Leestips van de Reishonger-redactie

We mogen weer dromen van mooie reizen. Althans, dromen mag altijd. Alleen het begint erop te lijken dat we die dromen toch ook snel weer kunnen verwezenlijken. En wat is nou een betere manier om helemaal weg te dromen dan met een boek?

Drie van onze schrijvers delen een aantal van hun favoriete reisboeken. Reisboeken die je ergens heen voeren en een bestemming laten ervaren, zonder dat je zelf daadwerkelijk op reis hoeft. Of boeken die als inspiratie hebben gediend om zelf naar bepaalde plekken te reizen. Hopelijk geeft het je ideeën voor je volgende reis. Of voor het volgende boek dat je gaat lezen.

Reisboeken van Lotte Wildiers

Leestip 1: Gerrit Jan Zwier – Mijn Ierland

Ierland was voor mij het land waar het allemaal begon. Waar ik de reismicrobe te pakken kreeg. Het land zit in mijn hart. Ik vond dit boek toen ik stond te snuisteren in een plaatselijke boekenhandel. Ik heb de achterflap niet eens gelezen, maar heb het gewoon meteen gekocht.

De structuur van het boek is een beetje vreemd. Gerrit Jan Zwier vertelt over zijn reizen door Ierland, maar laat ook andere schrijvers aan het woord. Sommige delen van het boek worden in dagboekstijl verteld, andere niet. En toch werkt het. Het boek is even onvoorspelbaar als Ierland zelf.

Gerrit Jan Zwier vangt de sfeer van Ierland zoals ik het ook beleefde en beleef. Elke stukje van het boek is als een kleine karaktertrek van het land. Vaak neem ik het boek uit mijn eigen boekenkast en sla ik een willekeurige pagina open. Gewoon, om een stukje Ierland te lezen.

Reishonger reisboeken - Mijn Ierland

Mijn Ierland van Gerrit Jan Zwier

Leestip 2: Kobie Krüger – In de wildernis

Dit is een oud boek. Een boek dat ik als tiener van mijn grootmoeder kreeg, omdat ik haar exemplaar steeds bleef lenen. Mijn eigen exemplaar is intussen letterlijk kapot gelezen. De pagina’s zijn vergeeld, de hoeken omgeplooid. Hier en daar zit er een scheur in een pagina en de rug begint te lossen.

In het boek, dat eigenlijk een autobiografie is, vertelt Kobie Krüger over haar leven als vrouw van een jachtopziener in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Het koppel leeft in het park, tezamen met hun drie dochters. Een leven dat onvoorspelbaar is en doorspekt met onverwachte ontmoetingen met die andere bewoners van het park: leeuwen, luipaarden, hyena’s, olifanten.

Het hoogtepunt van het boek begint op de dag dat de jachtopzieners een pasgeboren, moederloze leeuwenwelp vinden en Kobie Krüger een leeuwenmoeder wordt. Hun leven, dat toch al bijzonder was, krijgt een heel andere wending met een opgroeiende leeuw in huis.

Kobie Krüger schrijft luchtig en met veel humor. Haar woorden nemen je moeiteloos mee naar het leven in het Krugerpark. Het katern met foto’s van de familie en hun leeuwenwelp maakt het boek af.

Kobie Krüger - In de wildernis, een van de favoriete reisboeken volgens Reishonger

In de Wildernis van Kobie Krüger

 

Reisboeken van Theo Molenaar

Leestip 1: Alain de Botton – De kunst van het reizen

In een tijd van niet reizen is het misschien goed om kaders op te bouwen voor toekomstige reizen. En om dingen waarbij je misschien zelf nooit had stilgestaan te herontdekken uit eerdere reizen en ervaringen.

Het boek De kunst van het reizen (originele titel: The Art of Travel) van de Britse filosoof Alain de Botton is hier bij uitstek voor geschikt. Dit boek is opgebouwd uit negen essays die de aspecten van het reizen beschrijven. De verwachtingen, de tussenstops, exotiek en nieuwsgierigheid als motieven, het platteland en de stad als landschap, het sublieme, openbare kunst, plaatsen die schoonheid bezitten (waaronder Amsterdam) en ten slotte de thuiskomst, waarbij niets veranderd blijkt. Ieder essay is gesitueerd op één plek of op meerdere plekken en wordt beschreven met behulp van een gids. De gidsen zijn filosofen, wereldreizigers, schilders zoals Edward Hopper en Vincent van Gogh, en schrijvers. Daarnaast worden de plekken fraai geduid met afbeeldingen, die de tekst mooi illustreren, of eraan ten grondslag lijken te liggen.

