Zon, Zee en Truffels in Istrië

Al sinds enkele jaren stijgt de interesse van reizigers voor het prachtige Kroatië. Het is relatief goedkoop, lekker warm en heeft een prachtige natuur. Het neusje van de zalm is de regio Istrië. Reishonger zet hier op een rijtje wat Istrië zo bijzonder maakt.

Zon, Zee en Truffels in Istrië

Istrië strekt zich tegenwoordig uit over drie landen: Italië, Slovenië en het grootste deel over Kroatië. De regio is al bekend als vakantieland sinds de Romeinen. Romeinse senatoren wisten dat het er goed toeven is en bouwden villa’s op de eilandjes aan de kust.

Istra, Hrvatska

Istrië, of zoals de bevolking hun streek noemt: Istra, is een schiereiland in het oosten van Kroatië, of Hrvastka. Het schiereiland strekt zich enkele tientallen kilometers uit in elke richting. Door het relatief kleine oppervlakte is alles in Istrië lekker dichtbij.


De hoofdstad van de regio is Pula, een stad in het zuiden van het schiereiland. Pula heeft ook een internationale luchthaven. Het is ongeveer anderhalf tot twee uur vliegen vanuit onze lagen landen tot in Pula.

Groen en Blauw

Istrië wordt onderverdeeld in de groene regio en de blauwe regio. Spelenderwijs duidt men hiermee het groene binnenland en de blauwe kust aan. De kustwateren hebben inderdaad een felblauwe kleur. Het water is zo helder dat je zelfs vanuit het vliegtuig de rotsen onder de golven kan zien, of vissen kan zien zwemmen vanaf een hoogte van 30 meter.

Istrië wordt onderverdeeld in de groene regio en de blauwe regio

Het golvende binnenland blijft, ondanks de hitte, steeds heldergroen. De olijfboomgaarden, bossen en open velden zorgen voor honderden tinten groen.

Brood en Spelen

Het groene binnenland is erg sterk in gastronomie. Iedereen met een lapje grond kweekt olijven voor olijfolie en wijnranken voor wijn. In de eikenbossen zoeken honden de grond af naar de beste truffels en iedereen weet hoe prosciutto te drogen. Wie hier aan tafel schuift, neemt best de tijd.

De blauwe kustregio blinkt dan weer uit in watersport. Daar de kust openbaar is, kan en mag je overal zwemmen, kajakken en snorkelen. Voor gemotoriseerde boten zijn er enkele regels die je in acht moet houden voor de veiligheid. Je reist dus best niet naar Istrië zonder zwemkleding.

De Steden

Door een sterke Venetiaanse invloed hebben de steden doorgaans een gezellig middeleeuws uiterlijk. Smalle straatjes, stadswallen en gekleurde gevels. In het binnenland rusten de steden steeds weer op de top van een heuvel. De centra zijn vaak beschermd en autovrij. Overal stallen mensen waren uit die je kan kopen en zitten mensen voor hun deur gezellig te babbelen met de buren. Vooral wanneer de zon zakt en de hitte afneemt, bruisen de steden van het leven. De geur van lekker eten omringt je en overal klinkt muziek.

Kroatië3

Enkele steden zijn extra bijzonder. In Rovinj gaat iedereen tegen zonsondergang op de pier zitten, voor het beste uitzicht op het hemelschoon. In Pula vind je een amfitheater dat al 3000 jaar mooi en intact bewaard wordt. In het theater worden concerten, films en theatervoorstellen gegeven. Grožnjan is het kunstcentrum van Istrië. Met zijn 40 galerijen is er voor elke liefhebber wel iets te vinden. En Draguc wordt bewoond door amper 40 inwoners. Hier kom je tot rust in een prachtige omgeving die vaak als filmlocatie werd gebruikt.

Wat Moet Je Weten?

Istrië, Kroatië, ligt in het zuiden van Europa. In de zomer kan het er erg warm worden. Je voorziet jezelf dus best van voldoende beschermende kledij, zonnebrandcrème en een hoedje. De beste manier om aan de hitte te ontsnappen is om in de namiddag binnenshuis te blijven of het water op te zoeken.

Hoewel Kroatië tot de EU behoort, betaal je er nog steeds in Kuna. 7,5 Kroatische kuna is ongeveer één euro. Hou de koers in het oog om verrassingen te voorkomen.

Zoals al gezegd kan je aan de kust overal zwemmen. Ook de vele eilanden die Istrië omringen, met uitzondering van degene die tot Nationale Parken behoren, zijn vrij te betreden. Het water is zo helder dat je de vissen om je tenen kan zien cirkelen. Maar pas wel op: op de bodem zitten vaak zee-egels. Deze beestjes zijn redelijk onschuldig, maar als je er op eentje trapt, kan je de hele namiddag naalden uit je voet peuteren. Waterschoentjes zijn dus geen overbodige luxe.

Snorkelen mag je overal. Blijf wel uit het vaarwater van boten, om ongelukken te voorkomen. Wie echt met flessen wil duiken, moet een signaal opstellen om weer te geven waar er gedoken wordt. Je duikt het beste met een van de vele duikclubs: zij kennen de plaatselijke wetgeving om de duikerssport het beste. Vissers hebben een vergunning nodig.

Overnachten kan in verschillende types accommodatie. Van de chique resorts aan de kust tot boetiekhotels, vakantiehuisjes of campings: er is wat voor ieders wil.

Kroatië4

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>