweeds gebakje. Fika is een begrip in Zweden en wij snappen waarom!

the mangevie wafelcafe

Fika ❤️️

#7 Relaxed naar Zuid-Zweden met de veerboot

Zowel jong als oud geniet van een vakantie in de natuur. Relatief dicht bij huis op slechts 6 à 7 uur rijden vanuit Utrecht stap je op de veerboot van Stena Line of Scandlines en na een heerlijk relaxte overtocht stap je zo je Scandinavische avontuur in!

Met tientallen afvaarten per dag is het zuiden van Zweden gemakkelijk en flexibel bereikbaar met de ferry. Je kunt kiezen voor de route Puttgarden-Rødby (45 minuten) of de Rostock-Gedser crossing (2 uur), waarna je over de Sontbrug naar Malmö rijdt. Stena Line verbindt eenmaal per dag de Duitse stad Kiel met het Zweedse Göteborg.

stenaline zweden

Stena Line

stena line overtocht kiel goteborg

Tips voor het plannen van een multigeneratievakantie

Een multigeneratiereis zorgt voor quality time met de mensen die je het meest dierbaar zijn. Maar: het is wel belangrijk over een aantal dingen na te denken voor en tijdens de reis.

  • Kies een bestemming die iedereen aanspreekt, waar voor ieder wat wils is. Cultuur, strand, natuur, steden, erfgoed. Zweden heeft dit alles in overvloed.
  • Bespreek ook het aantal overnachtingen per bestemming en wat je belangrijk vindt bij het boeken van de accommodatie. De prijs, de locatie, een eigen badkamer, aparte accommodatie of juist liever bij elkaar? Maak duidelijk wat je zelf fijn vindt op vakantie en wat je van de ander verwacht.
  • Maak duidelijke afspraken over financiën, spreek uit wie wat betaalt. Maak een pot of reken af door Tikkies te sturen. Natuurlijk geldt ook hier: overleg en houd rekening met elkaar!
  • Geef iedereen ruimte en vrijheid in de planning van de dag en doe ook eens wat apart! Want samen op vakantie hoeft niet te betekenen dat je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat alles samen moet doen. Zo maak je samen met je familie een unieke reis!
  • Voor alle reizen geldt: voorpret hoort erbij en gedeelde voorpret is nog leuker. Tel samen af, wissel je reisgidsen uit, maak plannen en proef samen alvast van de lokale keuken.
multigeneratievakantie accommodatie tarno zweden

Bespreek wat je belangrijk vindt bij het boeken van de accommodatie

multigeneratievakantie isaberg diner

Hoe leuk is het om met deze drie generaties op vakantie te gaan?!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>