Toeren met een e-bike over Bonaire

Naar Bonaire ga je doorgaans om te duiken of te snorkelen. En om te genieten van de aangename temperaturen en het tropische buitenleven. Fietsen op Bonaire vormt een leuke uitdaging voor wie eens wat anders wil dan de spectaculaire stranden en de verbluffende onderwaterwereld waar Bonaire zo beroemd om is.

Wil je gewoon lekker een stukje fietsen, op je eigen tempo de omgeving verkennen, dan is er een behoorlijk uitgestrekte route over de verharde wegen op Bonaire. Er is een route van een kleine 50 kilometer die vanaf Kralendijk naar het Gotomeer, en over Rincon weer terug naar de hoofdplaats Playa-Kralendijk voert. En er is een route, ook ongeveer 50 kilometer lang, die van Flamingo Airport, via de zoutbergen en het Pekelmeer over de zuidpunt, naar Lac Bay voert. Beide routes lopen voor zo’n 90% langs de kust of saliñas (zoutmeertjes) en bieden dus een spectaculair uitzicht op Bonaire’s natuurschoon. Allebei de routes kun je heel goed met een e-bike, maar ook heerlijk met de scooter afleggen.

Fietsen op Bonaire - tussen 1000 steps en gotomeer

Fietsen op Bonaire – het achtje van Bonaire

De twee grote rondes zijn de mooiste routes om te rijden. De routes lopen als het ware in een achtje met als ‘kruispunt’ Kralendijk. In het algemeen kun je zeggen dat de zuidelijke rondrit vooral vlak en met wind is en de noordelijke route wat zwaarder doordat deze door heuvelachtig gebied gaat. De immer aanwezige passaatwind is enerzijds natuurlijk een geduchte tegenspeler om tegenin te fietsen, anderzijds zorgt het briesje voor enige verkoeling. Met een e-bike heb je geen last van eventuele tegenwind en veel minder moeite met de heuvels. Als je de zuidelijke route tegen de klok in doet, heb je op de terugweg wind mee. De noordelijke route fiets je juist met de klok mee. Net een echte acht.

Pak voor de ene dag het zuidelijke deel van het eiland en de andere dag het noorden. Stop regelmatig bij mooie plekjes om een foto te maken, roze flamingo’s, suikerdiefjes of leguanen te spotten, met locals te kletsen, te zwemmen of om gewoon even lekker te chillen! Hier lees je alles over de twee mooiste routes wanneer je gaat toeren met een e-bike over Bonaire!

De noordroute met prachtige vergezichten zoals 1000 Steps en het Gotomeer

Als je vanuit Kralendijk de mooie toeristische route naar het noorden neemt, heb je meteen de azuurblauwe zee aan je linkerhand en rechts de dramatische karst- en kalksteenformaties. Je volgt de kustweg in noordelijke richting, naar Thousand Steps en het Gotomeer. Je fietst hier op de Queens Highway, de weg langs de duikspots aan de noordkant van het eiland. Door licht stijgen en dalen krijg je prachtige vergezichten op de felblauwe zee en als je geluk hebt kun je vanaf de kant schildpadden zien zwemmen. Onderweg kom je enkele plaatsen tegen waar je de zee in kunt.

Op de route passeer je verscheidene koraalstenen muurtjes, die de oorspronkelijk plantagegronden markeren. Uiteindelijk kom je uit bij Landhuis Karpata – of Kas Grandi (het grote huis) zoals de lokalen het noemen. Let op bij de noordelijke route dat je een stukje eenrichtingsverkeer hebt, dat start na Thousand Steps en tot het vervallen landhuis Karpata gaat (leuk om even te bekijken). De noordelijke route rijd je dus met de klok mee.

Je kunt vervolgens kiezen om af te slaan voor de kortere route naar Rincon, via de Kaminda Karpata met een behoorlijke klim (rechtsaf bij landhuis Karpata). Of -veel leuker- je blijft de kustweg volgen tot aan het Gotomeer, waar veel flamingo’s zitten. De route langs het Gotomeer voert over heuvelachtig terrein, door schitterende landschappen en met een weidse blik op het zoutmeer. Heb je tijd voor een uitstapje bij het Gotomeer, dan kun je via een steil wandelpad de berg op. Eenmaal boven kijk je uit op de zuidkust, Kralendijk en Klein Bonaire.

Bij de noordelijke route kun je even op adem komen in Rincon. Als je afdaalt vanuit de heuvels bij ‘Dos Pos’ zie je het dorp met de karakteristieke gele kerk al mooi liggen. Hier heb je een paar lokale barretjes (of ‘snekkies’) in het centrum die niet te missen zijn. Vanaf Rincon fiets je door de vallei naar de noordoostkust, eventueel met uitstapje naar Boka Onima en de indiaanse rotstekeningen, en daarna langs de geasfalteerde weg dwars door Bonaire weer terug naar de hoofdplaats Playa-Kralendijk. Wie nog tijd en energie heeft, slaat ‘even’ af bij Seru Largu om daar te genieten van een groots uitzicht over het hele eiland.

kralendijk

Kralendijk, hoofdstad van Bonaire

1000steps

Het kiezelstrand van Thousand Steps Beach ligt op negen kilometer ten noordwesten van Kralendijk

karpata

De trap naar het zandstrandje van Karpata

gotomeer

Het Gotomeer

Op weg naar de tweede plaats op Bonaire: Rincon.

