Waar moet je op letten bij het aanvragen van een visum?

Sommige landen mag je alleen bezoeken met een visum. Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan is het belangrijk om te controleren of je een visum nodig hebt om dit land in te kunnen komen. Heb je inderdaad een visum nodig voor jouw reis, dan vraag je deze bijtijds aan. Meer over het aanvragen van een visum, lees je in dit artikel.

Wat is een visum?

Een visum is een document dat jou officiële toestemming geeft om een land in te reizen. Ook geeft een visum je officiële toestemming om bepaalde tijd in een land te verblijven. Je vraagt een visum aan bij het land waar je naartoe wil reizen. Je krijgt een visum als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Je hebt niet altijd een visum nodig om in land in te reizen. De landen die reizigers verplichten een visum aan te vragen, doen dit om controle uit te oefenen op wie het betreffende land binnen komt.

tips aanvragen visum

Welke soorten visa zijn er?

Er zijn verschillende soorten visa. Het ene land heeft drie soorten visa, het andere land heeft tien soorten visa. Uit welke visa je kunt kiezen bij het aanvragen van dit officiële document, verschilt dus per land.

Over het algemeen onderscheiden we de volgende soorten visa:

Toeristenvisum
Dit visum vraag je aan als je naar een land reist als toerist, voor een vakantie.

Werkvisum
Dit visum vraag je aan als je naar een land reist om hier te werken.

Studentenvisum
Dit visum vraag je aan als je naar een land reist als student, ofwel om hier voor korte of lange tijd te studeren.

Transitvisum
Dit visum vraag je aan als je naar een land reist om hier over te stappen op een ander vliegtuig, naar een andere bestemming. Met dit visum mag je het land niet echt in, maar blijf je op het vliegveld tot je naar je volgende bestemming vliegt.

Welk visum jij nodig hebt, is afhankelijk van je reisdoel.

Paspoort

Visum aanvragen

Heb jij een visum nodig? Dan moet je dit document op tijd aanvragen. Hoe je dit moet doen, is afhankelijk van het visum dat je nodig hebt. Sommige visa kun je online aanvragen. Dit doe je door een aanvraagformulier in te vullen en bepaalde aanvullende documenten te uploaden. Andere visa kun je alleen ‘offline’ aanvragen. Deze visa krijg je alleen door naar de ambassade van het land in kwestie te gaan, gewoon in Nederland. Bij de ambassade volg je de aanvraagprocedure van het visum, samen met een medewerker van de ambassade.

In sommige landen is het ook mogelijk een visum aan te vragen op het vliegveld. Wij raden je af jouw visum pas op het vliegveld aan te vragen. Wordt jouw visumaanvraag geweigerd, dan mag je het land namelijk niet in. Dit betekent dat je jouw reis voor niets hebt gemaakt. Bovendien kunnen er lange rijen staan op het vliegveld. Dit betekent dat jouw visumaanvraag onnodig lang duurt.

E-visum

Een e-visum is een visum dat je online aanvraagt. Er zijn diverse landen die e-visa verstrekken. Dit zijn onder andere Turkije, India en Vietnam. Een groot voordeel van het aanvragen van een e-visum, is dat je dit gewoon thuis kunt doen. Je hoeft niet naar de ambassade, maar je kunt jouw aanvraag gewoon online indienen. Ook kun je je visum online betalen, bijvoorbeeld met iDEAL of je creditcard. Er zijn een aantal specialisten in de markt voor online visums, waaronder www.e-visums.nl.

ESTA en ETA

Reis je naar de Verenigde Staten? Dan heb je een speciale reisvergunning nodig. Deze vergunning wordt ook wel het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) genoemd. Alleen als je een ESTA reisvergunning hebt, mag je het land inreizen. Het ESTA is bedoeld voor toeristen en zakenreizigers die minder dan 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Let op: ook als je via de Verenigde Staten naar een ander land reist, heb je een ESTA nodig.

ESTA

De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorization. De ESTA en de ETA worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil tussen de ESTA en de ETA is dat de ESTA je toestemming geeft om de Verenigde Staten in te reizen. De ETA geeft je toestemming om Canada in te reizen. Ook als je via Canada naar een ander land reist, heb je een ETA nodig.

Tot slot: tips bij het afgeven van een kopie paspoort

Sommige landen vragen je om een kopie van je paspoort als je een visum aan wil vragen. Je kunt deze kopie geven, maar gebruik wel onderstaande tips om identiteitsfraude te voorkomen.

Tip 1: maak je Burgerservicenummer onleesbaar. Let op: je Burgerservicenummer staat ook in de cijferreeks onderaan je paspoort.

Tip 2: schrijf op het document dat het om een kopie gaat.

Tip 3: schrijf op het document voor welke instantie of voor welk product de kopie is bedoeld.

Tip 4: schrijf op het document de datum waarop je de kopie hebt afgegeven.

Met bovenstaande tips wordt de kopie van jouw paspoort geaccepteerd voor je visumaanvraag, zonder dat je het risico loopt op identiteitsfraude. Check ook onze tips voor het aanvragen van een visum.

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>