5x goede voornemens op ongerept Bonaire

Aan het begin van een nieuw jaar maken we ze weer: de goede voornemens om het dit keer allemaal beter en anders te doen. Wat vaststaat voor 2023 is dat bij het overgrote deel van de Nederlanders er een behoefte bestaat om te kunnen reizen, genieten van andere omgevingen, bijzondere culturen te ontdekken en erop uit te gaan, liefst in de natuur en weg van de massa.

Een bestemming die zich daar uitstekend voor leent is Bonaire, de bijzondere gemeente van Nederland onder de Caribische zon. Met uitgestrekte en beschermde natuurgebieden waarin volop gewandeld en gefietst kan worden, een schitterende onderwaterwereld en verrassend culinair aanbod, is Bonaire bij uitstek een plek om toe te voegen aan het reisverlanglijstje voor het nieuwe jaar.

Nieuwjaarsduik Bonaire

Nieuwjaarsduik op Bonaire

Wij verzamelden 5 goede voornemens op Bonaire en combineerden die met heilzame en verrassende ervaringen om het authentieke karakter van dit nog zeer ongerepte Caribische eiland beter te leren kennen.

#1. Culinair genieten op Bonaire

Met meer dan 140 eetgelegenheden op het eiland, evenementen als Taste of Bonaire en een eretitel als Culinaire Hoofdstad, kan het niet anders dan dat je hier culinair aan je trekken komt. Naast tal van bekende internationale gerechten, vers gevangen vis en tegenwoordig ook steeds meer vegetarische keuzes op de menukaarten, bestaan lokale specialiteiten uit geitenstoofpot, leguanensoep, kroonslak en koraalduivel. Dat belooft wat en klinkt heel spannend, maar is vooral erg lekker en zeker de moeite van het proberen waard. Lees hier onze blog over de nieuwste culinaire adressen op Bonaire.

eten Bonaire

#2. Iets nieuws leren

je kan het zo gek niet bedenken of je kan het op Bonaire leren. Landzeilen bijvoorbeeld, of kite surfen. Maar ook koraal kweken, leren hoe je likeur maakt van cactus, rotsklimmen of salsa dansen op de opzwepende klanken van een lokale band. Daarnaast is Bonaire de beste kantduikbestemming ter wereld dus waar beter te leren duiken dan in het heldere, warme zeewater dat het eiland omringt. Is duiken je te spannend, dan is er al snorkelend ook enorm veel moois te zien en leren over het rijke onderwaterleven van dit eiland.

Duiken in BonaireSchildpad op Bonaire

#3. Een exotische ontmoeting hebben

Bonaire staat bekend als het eiland van de wilde flamingo’s; de luchthaven Flamingo International Airport is naar ze vernoemd en ze staan op de nummerplaten. Flamingo’s kunnen alleen in absolute rust broeden en Bonaire is een van de weinige plekken ter wereld waar dat kan. In totaal verblijven er tot wel 5.000 flamingo’s in de wateren en beschermde natuurgebieden van het eiland. Een andere zeldzaamheid is de aanwezigheid van de lora, ofwel de geel gevleugelde amazonepapegaai. Deze vogel die eruitziet als een groene reuzeparkiet, is nergens anders ter wereld te vinden, behalve op Bonaire en in Noord-Venezuela. Verder kan je te pas en te onpas oog in oog komen te staan met wilde ezels en geiten op de openbare weg of zelfs de golfbaan (waar ze voorrang hebben!), kan je er zwemmen met zeeschildpadden en als je geluk hebt, dolfijnen zien tijdens een vaartochtje.

Bonaire Lora

Deze geelvleugelamazonepapegaai wordt op Bonaire ‘lora’ genoemd, dit is het Papiamentse woord voor papegaai.
Deze kleurencombinatie groen met gele kop komt alleen maar op Bonaire voor.

#4. Bewegen in de buitenlucht

Bonaire staat bekend om diens ongerepte natuur en diverse ecovriendelijke activiteiten. In het nationale park Washington Slagbaai met 5.643 hectare aan beschermd natuurgebied kan je diverse wandeltochten maken en je hebt keuze uit 300 km aan fietsroutes door de ongerepte natuur. Ook in en op het water is volop keuze: zeilen, surfen, duiken, kajakken of suppen in een mangrovebos en snorkelen in een azuurblauwe zee, of zelfs in een grot. En de 18-holes golfbaan bestaat uit een woestijnlandschap waarbij cactussen, rotsen en struiken de natuurlijke hindernissen vormen.

Bonaire Landsailing

#5. Totaal ontspannen

Er zijn diverse spa’s en yoga centra op het eiland en zelfs op het strand en in de zee wordt yogales gegeven om even helemaal tot rust te komen en in een totale ontspanning te raken. Daarnaast is er niets zo heilzaam als genieten van de rust en ruimte om je heen, een zonsondergang bewonderen op een verlaten strandje met enkel het geluid van de ruisende zee, of een drankje drinken op een pier, terwijl de kleurrijke papegaaivissen voorbijzwemmen. Bonaire, vernoemd naar z’n gezonde buitenlucht, bon – aire, is bij uitstek een plek om heerlijk op te gaan in de natuur en de relaxte vibe van de lokale bevolking. En wat vandaag niet lukt, dat bewaren we voor mañana. Dat is nog eens een goed voornemen.

Yoga op Bonaire

Daarover gesproken; als je van plan bent af te reizen naar Bonaire, onderteken dan online deze Bonaire Bond. Daarmee maak je de belofte aan het eiland de natuur intact te houden en te helpen beschermen. Bovendien draagt jouw online handtekening bij aan de adoptie van nieuw koraal. Dus, kleine moeite, groot plezier.

Bonaire grotbezoek

Reistips: tot 7 dagen voor vertrek kan je online alvast de verplichte toeristenbelasting voldoen, zodat je bij aankomst geen overbodige wachttijd hebt op de luchthaven. Hoe het werkt lees je hier. Ook handig om te doen voor vertrek is alvast een huurauto of ander vervoermiddel reserveren, je accommodatie tijdig boeken en het tafeltje bij je favoriete restaurant vooraf vastleggen. Meer informatie over Bonaire op www.bonaireisland.com. Wat zijn jouw goede (reis)voornemens komend jaar?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>