Veilig en dichtbij: naar Tsjechië deze zomer

Reishonger vraagt Petra Palečková, directeur van CzechTourism Benelux, het hemd van het lijf over de coronasituatie in Tsjechië. Tsjechië hervat het toerisme en verwelkomt weer bezoekers, maar wat staat jou als vakantieganger te wachten als je er nu heen gaat? Opnieuw een mooi interview in de Reishonger-serie van artikelen met vakantiebestemmingen waar je (straks) als toerist weer welkom bent, met dit keer alles wat je moet weten voor je vakantie naar Tsjechië.

Petra Palečková, directeur van CzechTourism Benelux, praat ons bij over de coronasituatie in TsjechiëPetra is geboren in Kolín, een stadje in Midden-Bohemen op ongeveer een uurtje rijden vanaf Praag en dichtbij het prachtige UNESCO stadje Kutná Hora. Tijdens haar werk als journalist heeft ze haar man leren kennen, waarna ze naar Nederland is verhuisd. In 2007 begon ze bij het Tsjechisch bureau voor Toerisme als pr-manager en 5 jaar later is ze directeur van het kantoor geworden. Petra praat ons bij over de coronasituatie in Tsjechië; een artikel uit eerste hand dus.

Hoe is de situatie in Tsjechië vanaf half maart geweest?

“Tsjechië was één van de Europese landen die de grenzen snel hebben gesloten, de noodtoestand uitriepen en strenge maatregelen hebben doorgevoerd. Horeca, scholen, grote winkelcentra, bezienswaardigheden etc moesten sluiten. Mondkapjes waren overal verplicht en mensen moesten zo veel mogelijk thuis werken. Je mocht alleen de deur uit om boodschappen te doen, naar de dokter te gaan of een wandeling door het park te maken. Tsjechië had het coronavirus redelijk snel onder controle en het land telt in totaal ongeveer 300 sterfgevallen. Het land behoort daarom tot low-risk bestemming en is aangegeven met de kleur geel.”


Petra gaat vaak naar Tsjechië voor haar werk en ze gaat ook regelmatig op bezoek bij haar ouders. “De lockdown was moeilijk voor ons. Diverse reisplannen voor werk moesten gecanceld worden en in de meivakantie zouden we naar Tsjechië gaan voor familiebezoek. Mijn zoontje mist de vakantie bij zijn grootouders heel erg, ondanks dat ze regelmatig bellen en skypen. Hij wil graag weer fietsen in de bossen, vissen met zijn opa en natuurlijk mist hij de typische Tsjechische maaltijden van zijn oma. Hij kan niet wachten op de zomervakantie.”

“Voor mijn familie was de lockdown ook erg moeilijk”, vervolgt Petra. “Tsjechië was één van de eerste landen waar de noodtoestand werd uitgeroepen, een van de eerste landen die op slot ging. Iedereen moest thuis blijven en mondkapjes waren de eerste twee maanden overal verplicht. Mijn moeder is samen met de buurvrouw mondkapjes gaan naaien. Veel Tsjechen deden dat en op sociaal media zag je de mooiste creaties voorbij komen. Het leek soms wel een wedstrijd van wie de mooiste en meeste kon maken.”

Wat is de verwachting voor wat betreft een eventuele afbouw van de maatregelen?

“Aangezien de situatie in Tsjechië rustig is, worden de maatregelen vrij snel versoepeld. Na een complete lockdown mochten restaurants, bezienswaardigheden en accommodaties in mei hun deuren weer openen. Op dit moment is het leven bijna weer normaal. Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en in openbare binnenruimtes. Winkels en horeca zijn open zonder grote beperkingen. Evenementen tot 2.500 personen zijn toegestaan (500 personen per ruimte).”

“In Tsjechië geldt nog wel een beleid van 2 meter afstand. Op 15 juni werden de grenzen geopend voor toeristen uit bijna alle Europese landen, waaronder Nederland. Op 23 juni mochten ook Belgische vakantiegangers weer naar Tsjechië. Mondkapjes zullen vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn, maar we raden toeristen wel aan om voor de zekerheid mondkapjes mee te nemen. Op dit moment zijn alleen toeristen vanuit Groot-Brittannië, Portugal, Zweden en een klein deel van Polen nog niet toegelaten.”

Hoe gaat het met de lokale reisbranche?

“Toerisme is heel belangrijk voor Tsjechië. Er werken ongeveer 250.000 mensen in deze sector. Toerisme draagt bijna 4,6 procent bij aan het bbp van Tsjechië. Aangezien de hele horeca bijna twee maanden plat lag, is de schade hoog. De hotellerie en evenementenbranche heeft tevens een harde klap gehad. De meeste schade is in de grote steden zoals Praag of Karlovy Vary, die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen.”

Karlovy Vary - Tsjechië corona

Karlovy Vary (Karlsbad)

“Sommige regio’s bieden aan de toeristen vouchers en korting op accommodatie met een limiet van minimaal een aantal nachten. Gasten van Praagse hotels ontvangen bij aankomst vouchers met korting op entree bij bezienswaardigheden. In Tsjechië is een interessante start-up ontwikkeld -MyStay- die communicatie tussen klant en hotel makkelijker maakt. WHO heeft deze start-up beoordeeld als één van de projecten die kunnen helpen met de herstart van toerisme na de Covid-19 pandemie.”

Zijn Nederlanders weer welkom in Tsjechië?

