Fietsen naar de brouwerij van La Trappe

Het trappistenklooster van La Trappe en bijbehorende brouwerij zijn omgeven door mooie bossen, rustgevende landelijke gebieden en karakteristieke oude dorpjes. Een prachtige omgeving om met de fiets te verkennen. Dat weten ze bij La Trappe ook en daarom zijn er verschillende fietsroutes te vinden. Al die routes komen samen bij de brouwerij van La Trappe.

La Trappe Blond

La Trappe Blond

La Trappe fietsroutes

Er zijn zes verschillende fietsroutes, variërend in lengte en omgeving. Ik koos voor de zogenaamde rode verlengde fietsroute, met 57 kilometer de langste van de zes. Prima te doen in één dag. Je kunt bovendien beginnen waar je wilt: alle routes gaan in rondjes. Gewoon de bordjes volgen en je komt vanzelf weer terug op de plek waar je bent gestart.

Oirschot, mijn startpunt

Ik begon in Oirschot en ben kriskras door de Oisterwijkse bossen en vennen richting de brouwerij van La Trappe gereden. Daar een plekje in de schaduw gezocht, een Witte Trappist besteld en trappistenvloerbrood met kip gegeten. Anderhalf uur later weer verder op de fiets via Moergestel, langs minicampings, weilanden en boerderijen terug naar Oirschot.

De Oisterwijkse bossen

De Oisterwijkse bossen en vennen

Hertjes in de Oisterwijkse bossen

Deze kwam ik ook nog tegen…

Oisterwijk

Oisterwijk

Een erg fijne route. Met name de Oisterwijkse bossen en vennen raad ik aan voor wandelaars en fietsers. Onderweg kom je tal van cafés, terrasjes en restaurants tegen waar bier van La Trappe wordt geschonken (koffie hebben ze vast ook). Daarmee zijn er voldoende rustpunten om even bij te komen van het fietsen. Het mooiste rustpunt is echter toch de brouwerij zelf.

Fietsen naar La Trappe

Een groot deel van de route gaat over dit soort weggetjes, lekker rustgevend

La Trappe trappistenbier

Overal langs de route zijn cafés te vinden waar ze La Trappe schenken

La Trappe trappistenbier

Ik ga hier niet de hele achtergrond en geschiedenis van La Trappe uiteenzetten. Daarvoor kun je beter terecht op de website van de brouwerij. Wel bijzonder om te vermelden is dat La Trappe in Nederland een van de twee (die andere is Zundert) en wereldwijd een van de elf brouwerijen is die trappistenbier maakt.

Wat dat betekent? De productie vindt plaats binnen de muren van een trappistenabdij onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken en een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. De andere trappistenbieren komen uit België (6) en Oostenrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Zo, weet je dat ook weer.

La Trappe brouwerij

Het bier wordt gebrouwen door de brouwerij De Koningshoeven van de abdij “Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven” in Berkel-Enschot, vlakbij Tilburg. Een rondleiding in de brouwerij is zeer de moeite waard (ik heb dat vorig jaar gedaan), maar niet noodzakelijk. Je kunt er ook prima terecht om te lunchen aan een van de lange houten tafels in de tuin of gewoon om wat biertjes te drinken in het proeflokaal. Of je bezoekt de kloosterwinkel, waar je behalve bier ook trappistenkaas, honing, koekjes en nog veel meer huisgemaakte producten kunt kopen.

Abdij La Trappe

Lunchen in de tuin van de brouwerij

La Trappe Oak Aged

Het absolute pareltje van de brouwerij (en officieel nergens anders verkrijgbaar dan in de kloosterwinkel) is de La Trappe Quadrupel Oak Aged: het gewone quadrupel bier gerijpt op oude eikenhouten vaten. Elk kwartaal verschijnt er een nieuwe batch, steeds gerijpt op verschillende vaten. De ene batch op Duitse whiskyvaten, de andere op oude portvaten en weer een andere op vaten van een Franse dessertwijn. Zo is elke batch uniek en bovendien maar in beperkte oplage verkrijgbaar. Ze zijn inmiddels bij batch nummer 27: gerijpt op vaten van Spätburgunder.

Nou, dat was dus ook een van de redenen om naar de brouwerij te fietsen: die nieuwe batch halen. Ik heb nu een fles voor me staan. Die maak ik open en dan ga ik eens nadenken welke van de overige La Trappe fietsroutes ik ga rijden als de volgende batch beschikbaar is.

Proost!

La Trappe Oak Aged

Nog eens kijken naar de routes…

 

Meer informatie over de La Trappe fietsroutes: www.fietsroutelatrappe.nl

Jelle
Laatste berichten van Jelle (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>