De beste taxi’s ter wereld

Een taxi nemen is de makkelijkste manier om van de luchthaven naar je hotel te komen. Je hoeft nooit lang te wachten en ze zetten je vlak voor de deur af. Toch blijkt dat er heel wat verschil zit tussen het taxivervoer in een aantal wereldsteden!

Londen heeft kenmerkende zwarte taxi's (cabbies).

Sinds 2008 doet de toeristenwebsite Hotels.com onderzoek naar de ervaringen van reizigers met taxi’s van het vliegveld naar het hotel. Jaarlijks probeert ze te achterhalen in welke stad reizigers de beste taxi-ervaringen hebben. Bijna tweeduizend mensen is gevraagd om taxi’s en hun chauffeurs te beoordelen op hygiëne, rijgedrag, kennis van het gebied, vriendelijkheid, veiligheid en beschikbaarheid. De karakteristieke zwarte taxi’s in Londen steken er met kop en schouders bovenuit, vooral qua kennis van de chauffeurs, al wordt de hoge prijs als minpunt genoemd. Maar toch scoort deze stad 59 procent, terwijl de gele taxi’s van New York op de tweede plaats staan met 27 procent.

Voor veel reizigers is een rit met de taxi één van de eerste ervaringen met een reisbestemming. Bij het onderzoek van Hotels.com zijn de taxi’s in populaire bestemmingen voor reizigers onder de loep genomen op het gebied van kennis van de omgeving, vriendelijkheid, veiligheid, rijvaardigheid van de bestuurder, hygiëne, prijs en beschikbaarheid. De Londense taxi’s zijn volgens deze enquête onder internationale reizigers al drie jaar op rij tot het beste vervoer ter wereld gekozen.

Londen heeft de beste taxi’s ter wereld
Voor het derde opeenvolgende jaar zijn taxi’s uit Londen in 2010 verkozen tot beste taxi’s in de wereld. Ondanks de hoge prijzen zijn de zwarte taxi’s uit de Engelse hoofdstad elk jaar favoriet. Bij het onderzoek is onder meer gekeken naar klantvriendelijkheid, rijvaardigheid en kennis van de omgeving.

De Londense zwarte taxi’s ogen nogal hoekig, maar iedereen die er wel eens gebruik van heeft gemaakt weet dat ze ontzettend praktisch zijn. Je hebt volop ruimte voor je bagage, als het moet kunnen er wel vijf passagiers in en ze hebben een hoge instap, wat vooral de ouderen onder ons kunnen waarderen.

Taxichauffeurs in Londen weten de weg in hun stad en zijn vriendelijk; de gemiddelde Londense cabbie is hoffelijk en beleefd. In Londen staat de veiligheid van taxi’s voorop. Wederom staat Londen voorop als het gaat om de rijvaardigheid van taxichauffeurs. London heeft ook de schoonste taxi’s ter wereld. In Londen en New York hoeven bezoekers het minst lang te wachten voor een taxi. Wat betreft prijs scoort Londen niet zo goed, de taxi’s behoren tot de duurste ter wereld.

Ondanks het feit dat de karakteristieke taxi’s tot de duurste ter wereld worden bestempeld, scoren de Londense taxichauffeurs het best op een groot aantal disciplines, waaronder vriendelijkheid, netheid, rijvaardigheid en kennis van de omgeving.

New York yellow cabs

Runners up
Top 10 beste taxi's ter wereldDe gele taxi’s van New York eindigen in alle drie de enquêtes in elke categorie op een tweede plaats, afgezien van veiligheid. Een op de tien reizigers denkt dat de New Yorkse taxichauffeurs de slechtste chauffeurs ter wereld zijn. Het voordeel in de Big Apple is dat er op elk gegeven moment veel taxi’s beschikbaar zijn; daar staat tegenover dat je hier als passagier met ‘s werelds meest onbeschofte chauffeurs te maken kunt krijgen.

Andere steden die elk jaar in de top tien verschijnen zijn Madrid en Berlijn. Ook Parijs heeft een plekje in de top 10 veroverd, ondanks dat de chauffeurs zonder een glimlach rondrijden (geen focus op klantenservice), er vaak lange rijen staan voor taxi’s en Parijs een van de duurdere steden is. Hoewel Tokyo niet elk jaar op de lijst voorkomt, doen ze het daar ook niet slecht.

Zelfs een plekje in de top tien voor Bangkok
Ik was positief verbaasd de Thaise hoofdstad Bangkok, beroemd om zijn tuk tuk’s, aan te treffen in de top tien! De klachten over taxi’s en taxichauffeurs in Bangkok zijn namelijk legio, van oude bakken zonder merkbare vering tot het afdekken van de meter, en van het maken van een omweg om extra baht te verdienen tot een chauffeur die constant in zijn mobiele telefoon zit te tetteren…

Roze taxi's in de hoofdstad van ThailandVeel chauffeurs hebben geen benul van de functie van het koppelingspedaal en scheuren alsof hun leven er vanaf hangt. De eerste keer zijn we onderweg zelfs uitgestapt toen de chauffeur onder het rijden naar een dvd zat te kijken, waardoor hij niet opmerkte dat hij midden op twee rijbanen reed en ook niet merkte dat alle auto’s om ons heen hem probeerden te waarschuwen door hard te schreeuwen en te toeteren en allerlei gebaren te maken.

Helemaal onderaan de lijst
Niet elke stad mag zich zo gelukkig prijzen; Rio de Janeiro, Moskou (onvriendelijke chauffeurs), Kaapstad, Marrakech (slechte chauffeurs), Shanghai, Mexico-stad (vieze taxi’s) en Santiago de Chile (slechte kennis van het gebied, niet voldoende veiligheid en beschikbaarheid) sluiten de rij.

Voorspelling 2011
Amsterdam komt trouwens ook niet in de top tien voor. Reizigers omschrijven de Amsterdamse taxi’s als “netjes maar prijzig”. Overigens is de prijs ook van Londense taxi’s een zwak punt. Maar zelfs met de hoge prijzen eindigt Londen ruim voor New York, Berlijn, Madrid en Kopenhagen, dus de Engelse metropool kan zeker worden gezien als een goed voorbeeld voor Nederlandse steden.

Wat denk jij: zullen de Londense cabbies de titel van “beste taxi ter wereld” in 2011 kunnen verdedigen?

Martijn
  1. Marie de Jonge zegt:

    Interessant om te lezen dat je de beste taxi’s in Londen vindt! Heb er zelf ook goede ervaringen mee gehad de laatste jaren. Britse chauffeurs vond ik erg vriendelijk en beschaafd.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>