Beleef de stralende lichtstad Gent in 48 uur

"Wie kent die stad waer alles nog Van Vlaendrens grootheid spreekt? De grootsche stad is ons bekend, 't Is Vlaendrens hoofdstad, Gent.". En daar slaat de Vlaamse dichter Karel Lodewijk Ledeganck in 1856 de spijker op de kop. Want ook nu nog, bijna 200 jaar later, geniet je van de grandeur van de stad die niet voor niets ook wel "het middeleeuwse Manhattan" wordt genoemd. Ik neem je mee op een 48-uur durende reis naar Gent, waar we samen zoveel mogelijk van deze sprookjesachtige stad in Oost-Vlaanderen gaan beleven. Ga je mee?

Vanuit mijn woonplaats Breda ben ik in nog geen twee uurtjes met NS International in het prachtige Gent. De gemoedelijke stad heeft de charme van Parijs, met de vriendelijkheid van een klein Vlaams dorpje. Naast alles wat er sowieso al te ontdekken en beleven valt, kom ik toch vooral voor het driejaarlijkse lichtfestival, dit jaar van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2024.

Lichtfestival Gent

Het lichtfestival Gent staat bekend als een wondermooi lichtfestival in de historische stad, met vele fans in Vlaanderen. Het is alleen nog niet echt gekend in Nederland. Ik ben al meerdere keren in Eindhoven geweest bij het jaarlijkse lichtkunstfestival Glow, dus ik ben erg benieuwd op welke manier Gent een dergelijk festival insteekt.

Ik heb het niet voor niets over “lichtstad” en “stralend” als ik het over Gent heb. De stad heeft inmiddels een jarenlange traditie opgebouwd in stadsverlichting, om op die manier het accent te leggen op de architectuur van de imposante gebouwen. Maar ook pleinen, straten en monumenten worden letterlijk uitgelicht, waardoor de stad elke avond tot middernacht in een prachtig sprookje wordt omgetoverd. Het “Gents Lichtplan” startte in 1998 en zorgt ervoor dat de stad ‘s avonds op een totaal andere manier beleefd wordt dan overdag. Vele prachtige steden veranderen ‘s avonds in een saaie en grauwe ruimte. Gent doet dat bewust en duidelijk anders: de stadsverlichting geeft sfeer en maakt onderdelen van de stad juist dán veel meer zichtbaar.

Plattegrond van het Lichtfestival Gent

Maar Gent pakt sinds 2011 om de drie jaar extra groots uit, tijdens het gratis Lichtfestival Gent. Waar de meeste lichtfestivals elk jaar hetzelfde parcours uitzetten, is dat hier anders: elk jaar worden andere delen van de stad in het licht gezet. De inschrijving om als kunstenaar of artiest mee te doen is volledig vrij. Iedereen met een leuk of bijzonder idee heeft dus kans om tijdens het festival te stralen met zijn of haar eigen lichtkunstwerk.

Creatieve lichtkunstwerken

Bijzonder is ook, dat een aantal kunstwerken interactief is. In de Sleepstraat bijvoorbeeld, zijn alle gebouwen door de bewoners zelf blauw uitgelicht en kun je samen met hen je eigen kunstwerk creëren, door middel van een “overhead projector” (voel je vooral niet oud als je dit apparaat nog kent uit je schooltijd :)). Denk aan het uitbeelden van figuren via zand, waterdruppels (waardoor er een soort microscoopeffect ontstaat) of gewoon met de handen. De straat zélf wordt dus eigenlijk het lichtkunstwerk. Heel bijzonder! Nog zo’n prachtig voorbeeld is “STEM”. Een door een bezoeker ter plekke ingesproken boodschap wordt door de installatie omgezet in een prachtige projectie op een middeleeuws gebouw; de oude gevel bij Sint-Jacobs.

Dit jaar zijn op het ruim zeven kilometer lange parcours maar liefst 31 lichtkunstobjecten te bewonderen, gemaakt door 35 artiesten. Ook de “Oude Dokken” is daarin opgenomen: het oude Gentse havengebied dat al geruime tijd wordt omgebouwd tot volledig nieuw stadsdeel, waar wonen, werken, spelen en ontspannen hand in hand gaan. Er zijn dansende vuurvliegjes, lichtgevende muurschilderingen en magische cirkels in de lucht. Een catwalk met glas-in-loodsilhouetten en een indrukwekkende onderwaterwereld. En prachtige projecties op een waternevel, zichtbaar vanaf de Sint-Jorisbrug, waar de elementen van het leven worden samengebracht: vuur, lucht, water en aarde. En als de wind goed staat, kun je het element water zelfs op je gezicht voelen #ervaringsdeskundige 🙂

Projectie op een kraan tijdens het Lichtfestival in Gent

“Tierra”, in de Oude Dokken, verspreidt een helderrode warme gloed: een verwijzing naar de klimaatcrisis

