Gap Year: open je wereld

Als ik iedereen één advies zou mogen geven, dan zou dat zijn: ga voor langere tijd op reis. Het is een once in a lifetime experience. Je hoort je leven niet op één plek te blijven. Hoe meer van de wereld je ziet, hoe meer je eraan hebt. In het buitenland leer je niet alleen over andere culturen, maar ook over jezelf.

Je wereld openen door een gap year te nemen

Neem een time-out van je normale leven. Een periode waar cijfers en deadlines niet aan de orde van de dag zijn. Een tussenjaar om rond te reizen, een taal te leren, vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen. Voor, tijdens of na je vervolgopleiding is een van de beste momenten om dit te doen. Een gap year. Het woord ‘gap’ is misschien wat misleidend, omdat een goed voorbereid tussenjaar juist gevuld is met ervaringen die je leven kunnen veranderen en je toekomst kunnen vormgeven. Je groeit gegarandeerd op persoonlijk vlak, leert terwijl je reist en reist terwijl je leert. Neem de tijd om je hoofd leeg te maken, te ontdekken wat je met je leven wilt en wat de wereld je te bieden heeft voordat je carrière gaat maken en je gaat settelen.

surfen

Een jaar voor jezelf is ideaal om je op andere vlakken te ontwikkelen

Waarom een gap year?

Een tussenjaar in het buitenland is een hele leerzame ervaring. Je komt in een compleet nieuwe omgeving terecht en leert een nieuwe taal vloeiend spreken. Wie meer dan één taal op hoog niveau spreekt, is populair op de arbeidsmarkt, verdient een hoger salaris en schijnt zelfs gezondere hersenen te hebben. Bovendien krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost. Je leert een nieuwe cultuur en veel nieuwe mensen kennen. Door langer dan een paar weken op dezelfde plek te blijven, kun je de lokale levensstijl en cultuur echt goed ontdekken. Je proeft er niet alleen van zoals op een gewone vakantie, maar je gaat ze echt begrijpen.

Een slim besteed tussenjaar kan een van de meest betekenisvolle en verrijkende ervaringen van je leven zijn en zal je ogen openen voor nieuwe manieren en mogelijkheden. Ook word je er een stuk zelfstandiger van en heb je de tijd om bij jezelf na te gaan wat je in de toekomst echt wilt gaan doen. Het is een geweldige kans om te ontdekken wie je bent en wat je verder wilt in een periode waarin je onvergetelijke herinneringen opdoet en geweldige dingen meemaakt. Dit alles, samen met nieuwe vrienden vanuit de hele wereld. Zorg dat je geniet van elke seconde en de tijd van je leven hebt: daar draaien gap years om.

Sommige mensen zijn bang dat ze door een gat in hun CV minder makkelijk aan een baan kunnen komen. Dat is niet helemaal waar; het gaat erom wat je doet in die periode. Heb je een jaar niet gewerkt, maar vrijwilligerswerk gedaan in de VS, stage gelopen in Barcelona, vloeiend Engels en Spaans geleerd en een overdaad aan soft skills geleerd? Met zo’n CV val je ontzettend op en heb je een geweldige ijsbreker tijdens alle sollicitatiegesprekken waarvoor je uitgenodigd zult worden.

Gap year ideeën

Tijdens een tussenjaar vertrek je voor een langere periode naar het buitenland. Niet een gewone wereldreis, maar een reis vol activiteiten. Om je te helpen zijn er diverse gap year programma’s. Van een taalcursus tot vrijwilligerswerk en van een stage tot een jaar studeren op een high school in de VS, Canada of Engeland, de mogelijkheden voor de invulling van jouw tussenjaar zijn eindeloos. Met meerdere maanden of zelfs een heel jaar om te vullen, kun je zelfs allerlei activiteiten combineren. Wat denk je van een multi language year waarin je meerdere talen leert op verschillende wereldlocaties? Of reis naar meerdere bestemmingen terwijl je één taal leert. Van een klein dorp tot een grote stad en van skiën in de bergen tot surfen op zee: het kan allemaal. Naast de wereld rondreizen en het leren van een taal kun je bijvoorbeeld ook ergens vrijwilligerswerk doen of stage lopen. Door ergens op te focussen, zoals studeren of werken voor een goed doel, weet je zeker dat jouw gap year allesbehalve een gat op je CV wordt!

taalcursus

Een gap year, een tussenjaar voor studenten en twintigers in het bijzonder

Er bestaan educatieve programma’s in verschillende talen en op een heleboel bestemmingen. Van een cursus Spaans in Costa Rica tot een jaar studeren op een High School in Amerika. Ga voor een werkvakantie in Australië en ervaar de ‘Aussie’ way of life! Meld je aan voor een Engelse taalcursus op een taalschool in Kaapstad, terwijl je in je vrije tijd op safari gaat, de Tafelberg beklimt en de beruchte gevangenis op Robbeneiland bezoekt. Velen zien Mandarijn als de taal van de toekomst en ook Japans is een taal die aan populariteit aan het winnen is. Dus misschien wil jij wel Chinees leren in de hoofdstad Beijing of Japans in metropool Tokio (met uitzicht op Mount Fiji)…

De praktische kant

Natuurlijk begin je met je reisdoelen. Waar wil je naartoe, hoe lang wil je gaan en wat wil je ervan leren? Zo kun je niet alleen je financiën op een rijtje zetten, maar ook je ouders overtuigen. Een gap year is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed vooruit te plannen en vooraf zo veel mogelijk geld te sparen. Als je met een klein budget een jaar op wereldreis wilt, word je vanzelf expert op het gebied van financiële planning, geld besparen en het reserveren van bedragen voor verschillende doeleinden.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik geef je graag een paar tips die er hopelijk voor zorgen dat je over een tijdje echt je koffers kunt pakken. Zoek een bijbaan. Baal niet als iedereen van z’n vrije weekend geniet terwijl jij staat te werken. Bedenk gewoon dat zij voorlopig niet een week in een strandhut in Thailand zullen relaxen of voor de kust van Kaapstad met een witte haai zullen zwemmen. Blijf gefocust en blijf goed in de gaten houden wat je allemaal uitgeeft. Voor je het weet heb je genoeg geld voor die onvergetelijke reis vol onvergetelijke ervaringen en nieuwe vriendschappen, waarin je ook nog eens jezelf ontdekt.

Tijdens je gap year kun je natuurlijk ook werken. Als au pair krijg je een kleine vergoeding en kun je kosteloos bij een Amerikaans gastgezin inwonen. Of loop stage in het buitenland en doe zo gelijk internationale werkervaring op. Doe een cursus divemaster in de Caribbean, of ga werken als cowboy in de Australische Outback!

Dus… word jij een gap year reiziger? Stap uit je comfortzone, geef jezelf wat quality time om te ontdekken welke loopbaan bij je past en zorg vervolgens voor de juiste ervaring en het juiste onderwijs. Dit kan later in je leven echt het verschil maken!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>