De tweede plaats op Bonaire: Rincon

groene leguaan

Groene leguaan

flamingos bonaire

Flamingo’s op Bonaire

De zuidroute met de slavenhutjes, zoutpannen en flamingo’s

In tegenstelling tot de bergachtige noordkant van Bonaire is de zuidkant volledig vlak. In dit gedeelte zijn veel zoutvlaktes en een groot aantal flamingo’s te vinden. Het mooie van deze route zijn de grote kleurcontrasten die je tijdens je fietstocht tegenkomt. Het heldere blauwe zeewater, de spierwitte zoutvlaktes, de gele slavenhutjes, het groene mangrovebos en de bijna altijd kraakheldere blauwe lucht!

Must sees als je eropuit trekt zijn (zoals al genoemd) het Gotomeer en Thousand Steps, maar ook de slavenhuisjes, de zoutvlakten en Lac Bay behoren tot de favoriete plekken van dit Caribische eiland. De zuidelijke route voert langs alle drie, en zeker Lac Bay is een mooie pleisterplaats om daarna weer verder te fietsen. Je kunt de zuidelijke route zowel tegen de klok in rijden, als met de klok mee. Wanneer je vanaf Kralendijk in zuidelijke richting langs het vliegveld rijdt (tegen de klok in), begint daar de rondweg door Zuid-Bonaire (EEG boulevard). Deze kun je helemaal volgen tot Lac Bay.

De laatste stop vanuit Kralendijk is de populaire strandtent Ocean Oasis. Even later kom je dan langs de zoutvelden, het pekelmeer en de zoutpier. Bij de ingang van het terrein van de zoutwinning staat een houten kistje waar je als toerist een paar grote zoutkristallen kunt pakken. Leuk souvenir voor thuis. Later kom je Pink Beach tegen, een van de grotere zandstranden van Bonaire met enkele palmbomen, dat populair is onder zwemmers en snorkelaars. Aan het Pekelmeer kun je nog een aantal traditionele slavenhutten bekijken. Eerst de witte slavenhutjes en het kite-strand, halverwege de weg naar het zuidelijkste puntje van Bonaire aan de rechterkant. Op het zuidelijkste punt vind je de gele slavenhuisjes en de Willemstoren.

Als je aankomt bij Lac Bay dan heb je hier een drietal stops naast elkaar: Sorobon Beach, Jibe City (aanrader!) en Sebastians Beach. De ideale plek om naar de felgekleurde windsurfers op de ondiepe lagune te kijken. Het noordelijk deel van Lac Bay bestaat uit een uniek mangrovebos. Op de terugweg is het het leukste om de slingerweg (Kaminda Sorobon) naar Kralendijk te nemen. Onderweg grote kans dat je dan nog wat ezeltjes en flamingo’s tegenkomt. Via de midgetgolfbaan (bekend van Hans en Karin van Ik vertrek) fiets je dan Kralendijk weer binnen. Dus vanaf Lac Bay niet de Kaya IR. Randolph Statius van Eps, dat is namelijk een lange rechte weg. Tenzij je langs de ezelopvang wilt gaan.

fietsen zoutpannen bonaire

De zoutpier

zoutpannen bonaire

Bij het zoutwinningsgebied staan grote zoutpiramides

saliñas bonaire

Saliñas Bonaire

zout bonaire

Zoutbergen Bonaire

De okergele slavenhuisjes bij Oranje Pan

De okergele slavenhuisjes bij Oranje Pan

slavenhutjes

Typische koraalstenen slavenhutjes

Willemstoren Bonaire

De Willemstoren, ook bekend als Lacre Punt

ebike bonaire willemstoren

Het zuiden van het eiland is vlak en goed geschikt voor toerfietsers

Lac Bay

Lac Bay is een van de favoriete plekken van dit Caribische eiland

windsurfen lac bay

Sorobon bij Lac Bay is the place to be als je wilt windsurfen op Bonaire

Langs de ezels

Mountainbiken op Bonaire

Ook mountainbikers kunnen zich prima uitleven op Bonaire. Het eiland is gezegend met honderden kilometers aan natuurpaden. Stoffige zandpaden die over vlakten en door bergen kronkelen, tussen rotsen en cactussen door. Ruwe zandpaden, geitentrails, steile beklimmingen en lange afdalingen, het is er allemaal. Met name in het noordwesten zijn er leuke fietsroutes te vinden, maar ook in het oosten kunnen fanatieke mountainbikers hun hart ophalen. Alleen als het geregend heeft, kun je beter een dagje overslaan, dan ligt er veel modder.