Lichtkunstwerken in de Oude Dokken in Gent

“Doktron”, lichtkunstwerken in de havenkranen

Het lichtkunstwerk Fire­fly Field tijdens Lichtfestival Gent

Mijn persoonlijke favoriet: dansende “vuurvliegjes” op Fire­fly Field

Lichtkunstwerk Monad op het Lichtfestival-Gent

“Monad”, van Anastasia Isachsen: prachtige projecties op een waternevel, zichtbaar vanaf de Sint-Jorisbrug

De lichtkunstwerken Oceans of light en Hun Spel op het Lichtfestival in Gent

De indrukwekkende onderwaterwereld van “Oceans of light” en de lichtgevende verf van “Hun Spel”

Lichtkunstwerk Reï onder de Stadshal van Gent

“Reï” onder de Stadshal. Een bijzondere combinatie van glas-in-lood, mode en, natuurlijk, licht!

"Hypen" en "Facelessmen" op het Lichtfestival in Gent

“Hypen”: de tram als verbinding en “Facelessmen”: licht geeft ons identiteit

Check onze reel op Instagram voor een compilatie van al het moois dat het Lichtfestival Gent te bieden heeft.

CityCard Gent: haal alles uit je bezoek

Normaal gesproken ben ik niet zo van de citycards. Ik hou ervan om zelf rond te struinen en me niet “verplicht” te voelen om zo’n kaart zoveel mogelijk te gebruiken om de kosten ervan “eruit” te halen. Maar ik ben om. Wat heerlijk om onbeperkt gebruik te kunnen maken van het OV, om een van de vele musea binnen te wandelen, om een boottocht te maken en zelfs een hele dag een fiets te kunnen huren! En dat alles zonder reservering.

De CityCard Gent is echt een goede deal, want omdat de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen, heb je genoeg tijd om een groot aantal ervan in korte tijd te kunnen bezoeken. In mijn geval het Gravensteen, de Sint-Baafskathedraal (met het Lam Gods), het Belfort en Huis van Alijn. En ik heb kunnen genieten van een heerlijke zonnige boottocht.

Elke eerste donderdag van de maand is het “Late Donderdag”: een groot aantal musea en exposities is dan tot 22:00 open! Ik was er op zo’n donderdag, dus kon ik ‘s avonds nog genieten van museum het Huis van Alijn. Uiteraard ook weer met m’n CityCard!

Kasteel Gravensteen

Laat je meevoeren naar de Middeleeuwen, onder de bezielende en komische (audio)begeleiding van de bekende Vlaamse comedian Wouter Deprez. Hij geeft zijn eigen draai aan het verleden van deze indrukwekkende Gentse burcht uit 1180. Het verhaal draait om Filips van de Elzas, de bouwheer van de burcht. En daarin komen natuurlijk thema’s als de riddercultuur, de hoofse liefde, (lijf)straffen en de verschillende herbestemmingen van de versterkte waterburcht aan bod. Over dat laatste: nadat het zijn functie als verdedigingswerk had verloren, werd het herbestemd als rechtbank, gevangenis, muntdrukkerij en katoenfabriek. Overigens is er zelfs in 1949 nog een bestorming geweest: door boze studenten als protest tegen de hoge bierprijs! Of naderhand voor de verhoren de nog steeds aanwezige martelwerktuigen zijn gebruikt is niet bekend…

De binnenplaats van het Gravensteen in Gent

Binnen in het Gravensteen in Gent

Ridder in een tentoonstelling en kelder van het Gravensteen in Gent

Sint-Baafskathedraal met Het Lam Gods

Augmented Reality in een historische kathedraal? Jazeker! Ik beleefde de “Lam Gods AR Tour” en was meteen enthousiast! Je krijgt een AR-bril op en loopt op eigen gelegenheid door de kelders van de kathedraal. Aan de hand van projecties in de bril wordt het bijzondere verhaal van het wereldberoemde meesterwerk “Lam Gods” van Hubert en Jan van Eyck uit de doeken gedaan (“doekEN” want  het werk uit 1432 bestaat uit maar liefst twaalf panelen). De wijze waarop het verhaal wordt verteld, in combinatie met de projecties, zorgt ervoor dat de kathedraal en het meesterwerk echt tot leven komen. Alsof je even terugreist in de tijd en stiekem meekijkt en luistert toen de gebeurtenissen plaatsvonden.

Het is een wonder op zich dat het schilderij nog te bewonderen is, want het is in haar roemrijke geschiedenis verschillende keren gestolen. Bij de laatste diefstal, in 1934, werden twee panelen gestolen. Helaas is één daarvan, “De Rechtvaardige Rechters” nooit teruggevonden. Wandel na de AR tour vooral nog door de kathedraal om al de pracht en praal te bewonderen. Zeker de mooiste kathedraal die ik bezocht heb!