“Nederlandse toeristen zijn van harte welkom in Tsjechië. De toeristen met het gele kenteken op de auto of caravan zijn al jaren heel populair bij de Tsjechen, want ze komen vaak terug en zijn aangename gasten. Vooral in Zuid-Bohemen en Noord-Bohemen zijn Nederlanders belangrijke vakantiegasten. Diverse Nederlanders lieten ons weten dat ze gelijk op maandag al in Tsjechië waren om daar vakantie te vieren. Van dat soort berichten worden wij heel blij. Wij merken dat veel mensen nu met de auto op vakantie willen, wat logisch is. Tsjechië is hiervoor een ideale bestemming, want mocht het nodig zijn, dan ben je binnen 10 uur weer thuis. Het land heeft bovendien voor iedere vakantieganger iets te bieden. Van prachtige natuur, pittoreske steden, honderden kastelen en chateaus en mooie rivieren en meren.”

České Středohoří of Boheems Middelgebergte is een gebergte in de Noord-Bohemen

Boheems Middelgebergte in de Noord-Bohemen

Hoe beïnvloeden de restricties het vakantiegevoel?

“Er is geen coronatest nodig en toeristen kunnen vrij reizen door het land. Hotels, pensions, vakantieparken en campings zijn open net als alle restaurants, zwembaden en andere bezienswaardigheden. Er zijn tot eind juni mondkapjes verplicht in openbaar vervoer en taxi´s. Binnenruimtes van de restaurants moeten om 23 uur sluiten, maar vanaf 1 juli hoeft dit ook niet meer. De restricties zijn dus zo goed als weg.”

Voor meer informatie: Coronavirus – Information of MoI

Wordt er gewerkt aan spreiding van toeristen?

“Wij hopen dat toeristen meer op zoek gaan naar de minder bekende plaatsen, zodat overtoerisme op sommige plaatsen kan worden voorkomen. Veel regio’s en steden in Tsjechië hebben besloten deze situatie als een nieuwe start te gebruiken. Ze willen zich bijvoorbeeld richten op een ander soort toerisme, of het promoten van andere bezienswaardigheden. Maar eerlijk is eerlijk, op dit moment zijn alle toeristen welkom.”

“Veel regio’s in Tsjechië vinden het nu een goed moment om zich te richten op andere klanten, namelijk vakantiegangers die langer op één plek blijven en geld uitgeven aan accommodatie, restaurants en bezienswaardigheden. Ze hopen met deze strategie dat ook de rest van de regio kan profiteren van toerisme.”

Naar Tsjechië deze zomer: interessante vakantiebestemmingen

Interessante vakantiebestemmingen zijn het Reuzengebergte, het Beskiden gebergte in Moravië, de Zuid-Moravische wijnregio en het Lipnomeer in Zuid-Bohemen. Ontdek de prachtige paden in de natuurgebieden Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs, Křivoklátsko, het Slavkov-bos, het Boheemse Woud en de bergen in Jeseník en Beskiden.

Enkele onbekende maar prachtige historische stadjes: zes verborgen pareltjes

Hrubá Skála in het Boheems Paradijs

Hrubá Skála in het Boheems Paradijs


Naar Tsjechië deze zomer? Fiets de Elberoute

Fietsers volgen routes langs de rivieren de Elbe, de Eger, de Orlice, de Moldau en de Morava


Voor families is er ook van alles te beleven. Er zijn leuke klimbossen, boomkroonpaden, ruim opgezette dierentuinen en diverse meren, rivieren en zwembaden om af te koelen.

Boomkroonpad Reuzengebergte (Stezka Korunami Stromů)

“Praag is nu heel druk bezig om de regels voor Airbnb aan te passen, in Tsjechië zijn er namelijk geen beperkingen betreft maximaal aantal nachten. Ze willen ook dat de binnenstad van Praag weer een wijk word met ‘gewone’ bewoners. Al voor de coronacrisis was Prague City Tourism bezig om toeristen te stimuleren om de andere wijken van Praag -zoals Karlín of Holešovice- te ontdekken. Deze wijken zijn nog redelijk onbekend, maar zijn absoluut een bezoek waard. Bovendien kunnen deze plekken toerisme goed gebruiken.”

Dit is het moment

Petra sluit ons interview af met een mooie mededeling. “Kom zeker dit jaar naar Tsjechië. Nu is een unieke kans om het prachtige Praag, het pittoreske stadje Český Krumlov of de rotssteden Boheems Paradijs en Adršpach te bezoeken zonder massa’s toeristen uit andere landen. Je kunt deze zomer rustig op een terras in het centrum van Praag zitten en iets bestellen voor een aangename prijs, genieten van elegante kuuroordsteden of een luxe accommodatie reserveren. Dit is het moment om te ontdekken wat Tsjechië te bieden heeft.”

Český Krumlov in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen

Český Krumlov aan de Moldau (Zuid-Bohemen)

Foto’s: czechtourism.com

Heb je vragen over Tsjechië & corona? Over hoe het er ter plaatse aan toegaat? Stel je vraag hieronder en wij zullen proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden!

Latest posts by Dionne (see all)
  1. Korrie schut zegt:

    Onze kleindochter is uit huis geplaatst niet nodig geweest maar goed nu wil het pleeggezin met haar 2 weken naar tsjechië op een camping ze is dan 7 weken oud wij gaan hier geen 1 van allen mee akkoord ook vanwege de inentingen die ze nog niet heeft en corona vind jij dit verantwoord ? Mvg

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>