IJsland én New York! Hoe een stopover je reis nóg leuker maakt

Een stopover is vaak onvergetelijk. Al zou je dat wel willen... Uren wachten op drukke luchthavens. Of juist als een olympisch sporter van gate 1 naar gate 39 rennen omdat die overstaptijd nét even te krap is. Maak van je stopover een belevenis, door er bewust eentje in je reisschema op te nemen. Wat?! Hebben ze daar bij Reishonger iets te veel kerosinedampen ingeademd? Noop! We leggen het je uit...

IJsland en New York: een unieke combinatie

Hoe afwisselend wil je het hebben! Genieten van rust, ruimte, natuur… en van een wereldstad. Begin of eindig je reis naar New York met een stopover in het prachtige IJsland. Een stad als New York kan overweldigend zijn. De indrukwekkende skyline, het heftige verkeer en de drukbezochte toeristische attracties zijn fantastisch. Maar ook behoorlijk vermoeiend. Het is dan heerlijk om voor of na je citytrip te ontspannen en te genieten van alles wat IJsland te bieden heeft. Meerdere van onze bloggers hebben IJsland bezocht en vertellen je er graag alles over.

Vanaf Schiphol vlieg je in iets meer dan drie uur naar IJsland. Luchthaven Keflavik International Airport is kleinschalig, maar van alle gemakken voorzien. Het ligt zo’n 45 kilometer van Reykjavik en heeft een zeer goede busverbinding met de hoofdstad middels Flybus en Airport Express. Onze tip: trek minimaal drie dagen uit voor je stopover, zodat je in ieder geval de mooiste plekjes hebt kunnen zien.

Bijkomend voordeel van je relaxte stopover: je kunt rustig wennen aan het tijdsverschil. In IJsland is het twee uur vroeger dan bij ons en in New York zes uur. Je doet dus ook je biologische klok een groot plezier!

Voordelige stopover met het WOW effect

Op zoek naar een vlucht kwamen we de IJslandse maatschappij “WOW air” tegen. WOW air bestaat nog maar zes jaar, maar vliegt inmiddels op maar liefst 32 bestemmingen in Europa en Noord-Amerika. Ze belooft haar gasten het “WOW effect”. Nou, en daar was niets aan gelogen. Het begon al toen we aan de gate het toestel aan zagen komen. Heel opvallend donkerpaars, met het logo in gigantische witte letters.

WOW air op Schiphol

WOW air toestel TF-GMA (de Grandma), op Schiphol

Een vriendelijke medewerker van WOW air vertelde ons op Schiphol dat alle toestellen een bijzondere “familienaam” hebben. Wij vlogen met de “TF-GMA”. De Grandma! Toen we op IJsland aankwamen, stond daar toevallig ook haar man: de “TF-GPA”. En die leggen we verder niet uit 🙂

De familie bestaat verder uit onder andere de “BRO”, de “SIS”, de “MOM” en de “SON”.

De WOW air familie van toestellen

Je mag het foto-album van de familie in het onboard magazine zonder gêne doorbladeren 🙂

WOW air geeft bewust een leuke “twist” aan de vliegreis. Zo stond op mijn taslabel voor in de cabine met grote letters “You Shall Pass” en stond er boven elke stoel een andere tekst bij het serviceknopje. In ons geval: “Ring my bell!”. Een vrolijk begin van de reis!

Geen gedoe

Zoals we in de intro al heel subtiel lieten doorschemeren heeft een stopover nog steeds een negatief imago. Is dat geen gedoe?! En hoe werkt dat dan met je koffer? En bij de douane? Want op de heen- of terugreis heb je immers maar een hele korte overstap, waarna je direct weer doorvliegt. Of je wilt natuurlijk heen én terug een paar dagen naar IJsland.

Nederland en IJsland behoren tot het Schengengebied. Dat betekent dat de procedures die gelden als je vanaf Schiphol naar bijvoorbeeld Spanje reist, hetzelfde zijn als naar IJsland. Geen paspoortcontrole dus, en gelijk naar de securitycheck. Als je vanuit IJsland doorvliegt naar New York, reis je naar een bestemming buiten het Schengengebied en is er dus wel een paspoortcontrole. Bij aankomst in New York is er vervolgens een wat uitgebreidere check. Elke douanemedewerker aldaar lijkt ruzie met zijn vrouw te hebben en bestudeert je paspoort met een blik alsof de foto die hij ziet in de verste verte niet lijkt op die alien die hij voor zich heeft. Dan komen er wat standaard vragen langs als “wat voor werk doe je”, “waarom ben je hier”, “wat ga je allemaal bezoeken”, “hoeveel bagage heb je bij je” en “wil je m’n vrouw misschien een weekje lenen?”.

Omdat we op de heenreis al de stopover op IJsland hadden gemaakt, vlogen we terug alleen met een korte overstap op IJsland. Omdat beide vluchten door WOW air werden uitgevoerd, was de aansluiting ideaal. Even de benen strekken, een hapje en een drankje meepakken, half uurtje relaxen en weer boarden voor de vlucht naar huis. Over je koffer hoef je je geen zorgen te maken. Die wordt automatisch “doorgelabeld”. Deze komt dus niet op de bagageband, maar wordt op IJsland automatisch naar je aansluitende vlucht gebracht.

Doe je reishonger en biologische klok een plezier en boek een stopover. Gewoon doen!

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>