De Sint-baafskathedraal in GentHet Lam Gods in de Sint-baafskathedraal in Gent

Het interieur van de Sint-baafskathedraal in Gent

Het Belfort

Het is tijd voor een prachtig uitzicht over de met zonnestralen verlichte stad vanuit de indrukwekkende Belforttoren. Het Belfort is een van de drie torens die de skyline van Gent al eeuwenlang domineert. Pak de lift of beklim de trappen van dit 95 meter hoge UNESCO Werelderfgoed uit de 14e eeuw. Kenmerkend is de draak, die sinds 1377 op de toren staat: de schattenbewaker van het Belfort. Tijdens je tocht omhoog, ontdek je onder andere de koperen speeltrommel uit 1659. Door pinnen in een bepaalde volgorde op de rol vast te zetten, wordt het muziekstuk gecomponeerd. Het gevaarte weegt maar liefst 2.105 kg en heeft 17.500 gaatjes. Hij staat in verbinding met de klokkenkamer (die je ook kunt bezoeken), die je één verdieping hoger vindt.

Het Belfort in Gent

Beeld van een draak in het Belfort van Gent

Speeltrommel en kelder Belfort Gent

Huis van Alijn

Het grote aanbod aan musea dwingt je om lastige keuzes te maken. Ze zijn allemaal leuk en interessant! Ik koos Huis van Alijn, vanwege de tijdelijke tentoonstelling “90’s” tot 21 april 2024. Ga op een nostalgische reis naar de jaren ’90: herbeleef de mode van toen, de opkomst van de mobiele telefonie en de eerste (spel)computers. Best confronterend als je alles herkent :). De vaste expositie van het museum gaat over het dagelijks leven. Hoe ontspannen, eten, wonen, vieren en liefhebben de mensen vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu.

Museum Huis van Alijn in Gent

Streetart

Ik ben al heel lang gefascineerd door street art. De kleurrijke afbeeldingen fleuren de stad op en geven het een bijzondere sfeer. Deze vorm van kunst in een “openbare expositieruimte” is in vele steden aanwezig, maar Gent zou Gent niet zijn, als ze er niet iets bijzonders van zouden maken. Daarom is er een uitgebreide kaart beschikbaar, waarin twee flinke wandelroutes worden beschreven langs deze prachtige legale muurschilderingen.

Onder de noemer “Sorry, Not Sorry” ondersteunt Gent kunstenaars om hen de kans te geven de stad als creatieplek te gebruiken. Street art wordt op die manier bij het grote publiek onder de aandacht gebracht. Wandel vooral ook even door “Graffiti Street” (Werregarenstraat). Deze kleurrijke straat maakt geen onderdeel uit van Sorry, Not Sorry, maar is zeker de moeite van het bezoeken waard. Check onze Reel op Instagram voor nog meer mooie beelden van de murals!

Sorry, Not Sorry streetart in Gent

Streetart en murals van Sorry, Not Sorry in Gent

Graffiti Street in Gent

Gent vanaf het water

Gent betekent niet voor niets “monding”: de Leie en de Schelde komen hier bij elkaar. Daarom mag een boottochtje in deze waterrijke stad natuurlijk niet ontbreken! En wat een geluk had ik: een stralend zonnetje scheen over de prachtige waterwegen van de stad. Tijdens een 40 minuten durende tocht vertelde de gids met veel plezier over de historie van de stad. We voeren zelfs langs drie beeldjes van Manneke Pis. Uiteraard kon de gids in een hilarisch betoog de vergelijking met pis en een typisch Nederlands biermerk niet voorbij laten gaan…

Boottochtje door Gent

Tips

  • Eet een frietje bij de volgens locals beste frietzaak van Gent: De Frietketel. En ik kan bevestigen: de friet is hemels!
  • Koop een zakje Gentse Neuzen (Cuberdons): de heerlijke snoepjes die hard zijn aan de buitenkant, maar zacht vanbinnen.
  • Ga een hapje eten in Hal-16: een kleine foodhall in een oude industriële transformatorhal in de al eerder genoemde Oude Dokken, met de plaatselijk gebrouwen biertjes van Dok Brewing Company.
  • Even op zoek naar wat rust? Wandel vanuit de binnenstad in een half uurtje naar het rustieke O.L.V. Begijnhof ter Hoyen.
  • Luxer uit eten? Ga uitgebreid lunchen of dineren in restaurant Pakhuis. Hemelse gerechten!
  • Ik verbleef in een van de mooiste hotels van de stad: het Ghent Marriott Hotel, middenin de stad (aan de Korenlei). Achter de prachtige, smalle Middeleeuwse gevel vind je dit heerlijke moderne hotel, dat door de centrale ligging ideaal is als je zoveel mogelijk van Gent wil beleven.
  • Check onze reel op Instagram voor een samenvatting van 48 uur Gent!
De Frietketel en Hal-16 in Gent

De Frietketel & Hal-16

Restaurant Het Pakhuis in Gent

Restaurant Het Pakhuis

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>