Taksimplein Istanbul

Het Taksimplein is een centraal gelegen plein in het Europese deel van Istanbul. Taksim is van oudsher de meest Europese wijk van Istanbul en wordt ook wel het hart van modern Istanbul genoemd. Het is beroemd vanwege het amusement, de kunst en het nachtleven. Het is altijd druk bij Taksim Square. Overdag zijn er de shoppende toeristen en 's nachts is het er druk doordat er in Taksim een hoop uitgaansgelegenheden te vinden zijn.

Onrust Istanbul, Taksim Plein

Afgelopen zaterdag kwamen wij aan in deze mooie Turkse stad. Istanbul, de enige stad ter wereld die over twee continenten verspreid ligt. Veel berichten van het thuisfront om het district Beyoglu-Taksim te mijden. Sinds vorige week vult het Taksimplein zich namelijk weer met meer en meer betogers. De oproerpolitie tracht de demonstranten hardhandig van het plein te verdrijven met traangas, waterkanonnen, wapenstokken en voertuigen als sneeuwschuivers om zich een weg door de menigte te banen. Beter vermijden dus… of toch niet?

Demonstreren… dat doe je op Taksim Square

Taksim staat symbool van de moderne Turkse Republiek van Atatürk, (voor)vader der Turken. Op het plein vind je het standbeeld van deze man, die in Turkije nog altijd een bijzondere status heeft. Dat verklaart waarom juist het Taksimplein zo belangrijk is. Het staat in de ogen van de Turken symbool voor het seculiere Turkije waar kerk (godsdienst) en staat strikt van elkaar gescheiden zijn.

Taksim is dan ook een belangrijke plek voor demonstranten en betogers, zoals de 1 mei-demonstraties en de Istanbul Pride, de jaarlijkse Gay Parade in Istanbul. Deze optocht is met meer dan 10.000 mensen de grootste van Oost-Europa en was lange tijd de enige in een islamitisch land. De afgelopen maand was het plein ook al het toneel van hevige protesten tegen de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. En momenteel wordt er gedemonstreerd tegen de regering van de Turkse premier Erdogan.

Istanbul Taksim Plein

Protesten en onrust om wat bomen?

Wat vorige week begon als een kleine protestactie tegen de plannen van de regering om het park op het Taksimplein om te toveren tot winkeltjes rond de nieuw te bouwen moskee, blijkt nu slechts de druppel op een gloeiende plaat te zijn geweest. Natuurlijk gaat het niet alleen om het verdwijnen van het Gezi-park. De verbouwing van het Taksimplein staat symbool voor de manier waarop de Turkse regering te werk gaat. De Turkse premier staat nu onder druk van betogers die zijn religieus conservatisme en autoritaire stijl niet kunnen waarderen.

Op donderdag kwamen er twee dozijn betogers. En vrijdag protesteerden slechts enkele honderden mensen op een vreedzame wijze tegen de plannen die er zijn voor het Taksimpark. De betogers werden hardhandig uiteen gedreven door de politie, waarna het uit de hand liep en er honderden mensen gewond raakten. De echte protestacties braken pas los na het hardhandige politie-ingrijpen. Zaterdag kwamen er opnieuw demonstranten naar Taksim Square, en nu met duizenden tegelijk! Ook in de rest van het land zijn er protesten tegen het hardhandige optreden. Niet alleen in grote steden als Istanbul, Ankara en Izmir, maar ook in de kleinere steden als Isparta en Eskisehir gaan mensen massaal de straat op. Ook in West-Eruopese steden als Amsterdam, Rotterdam, Berlijn en Brussel werd dit weekend gedemonstreerd.

Van alle kanten hoor je geluiden over het “disproportionele geweld” van de Turkse politie en ook premier Erdogan erkende dat de politie te hard had opgetreden. En inderdaad, op zaterdag was er minder sprake van een keihard optreden van de politie. Wel werd er vanuit helikopters traangas en een sterker oranje gas richting de protesterende Turken afgeschoten. Later op de dag trok de politie zich terug van het plein. Barricades werden weggehaald en tienduizenden betogers kregen toestemming het plein te betreden en zich door de stad te verspreiden. Het gooien van traangas was daarmee echter nog niet voorbij; dat ging tot diep in de nacht door.

Demonstratie Taksimplein, Istanbul
Bron bovenstaande foto’s: Jan Hazevoet

En dan… lokt het toch

Na een bliksembezoek aan de toeristische attracties als het Topkapi-paleis, de indrukwekkende Basilica Cisterns, een ondergrondse wateropslagplaats uit de zesde eeuw, de Hagia Sophia, de Sultan Ahmetmoskee, de Kapali Carsi en de Süleymaniye-moskee, allemaal in het oude centrum van de stad in de wijk Eminönü, werd het tijd om richting de Galatabrug te gaan. In dit gedeelte van de stad merkte je absoluut niets van de protesten bij het Taksinplein.

De Galatabrug, bekend vanwege de vele vissers, heeft twee verdiepingen: boven is er een tramlijn met aan beide kanten drie rijbanen en een trottoir. Op het onderste niveau van de brug bevinden zich veel restaurants. Vanaf de brug kun je fenomenale zonsondergangen zien!

Zonsondergang vanaf de Galatabrug

Ja, en laat de Galatabrug nu net de brug over de Gouden Hoorn zijn die de wijken Eminönü (west) en Galata (oost) met elkaar verbindt. Galata is een stadsdeel in het district Beyoğlu. Vanaf de bekende Galatatoren is het zo’n anderhalve kilometer naar Taksim Square. En wie nightlife zegt, zegt Taksim!

Wat ik hier gezien heb is een groot aantal moderne Turken, voornamelijk jongeren, vreedzaam protesterend tegen hun regering, en dan vooral tegen het gebrek aan inspraak dat de bevolking heeft. Groepen met vlaggen van Turkije, soms met Atatürk erop. Mensen met mondkapjes en brillen tegen het traangas. Sympathisanten die de betogers helpen met water en wat te eten. Via Twitter worden burgers en bedrijven opgeroepen de beveiliging van hun wifi-verbinding te halen, zodat demonstranten daar indien nodig gebruik van kunnen maken. Wat een heerlijke stad, ondanks alle protesten die gaande waren!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>