In het eerste essay beschrijft Alain hoe hij vanuit een grauw, winters Londen viel voor een paar brochures van een smetteloos tropenstrand, een sfeervolle hotelkamer en een blauwe hemel. Enige tijd later vertrok hij naar Barbados om vervolgens te worden geconfronteerd met allerlei zaken die wel bij de realiteit van Barbados horen, maar niet bij de illusie van Barbados. Reclameborden, rijen voor de douane, bagagebanden, een olieopslag, een onordelijke menigte taxichauffeurs/reisleiders en allerlei andere banale zaken die je blik trekken en je herinnering vertroebelen.

Hij verhaalt ook over de aristocratische Duc des Esseintes (uit de roman À rebours (Tegen de keer) van J.K. Huysmans uit 1884 en een van de gidsen in dit boek). Over hoe hij naar het Nederland van de schilderijen van Jan Steen, Rembrandt van Rijn, Adriaen van Ostade en David Teniers trok. En hoe hij dat Nederland weliswaar hier en daar aantrof, maar ook dat die hoogtepunten zo waren opgegaan in een brei van alledaagsheid en saaiheid eromheen, dat je Nederland volgens hem toch beter kunt beleven in de zalen van het Louvre.

In een ander essay beschrijft hij hoe de belettering van de borden op Schiphol hem als exotisch voorkwam en een belofte inhielden voor het land dat achter de uitgang lag waar het bord naar verwees.

En zo zit het boek vol met invalshoeken en filosofieën die de blik van iedere reiziger kunnen verrijken, maar je daarnaast ook met beide benen op de grond kan trekken en je kan leren om je eigen omgeving met de blik van de reiziger te bekijken.

Edward Hopper - Gas

In het boek van de Botton komen ook schilderijen van Edward Hopper voor, zoals deze van een benzinestation

Leestip 2: Christoph Ransmayr – Atlas van een bange man

Ieder verhaal in dit boek van de Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr opent met ‘ik zag’. Vanuit zijn blik wordt vervolgens een decor neergezet waarin een persoon en een gebeurtenis of geschiedenis worden geplaatst. En hoewel niet alle van de zeer diverse onderwerpen en vertellingen bij mij in gelijke mate aanslaan, heeft het boek een indrukwekkende inhoud. De mensen en hun verhalen die met rijke liefdevolle streken worden neergezet, de treffende tinten waarin de omgeving wordt gevat en de gedetailleerde en erudiete achtergrond in de aspecten uit de geschiedenis. De verhalen zijn poëtisch, Ransmayr is een woordkunstenaar, een fijnschilder met taal. Zie bijvoorbeeld zijn beschrijving van de Chinese Muur:

“Als een door de wind verwaaide slingerkrans die was blijven steken aan toppen, ruggen en kammen kronkelde de muur met zijn tinnen, zijn wachttorens en zijn vuursignaaltorens hier door onbewoonde bergstreken, dook over steile bergruggen dalen in waar geen mens te bekennen viel, klauterde daar weer even steil uit omhoog, wijzigde met de loop van een bergrug van richting, om vervolgens, na de volgende koerswijziging, weer af te zwenken naar de ideale lijn van de onzichtbare bouwmeesters en generaals.”

De verhalen uit het boek zijn niet verbonden, het is geen klassiek reisboek à la Paul Theroux of Colin Thubron en ook niet de beschrijving van inzichten volgend uit een langer verblijf in een land of op een plaats. De verhalen die zich overal op de wereld afspelen gaan over mensen, ontmoetingen en geschiedenissen, belevenissen op reizen zonder de ruis eromheen van het reizen zelf. Een prachtige verzameling diepzinnige miniatuurtjes waarvan je kunt leren anders te kijken, voorbij de attracties en de weg van de massa.

Boeken Reishonger - Atlas van een bange man

Een gedeelte van de boekcover van Atlas van een bange man

Reisboeken van Jelle de Bont

Leestip 1: Alex Garland – The Beach

Velen kennen de film denk ik wel, met een jonge Leonardo DiCaprio die op de melodie van All Saints’ Pure Shores over prachtig witte stranden rent. Oké, zo ging dat misschien niet precies in de film, maar al die aspecten zitten er in ieder geval in.

Korte samenvatting van het verhaal: Richard is aan het backpacken in Thailand en hoort iets over een afgelegen eiland dat door toeristen nog niet is ontdekt. Daar moet hij zijn! Het begint als een spannend avontuur op een paradijselijke bestemming. Maar na een tijdje komen de tegenslagen. Is deze plek wel zo idyllisch als het lijkt?

Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Alex Garland, uit 1996. En dat boek vertelt -zoals wel vaker het geval is met boekverfilmingen- zo veel meer dan de film. Het is een soort Lord of the Flies voor backpackers. Garland beschrijft de spanning en vrijheid die gepaard gaan met reizen en zet tegelijkertijd een mooi en treffend beeld neer van de soms ietwat naïeve backpackcultuur in Thailand.

Tijdens het lezen waande ik me van begin tot eind in Thailand. Ik kreeg direct zin om me in de door Garland beschreven wereld te bevinden. Een jaar later, in 2009, ben ik dan ook daadwerkelijk gaan backpacken in Thailand. Ik ben niet op zoek gegaan naar geheime stranden, maar ben gewoon met mijn rugzak naar Bangkok gevlogen en ben van daaruit met een Lonely Planet in mijn hand het land doorgereisd. Dit was mijn eerste echte reis. Sindsdien heb ik de smaak te pakken.

Thailand - reisboek The Beach

Met name in het Ang Thong Marine National Park kwam ik voor mijn gevoel dicht bij het Thailand zoals door Garland beschreven

Leestip 2: Rusty Young – Marching Powder

Rusty Young was aan het backpacken in Zuid-Amerika toen hij hoorde over een veroordeelde Britse drugssmokkelaar. Deze man, Thomas McFadden, zat vast in een Boliviaanse gevangenis in La Paz en gaf daar illegale rondleidingen aan geïnteresseerde toeristen. Dat leek Rusty wel wat. Hij bezocht Thomas en kocht een bewaker om, zodat hij drie maanden in de gevangenis kon blijven wonen. Hij schreef een boek over zijn bizarre ervaringen en vooral die van Thomas McFadden.

Je krijgt met dit boek een inkijkje in de wondere wereld van de San Pedro gevangenis in La Paz. Gevangenen moeten hun cel kopen en sommigen hebben daar meer middelen voor dan anderen. Corrupte politici en drugsbazen wonen hierdoor in luxe appartementen, terwijl anderen op de grond slapen. Gezinsleden trekken bij gevangenen in, mensen zetten hun eigen handeltjes op. Er wordt héél veel cocaïne geproduceerd en aan de buitenwereld verkocht. Er ontstaat een mini-samenleving vol geweld, corruptie en drugs, maar ook humor en vriendschap. De beschrijvingen in het boek zijn soms schokkend, soms grappig, soms ontroerend, vaak tegen het ongeloofwaardige aan. Maar het is het waargebeurde verhaal van het leven in een hele vreemde Boliviaanse gevangenis.

Ik las het boek toen ik zelf in La Paz was, tijdens mijn twee maanden durende reis door Bolivia. Dat was in 2013. Toen was de situatie in de gevangenis al weer anders, denk ik. In ieder geval zat Thomas McFadden er toen al lang niet meer. Ik ben nog wel naar de gevangenis gegaan, maar heb het gebouw alleen van de buitenkant bekeken. Fascinerend om te bedenken wat er zich dan binnen die muren afspeelt. En moeilijk voor te stellen ook.

Misschien is dit boek niet de perfecte tip als je op zoek bent naar inspirerende reisboeken. Maar het is sowieso een aanrader, zeker als je naar Bolivia gaat. Voor mij heeft het veel toegevoegd aan mijn verblijf in La Paz.

Reisboeken Reishonger - Marching Powder La Paz

In de gevangenis ben ik niet geweest, maar dit is in ieder geval een stukje La Paz

Wat zijn jouw favoriete reisboeken?

Heb jij nog leestips? Reisboeken die jou hebben geïnspireerd tot het maken van een bepaalde reis? Of reisboeken die jou vanuit huis of waar dan ook helemaal meenamen naar een bestemming? Laat het hieronder weten. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe inspiratie!

Jelle
Laatste berichten van Jelle (alles zien)
  1. rose mary de boer zegt:

    Dag, mijn naam is Rose Mary de Boer, journalist en schrijfster van 6 boeken. Heb net na 2 jaar noeste arbeid mijn laatste boek (zelf) uitgebracht WHY IBIZA. Boeiende gesprekken met eilandbewoners uit alle windstreken, fraai fotomateriaal en heel veel inside information. Heb er 23 jaar gewoond en vroeg me altijd af: hoe doen andere bewoners dat? Wonen op Ibiza. Heb vervolgens 34 vrije geesten, kunstenaars in de breedste zin van het woord het hemd van het lijf gevraagd. Met als gevolg een supermooi (cadeau)boek: WHY IBIZA. De ultieme reisgids voor Ibiza liefhebbers en nieuwkomers. Maar eigenlijk is het veel meer. Een aanrader volgens liefhebbers van Ibiza en van mooie verhalen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>