Op Bezoek in Ålesund

De stad Ålesund. Ik had er wel van gehoord, maar wist niet waar ik mij aan kon verwachten. Ik wist dat de stad aan de westkust van Noorwegen lag, dicht bij de beroemde fjorden. Wat opzoekwerk leerde mij dat de stad verspreid lag over verschillende eilandjes en zoiets als een beroemd Art Nouveau centrum had. Hm.

AlesundMijn bezoek aan Ålesund bewees dat research je maar een klein beetje kan leren. Je moet het ervaren om het te weten. Ålesund is geweldig.

De Stad
Ålesund ligt inderdaad verspreid over enkele kleinere eilanden, die met elkaar verbonden zijn door de ferry’s en door onderzeese tunnels. Het echte centrum echter ligt op één enkel eiland. Doordat de stad in 1904 helemaal platbrandde, werden alle huizen weer opgebouwd in een toen nieuwe stijl: Art Nouveau of Jugendstil. Dat maakt dat tegenwoordig het centrum knus en elegant is. De gevels van honderd jaar geleden zijn nog in perfecte staat en verbergen de meer onelegante troeven van de stad, zoals een groot shoppingcenter.

Alesund

Bereikbaarheid
Doordat KLM elke dag (!) vanuit Amsterdam naar de kleine luchthaven van Ålesund en terug vliegt, is de stad heerlijk snel en eenvoudig te bereiken. Je huurt een auto aan de luchthaven en hop, je bent zo de stad in. In de stad boek je een kamer in een van de prachtige hotelletjes, waarvan eentje zelfs een kamer verhuurt in de oude vuurtoren bij de haven, of je huurt een blokhut in de groene rand om de stad. Vanuit Ålesund is het dan weer erg eenvoudig om de omgeving te verkennen. De prachtige fjorden liggen binnen handbereik.

Familievakantie
Doordat Ålesund zo dicht binnen bereik ligt, is het de ideale locatie voor een gezinsvakantie. Zelfs met hele kleine kinderen kan je comfortabel vanuit de stad de omgeving verkennen. Jij en je kinderen zien de fjorden, gaan op sea life safari en genieten van de pure natuur op het vasteland. En wanneer het regent, bezoek je het aquarium Atlanterhavsparken. Dit aquarium is gebouwd op en over de natuurlijke rotsen en biedt meer dan enkel vissen-kijken. Je mag ze ook aanraken! Wist je dat een pijlstaartrog vreemd zacht aanvoelt? Of dat schelp gaat ‘wandelen’ wanneer je er een zeester op legt?

Atlanterhavs aquarium

Maar een van de beste plekjes in Ålesund is minder gekend. Op het naburige eiland Godoy, dat je per tunnel gemakkelijk bereikt, vind je de in 1876 gebouwde vuurtoren. Deze op een natuurlijk, laag plateau gebouwde toren biedt onderdak aan de werken van een bijzonder getalenteerde, plaatselijke kunstenaar. Maar minstens even bijzonder: je kan er de perfecte cake eten. Laat je kinderen rondrennen op het gras of aan de rotsen bij de zee. Zet je neer bij een tasje thee en proef van die perfect cake. Dat is vakantie, toch?

Vuurtoren

Lotte

Lotte houdt ervan om te voet te reizen, om zo het land echt in te kunnen duiken. Bovendien zal ze altijd proberen om met duizend woorden een beeld te schetsen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>