Istanbul 1557

Istanbul is oud en dus kleurrijk. Dwalen door de binnenstad brengt je terug naar vervlogen tijden. De tijden van sultans, kruidenmarkten en rijke kooplui. In 1300 was Istanbul (als Constantinopel) de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Ik proef nog steeds die cultuur, die historie, die rijkdom. Kom baden in het verleden!

Istanbul 2016. Een tijdmachine zal er wel nooit komen… Jammer. Anders was ik de eerste die zou instappen. Wat zou ik graag eens teruggaan in de tijd denk ik, als ik rondslenter door de Aya Sofia, over de Egyptische markt en langs de Bosporus. Het verleden is hier in Istanbul nog zo dichtbij… De krioelende mensenmassa, de kakofonie aan geluiden en kleurrijke gebouwen: het is nog bijna middeleeuws. Het is mijn tweede bezoek en ik zoek iets speciaals: de baden van de Sultan.

Terug in de tijd: kerk en moskee zijn in de Aya Sofia allebei zichtbaar.

Terug in de tijd: kerk en moskee zijn in de Aya Sofia allebei zichtbaar

Istanbul – centrum van de wereld

Het centrum van Istanbul is klein. Alles is goed te belopen. Dus lopen, dat moet je zeker doen. Dat compacte centrum maakt Istanbul zo geschikt voor een korte citytrip. Nog steeds is goed te zien hoe de stad eeuwenlang het middelpunt van de wereld was, precies op het kruispunt van Europa en Azië. Het Ottomaanse rijk omvatte op zeker moment bijna de hele Middellandse Zee. De Aya Sofia (de beroemde moskee, vlak bij de bekende Blauwe Moskee) is misschien wel de mooiste samenvatting hiervan: jaren lang was het een enorme kathedraal, daarna werd het een moskee en beiden zijn nog zeer goed zichtbaar. Gouden mozaïeken van christelijke heiligen in een moskee – ik zag het niet eerder.

Ik heb in Istanbul geen tijdmachine nodig om terug te gaan naar 1500.

Ik heb in Istanbul geen tijdmachine nodig om terug te gaan naar 1500

Istanbul – baden in luxe

Iedereen bezoekt de highlights – dus ik ook, toen ik de eerste keer in Istanbul was. Aya Sofia, Egyptische markt, de Galatabrug, de Gouden Hoorn, Topkapi met de harem, het fraaie Dolmabahce Sarayi paleis aan de Bosporus. Maar ik zoek dit keer iets anders. Ik heb gelezen over de badhuizen van de Sultan uit 1500. Die zijn er nog! En je kunt er baden – als een Sultan.

De oude badhuizen zijn goed verstopt, maar gewoon in gebruik.

De oude badhuizen zijn goed verstopt, maar gewoon in gebruik

Drie badhuizen wil ik zeker bezoeken vanwege hun historie en fraaie architectuur. Dat zijn de Süleymaniye Hamam (1557), de Çemberlitaş Hamami (1584) en de Cağaloğlu Hamami (1741). De Süleymaniye hamam wordt regelmatig voor veel geld afgehuurd door celebrities, maar wanneer ik bereid ben gewoon samen met anderen te baden kan dat al voor 50 euro. En dat is een heel redelijke prijs voor een experience in een authentiek en museaal Ottomaans badhuis.

Bezoek in Istanbul een van de drie historische badhuizen.

Bezoek in Istanbul zeker de drie historische badhuizen.

Sultans, architecten en paleizen

De oudste hamams blijken te zijn ontworpen door een zeer beroemde Ottomaanse architect: Sinan. Hij bouwde ook talloze moskeeën en delen van het Topkapi paleis. Onder andere bouwde hij de harem (het vrouwenverblijf) voor de sultan. Die stijl is in de badhuizen goed te herkennen. Het ziet er prachtig oriëntaals uit, met veel hout, koepels, een fraaie lichtval, en dikbuikige hamam-meesters.

Baden als een Sultan in Istanbul.

Baden als een Sultan in Istanbul

Rond de centrale entree bevinden zich de kleedruimtes – over drie verdiepingen. Het zijn grote luxe persoonlijke ruimtes met een rustbank om na de wasbeurt in de hamam te relaxen en af te koelen. Sinan bouwde dit soort hamams duidelijk niet voor de ‘gewone man’ maar voor de bourgeoisie… Maar het mooiste blijft natuurlijk dat ze gewoon worden gebruikt!

Stapels hamam-doeken.

Stapels hamam-doeken

Olijfzeep. De enige echte hamam-zeep.

Olijfzeep. De enige echte hamam-zeep

Oriëntaalse luxe

Tijdens mijn bezoek aan de hamams is er volop bedrijvigheid. Norse hamam-meesters staan te wachten tot ze mogen gaan schrobben. Er hangen hamam-doeken te drogen en iedereen gaat zwijgend zijn weg. Op de marmeren tafels liggen mannen te… genieten?? Ze kijken onbeweeglijk voor zich uit en eisen hun plek op. Met toeristen hebben ze duidelijk niets. Maar het met maakt me niets uit. Ik geniet…

Terug naar mijn hotel slenter ik over bazaar.

Terug naar mijn hotel slenter ik over bazaar

Mijn tijdmachine zal er wel nooit komen… Maar hier in Istanbul hoeft dat ook niet, realiseer ik me als ik weer op straat loop. Het is of de tijd heeft stil gestaan. Via de bazaar slenter ik terug naar de binnenstad. Ik droom nog even weg bij de fontein van de Blauwe Moskee en slenter dan terug naar mijn hotel. Istanbul is mooi in 1557…

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Nagenieten bij de Blauwe Moskee.

Nagenieten bij de Blauwe Moskee

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>