Fietsen in Barcelona

Dat Barcelona een zeer geliefde stad is voor een stedentrip is je waarschijnlijk wel bekend. Maar wist je dat deze Spaanse metropool zich ook heel goed leent om op de fiets te verkennen? De Jong Intra Vakanties vertelt je graag meer over fietsen tijdens je stedentrip naar Barcelona.

Fietsen in Barcelona

Fietsen door Barcelona is misschien wel de leukste manier om de stad goed te leren kennen.

Héél veel kilometers fietspad

Inmiddels ligt er al meer dan 100 kilometer fietspad in de Catalaanse hoofdstad en de gemeente breidt het aantal fietspaden nog steeds uit. De populariteit van fietsen door Barcelona is de afgelopen jaren namelijk sterk toegenomen. Dit komt omdat de stad sinds 2007 een “witte fietsenplan” heeft dat in Spanje Bicing genoemd wordt. Deze rood/witte fietsen zijn alleen te gebruiken door de inwoners van de stad, maar voor toeristen zijn er op genoeg plekken fietsen te huur.

Green Bikes Barcelona

Fietsverhuur Green Bikes in Barcelona

Een fiets huren in Barcelona

Er is op bijna iedere straathoek wel een fietsverhuurbedrijf te vinden en vaak kun je daar ook meteen een fietstour met een gids boeken. Er is een gevarieerd aanbod qua fietsverhuur. Zo is er een organisatie met gezellig gekleurde beachcruisers, zijn er kleinschalige en authentieke verhuurders met uiteenlopende fietsen, is er een eco-organisatie die met bamboefietsen werkt en zijn er natuurlijk ook elektrische fietsen te huur. Voor ieder wat wils dus. Heb je kinderen bij je? Ga dan op zoek naar een verhuur waar ze ook kinderzitjes hebben of kies voor een bakfiets.

Een fietstour maken met een gids

Een gids kan je veel wetenswaardigheden vertellen en plekjes laten zien waar je als niet-local niet zo snel komt. Mocht je het liefst geïnformeerd worden in je eigen taal, dan zijn er genoeg Nederlandse organisaties die tours aanbieden. Er zijn ook fietstours met specifieke thema’s. Zo kun je een tocht maken langs alle architectonische hoogtepunten van de stad, een tapastour doen of naar Camp Nou fietsen. Ook is er een kinderfietstour en voor de wijnliefhebbers is er een excursie per fiets door de wijnvelden buiten de stad.

Stedentrip tip Barcelona

Zelf de stad ontdekken

Je kunt er natuurlijk ook zelf op uit trekken en op eigen houtje de stad verkennen. Er liggen bijna overal fietspaden en als je op de fiets zit vang je ook nog een lekker windje. Er is in het centrum weinig hoogteverschil dus je hoeft niet heel vaak een helling op te fietsen. Als je helemaal niet wilt stijgen, fiets dan langs het strand. Om je op weg te helpen heeft de gemeente Barcelona een online fietskaart beschikbaar waarop je precies kunt zien waar de fietspaden liggen. Hiermee kun je gemakkelijk zelf je route bepalen langs de hoogtepunten die op jouw persoonlijke lijstje staan. Of langs de beste culinaire hotspots natuurlijk.

fietsen Barcelona

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe fietspaden in Barcelona aangelegd.

Waar je wel even op moet letten
– Minderjarigen (tot 16 jaar) zijn verplicht een fietshelm te dragen. Uiteraard is dat ook voor mensen die ouder zijn veiliger.
– Mobiel bellen en muziek luisteren op de fiets is streng verboden.
– Je fiets moet een werkend voor- en achterlicht en een bel hebben.
– Je mag je fiets niet vastzetten aan straatmeubilair zoals bomen en stoplichten.
– Op de Ramblas mag niet worden gefietst.
Fietsen in Spanje mag alleen op de fietspaden. Als er geen fietspad is moet je weg met de auto’s delen. Op de stoep fietsen mag alleen als deze minstens 5 meter breed is en je goed aan de kant blijft zodat de voetgangers nog tenminste 3 meter hebben.
– Voor de wijk Eixample ligt dit anders. Hier mag je echt niet op de stoep fietsen en ook groepen fietsers van 10 personen of meer zijn niet toegestaan.
– Zet je fiets altijd goed op slot en ’s nachts het liefst binnen. De meeste hotels bieden die mogelijkheid.

Fietsen Barcelona

Heb je zelf wel eens een fiets gehuurd in Barcelona? En heb je handige tips? Laat het ons weten!

  1. Ik heb de fietstour met Baja Bikes gedaan, echt tof. De gids vertelt je zo veel meer wat je in de boekjes niet kunt vinden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>