Rondom Rincon zijn er verscheidene MTB-routes die zeer de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld de Rincon-Sabadeco trail naar Kralendijk. Deze zandweg begint achter ‘Grotto de Lourdes’ die in Rincon met borden wordt aangegeven. Of de Kunuku trail tussen Dos Pos en Rincon. Ook is het een aanrader om de fietsroutes in het nationale park te fietsen. Je moet dan wel een toegangskaartje kopen. Maar als je duiker bent, heb je al een duiktag gekocht en kun je gratis het park in. Wat ook een leuk rondje is (10 km) is de heuvel op richting Seru Largu, een mooi uitkijkpunt over het hele eiland.

Mountainbikers vertrekken vaak vlak na zonsopgang. Zij halen hun MTB dus vaak in de middag op en leveren deze na het fietsen direct in. Je huurt bij Scooters Bonaire namelijk voor 24 uur een fiets, dus dat kan prima. Die fiets is een MTB met tubeless banden, (29″banden, dubbele bidonhouder, bar ends), wel zo fijn als je off-road gaat.

dos pos trail

Volg de blauwe stenen voor mountainbikeroutes als de Dos Pos trail

kunuku trail

Kunuku MTB Trail – tussen Dos Pos en Rincon

Tolo is ook bovenwater mooi.

Tolo, vernoemd naar haar mooie intens blauwe wateren (vandaar ook de lokale naam Ol’ Blue) is ook bovenwater mooi

Fiets tips Bonaire

  • Ga vroeg op pad en blijf de ergste hitte voor. Smeer je goed in met (koraal-vriendelijke) zonnebrandcrème en draag zonwerende kleding en een petje. Neem veel drinkwater mee, en duik halverwege de rit het zeewater in!
  • Er zijn enkele honderden kilometers goed geasfalteerde wegen die het hele eiland omspannen. Veel van de wegen lopen langs de zeekant, dus neem vooral een snorkel mee voor een verfrissende duik.
  • De ondergrond is nogal rotsig, waardoor de kans op een lekke bank groot is. Neem dus altijd een bandenplaksetje mee. Wil je zonder zorgen fietsen? Sluit dan een servicepakket af bij je fietshuur, dan krijg je pechhulp onderweg. Ook bij een lekke band.
  • Op Bonaire geldt een afwijkende verkeersregel met betrekking tot verkeer van rechts, zij hebben het Amerikaanse systeem. Als je bij een T-splitsing bent, dan gaat diegene die rechtdoor gaat voor. Dus verkeer van rechts heeft dan geen voorrang. Het lijkt lastig, maar in de praktijk gaat het heel gemoedelijk.
  • Er is bijna geen straatverlichting, fietsen is dus een activiteit voor overdag.
  • Voor een bezoek aan Washington Slagbaai National Park kun je het beste een hele dag uit trekken. Het beschermde natuurgebied dat de hele noordelijke punt van Bonaire omvat kun je met de auto in, maar nog leuker is het gebied per mountainbike te verkennen.

Zelf fietsen op Bonaire

Op Bonaire zijn nog maar weinig speciale fietspaden, want de gemiddelde Bonairiaan verplaatst zich het liefst met een auto. Je zult dus vaak de geasfalteerde weg moeten delen met het gemotoriseerde verkeer. Het verkeer en de wegen zien er misschien wat ontmoedigend uit voor fietsers, maar hier moet je gewoon even aan wennen. Er wordt snel getoeterd, maar dat is vooral om te laten weten dat men je even in gaat halen. Omdat de rijsnelheid hier niet hoog is (40 km/h in het dorp, 60 km/h daarbuiten) en er buiten de stad weinig verkeer is, is Bonaire juist heel geschikt om te fietsen!

Op Bonaire zijn er volop mogelijkheden om een fiets of mountainbike te huren. Een MTB of e-bike huren bij Scooters Bonaire kost 22.50 USD voor een dag. Reserveren is gewenst, dan is het contract geprint en staan de fietsen klaar voor de huurders. Ook voorkomt dit teleurstellingen. Ze beschikken over nieuwe e-bikes van Batavus met krachtige accu en met middenmotor. In het najaar komen er ook elektrische MTB’s.

Meer lezen over Bonaire? We schreven eerder een artikel over ‘het andere Bonaire’ en over de natuur in Bonaire en wat jij als toerist kunt doen om te helpen met het beschermen van deze natuur. Heb je nog vragen aan me? Stel ze gerust!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Jannick zegt:

    Beste,

    Het goto en onima rijpad, mag je deze routes ook volgen met de mtb?

    Alvast heel erg bedankt!
    Groetjes Jannick

    • Dag Jannick, beide rijpaden kun je gerust met een MTB verkennen. Op Bonaire kun je met een bij ons gehuurde MTB vrijwel overal komen, zelfs in het Nationaal Park.
      Alleen na een forse regendag kun je beter een paar dagen wachten ivm kleiachtige modder.
      Met vriendelijke groet,
      Team Scooters Bonaire

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>