Kroatië kustrondreis

De stralende en helder blauwe zee, de uitgestrekte stranden, de veelzijdigheid in de bevolking en natuur, de heerlijke visgerechten, de gezellige strandfeesten en het openbaar vervoer maken een reis langs de kust van Kroatië als een ware belevenis!

Krka watervallen

Langs de kust van Kroatië (gedeelte Dalmatië), heb ik een rondreis gemaakt per openbaar vervoer. Ik heb verschillende steden en eilanden bezocht, maar bepaalde feesten of excursies zijn ook zeer de moeite waard voor een bezoekje. Een ding heeft alles gemeen: genieten zul je volop!

Biograd

Biograd heeft veel te bieden: een bosrijke omgeving, maar ook fijne en relaxte stranden. Biograd heeft een fijne wandelpromenade langs de gehele kustlijn, hier zijn veel souvenirwinkeltjes, restaurants en cafés te vinden, wanneer je hier rondwandelt hoor je de zee in je oren suizen en ruik je het zoute zeewater, volop genieten gegarandeerd. Maar wie niet alleen maar aan het strand wil liggen bakken, kan ook het stadscentrum bezoeken, hier is een stedelijk museum gevestigd wat allerlei historische schatten bevat. Om te overnachten in Biograd zijn er verschillende hotels te vinden, maar is er ook een camping die mooi gelegen is in een dennenbos.

Sibenik

Sibenik is een van de oudste steden gesticht door de locals. Sibenik vind ik een super geschikte plaats om vanuit hier een excursie te boeken naar de Krka watervallen (je kunt ook op eigen houtje naar de Krka watervallen gaan, prima te doen)! De Krka watervallen zou je eigenlijk niet moeten overslaan als je hier in de buurt bent, de watermassa is verschrikkelijk mooi. Een duik nemen zit er alleen in hoogzomer niet bepaald in, er zijn dan zo verschrikkelijk veel toeristen dat je moet passen en meten voor een stukje gras en tussen de mensen door het water in kunt om te zwemmen, wel te doen maar bij voorkeur in een rustiger seizoen.

Split

Dit is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië. Split is een typische havenstad die je gezien moet hebben! In deze stad draait het vooral om toerisme, visserij, wijnbouw en chemische industrie. In Split heb je ook veel veelzijdigheid: strandje bezoeken, langs de haven wandelen, in het centrum rond hobbelen, naar de beboste heuvel Marjan gaan, kerkjes bezoeken en excursies zijn er ook genoeg. Het Facebookcafé vind ik ook een aanrader, ik heb het daar erg gezellig gehad, ze draaiden goede muziek, gezellige mensen komen en gaan en de sfeer was top

Kust voor Split

Dubrovnik

Dit is een waar stadspareltje. Deze oude, compleet ommuurde vestingstad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zeer terecht is het! Dubrovnik is een prachtige, oude en zeer gezellige stad. Hier is het volop toeristisch, maar daardoor zijn er hier ontzettend veel mogelijkheden qua excursies. De kabelbaan die je brengt naar de top van de berg Ploçe bied een waanzinnig uitzicht over de hele stad en de schitterende, blauwe Adriatische zee. Uitgaansgelegenheden zijn hier veel. Club Revelin is binnen in een mooi, oud kasteelachtig gebouw en hier komen de bekendste Dj’s, een long bar is er en geweldige lichtshows maken het af. Een excursie als bv. kajakken of kanoën is onmisbaar en zeer aan te raden (deals zijn ook redelijk goed te sluiten).

Het eiland Hvar

Hvar is goed te bereiken per boot en je ogen puilen uit aan wat je hier ziet qua boten en luxe privéjets. Ik raad het zeker aan om hier een gids te boeken en een excursie in een jeep te maken, zo cross je het hele eiland over en zie je de gaafste bergen en de mooiste uitzichten. Dit kun je van te voren het beste even via internet opzoeken en de nodige telefoonnummers bij de hand houden, in hoogseizoen misschien wel even reserveren. Wat ook echt een pre is, de specialiteit: verrukkelijk lamsvlees met aardappelen, courgette en uien is om je vingers bij af te likken!

Tekst en fotografie: Dorinde Tolle

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
 1. Kroatië is zo bijzonder vanwege haar grote diversiteit. Het gemoedelijke noorden, het bruisende Zagreb en de historische universiteitsstad Zadar. De zon en de eilanden voor de Dalmatische kust. Het vlakke noorden en de bergrug die het land tegen de golven van de Adriatische Zee beschermt. De Panonische vlakte, de bossen en de miljoenen jaren oude grotten.

  Dank aan Dorinde voor deze bijdrage. Leuk om te zien dat steeds meer mensen Kroatië weten te ontdekken en te waarderen.

  Wendy Vos

 2. Ik heb ooit eens een eiland geboekt in Kroatië. Het was een aanrader! Denk dat je ze vanaf heden hier kan vinden: visiwa.com

 3. Ine Kanters zegt:

  Wij willen dit jaar ook naar Kroatië. Welk vervoer gebruikten jullie trein of bus. En waar vlogen jullie vanaf Nederland naar toe? En hoelang was jullie reis; hoeveel dagen zijn jullie per plaatse geweest?

 4. Hoi Ine, leuk idee! Ik heb niet gevlogen, maar ben met een touringcar naar Kroatië gegaan (de reisorganisatie had dit geregeld). De reis duurde 11 dagen en begon en vertok vanuit Biograd.

  Ik zal hier in een kort overzicht de plaatsnamen in volgorde noemen hoe onze rondreis is gegaan: Biograd – Sibenik – Krka watervallen – Split – Dubrovnik – vanaf hier met de boot: eiland Korcula – Hvar (Grad) haven – Split en met de bus terug naar Biograd.

  Ik ben in Sibenik, Krka watervallen, Korcula en Hvar 1 dag geweest.
  Ik ben in Biograd, Split en Dubrovnik 2 dagen geweest (deze steden zijn ook echt de moeite waard om iets langer te blijven).

  Wij hebben niet per trein gereisd, maar met bussen en boten. Treinstations heb ik bijna niet gezien. De bussen rijden vaak op tijd en dit is prima te doen. Op de stations kun je vaak van te voren opzoeken/ navragen op welke tijdstippen bussen vertrekken, geen stress dus!

  Mocht je nog meer willen weten dan hoor ik dat graag. Veel plezier en succes met het voorbereiden van jullie reis!

 5. sylvia_h@live.nl zegt:

  Goedemiddag!
  Mijn vriend en ik gaan 4 tm 24 juni naar Kroatië en starten in Split. Hier willen we een beetje eiland koppen en de kuststrook meepakken(regio Split en Zadar) en naar boven om de plitvice meren te bewonderen.
  Mijn vriend is 23 jaar en heeft al aantal jaar rijbewijs, maar geen creditcard. Zelf heb ik geen rijbewijs, maar wel een creditcard. Ik zit er zelf aan te denken om dit alles met openbaar vervoer te doen, omdat het erop lijkt dat auto huren best wel lastig is! of de borg is VEEL te hoog(1250 euro vind ik een behoorlijk bedrag), of de hoofdbestuurder moet in het bezit zijn van een rijbewijs…ik vind het een beetje lastig wat ik nu precies moet doen! mijn vriend zal niet zo snel een creditcard krijgen want hij is nog aan het studeren…hoop dat iemand goede tips heeft! alvast bedankt!
  (en leuke website!)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>